TESZERAKT SCI-FI KLUB

 

Egyéves születésnap
(A TVR 1 híradójának paródiája -szindarab-)
1992 V.15


A színpadon egy kisasztal van mikrofonokkal, íróasztali lámpákkal és egy telefonnal. Az asztal mögött egy szék, kétoldalt pedig fotelek. Középen ül Emese, balján Berci, jobboldalán pedig Zsolt.


A gyûlésterem két sor székei között van elhelyezve a diavetítő,  rádiókazettofon, és az erősítő. A hangfalak a színpad két oldalán vannak elhelyezve.

 

 Eloltódnak a villanyok. Elõször Berci jön be, ingbe és kezében a szöveggel. Mikor kiér a színpadra, felkapcsolja az íróasztali lámpát, majd nyakkendõt köt utána pedig felveszi a zakóját. Zsolt mindezt megismétli, majd elővesz egy nagy sárga fésût és megfésüli kopac fejét, utána pedig lekeféli a ruháját és végül befújja magát egy sprayel. Leülnek majd idegesen várakozni kezdenek, állandóan az órájukat nézve. Végül beszalad Emese, majd mikor mindenki leült a hangfalakból felcsendül (Laci hangja) :
DIAKÉPEK : Tûzijátékok (10 darab)
-“Messze kinn a Galaxis Nyugati Spirálkarjának soha fel nem térképezett, isten háta mögötti zugban található egy sehol sem jegyzett sárga nap.
Durván kilencvenmillió mérföldre tõle kering egy tökéletesen jelentéktelen, kékeszöld bolygócska, melynek majomtól eredõ civilizációja oly döbbenetesen primitív, hogy a sci-fi klubot még mindig pompás dolognak tartja.
Ez a bolygó a következõ problémával küzd : az ott élõk többsége ideje nagy részében boldogtalan. Számos megoldást javasoltak a probléma gyógyítására, ezek azonban többnyire zöld és piros hasú papírok mozgásához kapcsolódtak, ami meglepõ, hiszen végül is nem a színes papírok voltak boldogtalanok.
Így hát fennmaradt a probléma  : jókora tömegek voltak elkeseredve, és sokan közülük nyomorúságosan érezték magukat, még azok is akiknek volt sci-fi klub tagsági könyvük.
Többen mindinkább úgy vélték, hogy kár volt lejönni a fáról. Mások egyenesen azt állítottak, hogy felmenni is kár volt rá, jobb lett volna, ha ki se bújnak az óceánból.
Ám egy pénteki napon , csaknem kétezer évvel azután, hogy valakit felszögeztek a fára, mert azt mondta, milyen remek is lenne , ha az emberek a változatosság kedvéért kedvesek volnának egymáshoz, egy teremben elhangzott…”

 

(A TVR1 TV adónak, az egyedüli abban az idõben , híradójának jele, az „Actualitati”)
Zsolt: - Bună seara stimaţi telespectatori. Vă prezentăm cea mai importanta emisiune de actualităţi a zilei. Maxima zilei, pe care am primit-o de la colegii noştrii de la Rompres sună aşa: “Inteligenţa planetei este o constantă. Omenirea este în creştere”

Emese: - Azi 15 mai 1992 la Tasken se desfăşoară cea de a 5-a reuniune la nivel înalt, a delegaţiilor din cadrul Comuniunii Statelor Independente, unde problemele dezbatute vor avea ca scop elucidarea unor aspecte, diferite de cele economice.
- Stimaţi telespectatori! Cu puţin înainte de intrarea în emisie, am primit vestea ca din motive necunoscute încă, s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernavodă. Momentan nu sunt motive de îngrijorare, iar noi vom reveni cu detalii în cursul emisiunii imediat cum vom primi veşti noi de la faţa locului.
("Kedves nézõink! Egy kis idõvel az adásban lépés elõtt kaptuk a hirt, hogy még eddig ismeretlen okok miatt mégszûnt az áramszolgáltatás a Cernavoda-i atomerõmûnél. Pillanatnyilag nincs ok agodalomra, mi pedig az adás folyamán visszatérünk részletekkel mihelyt újabb információink lesznek a helyszinrõl")

Berci: - Spaţiul aerian deasupra Yugoslaviei, închis ca urmare a conflictelor din această regiune, va fi redeschis zborului civil. Hotarârea a fost luată la Viena de delegaţiile ţărilor participante la conflict, adică Serbia şi Croaţia.
- Tot astăzi în municipiul Tg-Mures, (DIAKÉPEK : Marosvásárhely, 11 darab), are loc sărbătorirea festivă a unui an de la înfiinţarea Clubului SF al Uniunii Democratice a Tinerilor Maghiari (MADISZ). Această ediţie a actualităţilor va fi dedicatăîn întregime acestei importante manifestări.
("Ugyancsak ma Marosvásárhelyen, üneppi keretek között zajlik a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (Madisz) Sci-fi Klubjának egyéves születésnapi ünnepsége. A híradónak a mai adása teljes mértékben ennek az eseménynek a bemútatására lesz szánva")
Zs. - Ez alkalommal is, a MADISZ székházában összegyûlt sci-fi rajongok a…
E: - Nem kell megijedni ! Az a tény, hogy most értik amit mondunk annak köszönhető, hogy a Bábel-hal már elhelyezkedett a fülükben.
Szponzorunk rekláma !

 


- Felépítése roppant egyszerû. Elsõ hallásra mindenki megérti ! A Bábel-hal, kicsi sárga és piócaalkatú, és valószínûleg a legfurcsább lény a világegyetemben. Agyhullám-energiák összes tudatalatti mentális frekvenciáját abszorbálja, és testében építi. Majd exkretumként a hordozója agyába üríti azt a telepatikus mátrixot, amely a tudatos mentális frekvenciák és hordozó elme beszédközpontja  idegi jelzéseinek kombinálásából adódik. Mindez gyakorlatilag azt jelenti, hogy aki egy Bábel-halat dug a fülébe az azonnal megért bárkit, bármilyen nyelven. A ténylegesen halott beszédelemek dekódolják azt az agyhullámmátrixot, amelyet a Bábel-hal táplál a hordozója agyába.
Zs: - Megvásárolható a Lucky Star Dema cég Aldebarán és Betelguse rendszerekben mûködõ kirendeltségeiknél!
E: - A MADISZ sci-fi klubba minden úgy kezdõdött, hogy a vásárhelyi Népújságban megjelent a következõ hirdetés, melyet a rádió is közölt:
B: - Szerdán, 1991 május 15-en, du. 5 órától az RMDSZ székházának gyûléstermében, a MADISZ irodalmi köre keretében Szatmári Zsolt tart elõadást, “A sci-fi, mese vagy társadalmi jelenség?” címmel. Ezt követõen sor kerül a helyi Sci-fi Klub megalakítására. A találkozót tudományos-fantasztikus  film vetítése követi.
E: - A bemutatott tények már akkor azt bizonyították, ott az unitárius templomba összegyûlt rajongóknak, hogy a sci-fi mese, de Zsolt az “társadalmi jelenség”. A találkozót egy fantasztikusan tudományos néma film követte.
Zs: - Azon az elõadáson Szatmári így nyilatkozott : “Szörnyek, fénykardok, birodalmak, lézer fegyverek, császárok. Széplábú hercegnõk, és legyõzhetetlen hõsök, ez lenne-e a sci-fi? Gyermekkorunk meséi korsszerüsített kelléktárral?! Sokan lehet így gondolják, pedig nem így van!”
B: - Ez teljesen igaz. Íme néhány példa erre :
E: - “Elõbb látta volna meg, ha felfele néz és nem elõre, amikor belépett a tojáskamrába. De mégiscsak így volt jó, mert ha fölnéz minden eltökéltsége ellenére is visszariadt volna. A vöröslõ ködben mint egy hatalmas, csillogó, rovarszerû Buddha, az idegen királynõ gigantikus sziluettje, tornyosult a tojások fölé. Fogakkal teli koponyája a megtestesült borzalom volt. Hat végtag: két láb és négy karmos kéz fonódott groteszk módon a puffadt has köré. Egy tojásokkal duzzadó cső alakú tömlõ lógott a csövek és vezetékek hálózatáról egy pókhálószerû hártyán mintha zsigerek végtelen tekercsét aggatták volna föl a berendezésekre (…) Millió tojás és tonnányi bûzös zselatinszerû anyag lepte el a padlót, a kamrát.”
B: -Alan Dean Foster – A bolygó neve: Halál
E: - “Messze-messze az õsi idõk ködében, az elõzõ Galaktikus Birodalom nagy és dicsõ napjaiban az élet vad volt, dús és jobbra adómentes. Hatalmas csillaghajók róták megszokott útjukat a különös napok között, kaland és hasznot remélve a galaktikus ûr legtávolabbi zugaiban is. Akkoriban a lelkek még merészek voltak, a tétek magasak, a férfi valódi férfi volt, asszony volt az asszony, s az Alfa Centauri kis szõrös lényei is szõrös lények voltak az Alfa Cenaturiról. És mindnyájan bátran szembenéztek az ismert rettenetekkel, hogy gigászi hõstetteket hajtsanak végre, még hogy merészen véget vessenek a végtelennek.Így forrt össze a Birodalom.”
Zs: - Alfred Bester – Tigris ! Tigris !
E: - “A tárgy elsõsorban is rövid, vastag markolatból állt, amelybe néhány kapcsológomb volt beépítve. A kurta fogantyú fölött körkörös fémhenger volt látható, átmérõje alig nagyobb, mint Luke nyitott tenyere. A hengerbe és a markolatba is, jó néhány, drágakõhöz hasonló alkatrészt építettek be, amelyek közül az egyik alighanem a legkisebb energia telep volt, amit Luke valaha is látott. A henger belsejét tükörfényesre csíszolták (…) Luke ismét a markolat kapcsológombjait vette szemügyre aztán kísérletképpen megérintette az egyik élénk színû gombot a markolat tövénél. Abban a szempillantásban kékesfehér, hüvelykujj-vastgságú sugárnyaláb tört elõ a hengerbõl. Valamivel hosszabb volt egy méternél, s olyannyira sûrû, hogy már-már átlátszatlan. A sugárnyaláb a túlsó végén sem halványult el, hanem ugyanolyan erõsen és fényesen csillogott, mint a kibocsátás helyén”
B: - George Lucas : Csillagok háborúja
Zs: - “A Galaxis császára és a Mindenség ura nyögdécselve hátrább csúsztatta fejét a párnája körüli élénkítõerõtérbe. Ennek simogató bársonyossága befogadta, s kellemes bizsergésével némi enyhülést hozott Cleonnak. Erõlködve fölült, és mogorván rámeredt a hatalmas hálóterem távoli falaira. A szobát nem magányra méretezték. Itt minden túlságosan nagy volt”
B: - Isaac Asimov : Alapítvány és Birodalom
Zs: - Mint láthatják szó sincs a sci-fiben szörnyek, fénykardok, hercegnõk, birodalmak vagy császárokról.
B: - De csippentsünk ki egy másik részletett ugyanabból az elõadásból :
Zs: - “Abban az idõben léptek fel a sci-fi  kezdetének szent kólószúsai is, Jules Verne és H.G. Wells, mûveikkel együtt kerülve a napvilágra a sci-fi két nagy irányzata is : a tudományt felhasználó Verne-féle irányzat ás a fantáziára építõ Wells-i irányzat.”
E: - “A  termolita egyik csápja gyöngéden a ruháján kezdett matatni, s Diana lehunyta a szemét, hogy ne kelljen az enyhén dülledt, halványvörös szemekbe tekintenie. A kar, bár ügyetlenül matatott, mégis tudta, hogy mit akar, hogyan vetkõztesse. Lassan nagy gonddal húzta le a vékony selymet és emelte át a lábán, s élvezettel érintette meg a puha, szétfolyó asszonyi testet. A máskor hideg mirigyekbõl forró verejtékcseppek hullottak csupasz hasára, és úgy égették, mint a tûz. Diana mozdulatlanul feküdt, még akkor is, amikor a termolita magához vonta és belehatolt szendergõ, meleg testébe, a fülébe, az orrába, a szájába és az ágyékába. Csak akkor kezdett felocsúdni, amikor a termolita elpihent (…) Így összefonódva kecmergett fel a másik hátára, és a tarajokba kapaszkodva vadul vonagló ágyékkal küszködött tovább, míg a termolita vinnyogva és szuszogva, de hõsiesen tûrte, hogy hosszas szenvedés után az asszony révbe jusson.”
Zs: - Ez vajon melyik irányzathoz tart?
B: - Annak érdekében, hogy önök is jobban megismerjék a klubbot, tekintsük át az egy évi tevékenységét.
E: - 1991 június 13-án, csütörtökön, kripta felnyitás volt a sci-fi klubban, mert a Palenque-i ûrhajóst próbálták feléleszteni a hallgatók emlékezetébe. Talán figyelmeztetésként egyesek csendjének háborításáért az elõadó elmesélte a maya pokol megpróbáltatásait.

(DIAKÉPEK : Vörös tér, felvonuló orosz hadsereg, pionérok)
Zs: - A maya mitológia szerint – mondta akkor Szatmári Zsolt – a pokol kilenc szintbõl áll, mindegyik szinten külön választott kínokat és megpróbáltatásokat kell átvészeljen a halott lelke. Az elsõszinten egy gyors sodrású hegyi folyón  kell átkeljen, egy sárga kutya farkába kapaszkodva. Ezután, a második szinten, két szikla között kell átfurakodjon, de a sziklatömbök időnként aleatorikusan összecsapódnak. A harmadik szinten egy laza kövekbõl alkotott hegyet kell megmásszon, miközben a kövek mindegyre kigurulnak a lábai alól. Ha ezen túljutott, akkor a negyedik szinten, suhanva szálldosó kõbalták elõl kell meneküljön, majd az ötödik szinten fojtogató sálak próbálják elkapni.
B: - A hatodik szint a lánccsörgetõ rémes szellemeké, míg a hetedik szint a szív evésre szakosított szörnyetegeké. Ha mindezen túljutott a kóborló lélek, akkor még csak a nyolcadik szinten lévõ labirintusból kell kikecmeregnie, hogy végre eljusson a kilencedik szintre, ahol a maya pokolról szóló mitológia szerint…
E: - Elnyeri a román állampolgárságot!
Zs: - Kedves nézõink! Most kaptunk újabb híreket Cernavodáról, ahol a helyzet kritikus… A katonaság és a rendõrség intézkedett az erõmû bekerítésérõl. Egyes feltételezések szerint irredenta kommandóosztag szabotázs akciójáról van szó. Várjuk a következő jelentéseket.
E: - „Az elsõ kérdés tehát az, hogy létezett-e valaha az ember nevû teremtmény. Jelen pillanatban valódi bizonyítékok hiányában, a józan megítélés csak az lehet, hogy mondakörben szereplõ ember nem létezett, és kizárólag népköltészeti invenció szüleménye. Az ember a kutyai(?) kultúra korai időszakában valami képzeletbeli lény, faji istenség lehetett, melyhez a kutyák segedelemért, vigaszért fordultak” – mondta Tóth Levente, Clifford D. Simak, A város címû regényébõl idézve az „Antiutópia és figyelmeztetõ irodalom” címû elõadásán.
Zs: - Egyidõben ezzel a hallgatók közül valaki pont ott tartott, hogy: „…a fõkutya ásított és egy légy berepült a szájába. Mikor ki akart jönni a kutya már nem volt sehol!”
B: - Hírek, reklámok!Zs: - A „Zúgpók és egérlyuk” kft. közli, hogy eladásra kínál nyirkos és penészes pincéket, undorító büdös vermeket, sötét és korlátolt padlásfeljárókat, szeméttel és szennyvízzel ellátott zúgókat, bárok, butikok és bizományik megnyitásának érdekében!
B: - A Philips cég megkétszerezte ausztriai exportját. A bécsi polgármesteri hivatal 3000 darabot rendelt a cég legújabb termékébõl:
E: - A hattyúra szerelhetõ riasztóberendezés!
Zs: - Hasonló és más szerkezetek megtekinthetõk a cég által nyitott kiállításon a vásárhelyi Apollo teremben, 10-18 óra között.
B: - A Demokratikus Konvenció tudattja, hogy a választási plakátokon látható Szabadságszobor kezébõl eltûnt a kulcs. Megtalálójával közlik, hogy kicserélték a Közös Európai Ház ajtaján a zárt!
E: - Téglás Rezsõ a múlt év július 11-én csavargatta a hallgatók eszét az URI GELLER-ről szóló elõadásával, melynek következtében a Szabadságszobor kezében megjelent a kulcs. (!!!)
(Az asztalon mindvégig egy nagy evõ kanál volt, kegyetlenül meggörbítve. Zsolt feláll és kézbeveszi, felmutatva a közönségnek)
Zs: - Hihetetlen! Most, hogy Geller-t emlegettük, ebben a percben mint önök is láthatták, itt e minutumban görbült meg ez a kanál! Csodálatos!
B: - De folytassuk adásunkat
E: - „ A robotok napjaink tudományos mûszaki és tudománynépszerûsítõ irodalomnak egyik gyakori motívuma, a tudományos-fantasztikus (sci-fi) irodalom és mûvészetek szinte nélkülözhetetlen figurája.”
B: - Állította Szatmári Zsolt a múlt év augusztusában, a „Robotok a sci-fi-be” címû elõadásán, majd folytatta:
Zs: - A közvéleményben elterjedt elképzelés szerint a robotok mesterséges úton elõállított mechanikus emberek, amelyek képesek az emberi cselekvések tökéletes utánzására.
B: - Hogy ez mennyire igaz, akkor, ott az elõadó elfelejtette bebizonyítani. Most, mi megpróbáljuk ezt a hiányt röviden bepótolni.
E: - A robot büszkén állt a tükör elõtt, és belsejét vizsgálgatta. Átlátszó, külsõ burkolata mögött sebesen forogtak benne a kerekek (…) – Engedje meg, hogy gratuláljak a szerencséhez, hogy meghallhatta elbûvölõ hangomat – mondta a kevély robot. Tisztában vagyok vele, hogy milliókat tennék boldoggá, ha hajlandó volnék megjelenni a képernyõkön, de nekem nem fontos a hírnév, nekem, önmagában is elég a szépség tudata (…) Halála napjáig a legdrágább emlékei között tarthatja számon látványomat, hangom zenéjét. A szépség üzenete e sivár világnak.
B: - Ha netán nem voltunk elég meggyõzõek, akkor hallgassák meg a következõ példánkat.
E: - „ Az egyik sarokban magába roskadva üldögélt egy robot, csillogó-villogó acélfejét csillogó-villogó acél…… közé lógatva. Ez is eléggé új volt, de dacára gyönyörû konstrukciójának és csillogásának olyan benyomást keltett, mintha többé-kevésbé humanoid testrészei nem tartoznának össze. Persze teljesen összetartóztak, de volt valami a robot testtartásában, ami azt sugallta, hogy összébb is tartozhatnának (…) – Azt hiszem tudnotok kell, hogy nagyon lehangolt vagyok – mondta. Hangja halk volt és reményvesztett (…) Egyáltalán nem keserítlek el titeket ugye? – kérdezte tompán. Nem szeretném, ha azt kellene hinnem, hogy elkeserítlek benneteket. Itt vagyok  akkora aggyal, mint egy egész planéta és semmi dolgom. Ez aztán az önmegvalósítás! Bocsánat, rosszat szóltam? Bocsánat, hogy lélegzem, pedig nem is lélegzem, azt sem tudom, miért kellett ezt mondanom, te jóisten, milyen deprimált vagyok.
Zs: - Valóban. Nagyon is hasonlítanak ránk, emberekre, ezek a robotok. Nem igaz?

 

(Diaképek : Tûzijáték)
B: - „ Amikor a fedélzeti naptár szeptember 5-ét mutat, a sci-fi lovagjai ismét szabátra gyûlnek össze a MADISZ fõbázis 14-es dokkjában.
E:- „ A csábító szirént ezúttal Tóth Levente játssza a „ Sci-fi istenek Olümposza?” című elõadásával” – írta akkor a Népújságban megjelent újsághírdetés. Majd, ismerve a klub gyengéit, így folytatódott:
Zs: - „ A videofilm megtekintését kísérõ csúcstehnikai összeférhetetlenség miatt, könyvkölcsönzéssel próbálják ismét tisztára mosni magukat a szervezõk”.
E: - Levente elõadásának két fõ célja volt: szólni egy tévhitrõl, amely a sci-fi irodalom körül kering, éspedig arról, hogy a sci-fi vallásellenes, ateista beállítottságú, (Diaképek : Templomok, emléktábla, Szent-György szobor) a másik pedig az volt, hogy bemutassa miképp tárgyal a sci-fi sajátos szemszögébõl a vallásról, a misztikumról.
B: - Miért sajátos szemszögbõl? Azért, mert a sci-fi nemcsak egy szerény, kis bolygóval foglalkozik. Ezért a Genezis új értelmezése szerint Isten szava így szól:
Zs: - „ Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a világegyetemet, és vonjátok uralmatok alá, és uralkodjatok mindenféle különös állaton és élõ teremtményen a végtelen levegõegekben, a végtelen számú földön és alattuk.”
E: - „ A plafonon mind olyasmik lógtak, amiket elõször szerpentinszalagoknak néztem. Csak nem szélesek és laposak voltak, inkább nagyon vékony kábelekre hasonlítottak. (…) – Pókhálók! Kifelé!!! Valami kitekeredett a ködbõl. Lehetetlen volt látni a fehér háttér elõtt, de hallottam. Úgy hangzott, mint egy bölénykorbács, amikor félerõvel megcsördítik. És akkor már láttam is, mikor Buddy combja köré tekeredik. – Ó, Jézusom ez FÁJ! – ordította Buddy. (…)A vékony fehér kábel, mely ezüst zsinórként tekeredett Buddy lába köré, befelé hatolt a húsába (…) A levegő hirtelen tele lett azokkal a bágyadt ostorcsattanásokkal és a vékony fehér kábelek körülvettek minket. Ugyanazzal a maró anyaggal voltak mind bevonva. (…) Egy pók jött elõ a ködbõl mögöttünk. Egy nagyobbfajta kutya méretû. Fekete volt, sárga szegéllyel. Szeme pirosas-bíborszínû, mint a gránátalmáé. Szorgosan igyekezett felénk valami 12 vagy14 ízelt lábán – nem rendes földi pók volt horror méretre felfújva, valami teljesen más volt, talán egyáltalán nem is pók. Körülkerített minket hálójával, pókfonalaival, melyek szinte legyezõszerûen buktak ki egy nyílásból a felsõtestén”
Zs: - Az ördög nem mindig olyan fekete, mint ahogy leírják. Lehet például…zöld, marslakó is!

B: - A sci-fi-be van misztikum is. Hát, hogy ez is marslakókhoz kapcsolódik arról nem tehetünk.
Zs:- „Az FBI ügynök elsápadt. (…) Itt valahol zok-nak kell lennie.
- Ostobaság - mondtam mérgesen. Ez itt a barátnõm, ő pedig nem marslakó
- Rendben van – torkolt le, éppoly dühösen, mint én –Bebizonyítom magának, hogy a barátnõje zok ! Olyan varázsigét fogok mondani, ami mindent visszaváltoztat eredeti alakjába. Krétát vett elõ, és a padlóra felrajzolta a szükséges jeleket, miközben magában mormolt. Jól kinyitottam szemem-fülem. Az állami varázsigék rendszerint szigorúan titkosak, és ezt, ha beválik, magam is jól tudnám használni. Bevált, annak rendje-módja szerint (…) Lindára pillantottam. Zöld pikkelyek borították az arcát, kettõ helyett már négy karja és kétszer annyi vörös praclija volt. Mind a három szeme bíbor-vörösben villódzott. Nekem mégis szebbnek tûnt, mint valaha.
Ám az FBI ügynök rá sem hederített Lindára. Énrám meredt rémülten. Végignéztem magamon. Az ingem nyaka lejjebb csúszott és alóla zöld pikkelyek látszottak. Karom kétszer annyi lett. Egyszóval, magam is zok voltam. Lindára pillantottam, és valami derengeni kezdett bennem. – Tehát akkor én ?”
E: „- Igen felség. Az a varázsló aki elrabolta nem ette meg felségedet, hanem emberré változtatta. Már évek óta próbálkozunk felséged hazaszállításával, de csak mostanában sikerült a gondolat energia átvitelét annyira fejlesztenünk, hogy elegendõ energiával rendelkezzünk ahhoz, hogy felségedet magunkkal vigyük.”
Zs: -„Egy feltétellel megyek csak : ha a feleségem leszel és együtt fogunk uralkodni Zokk-ban. Mindhárom szempilláját lesütötte csodálatos smaragdzöld pikkelyes orcájára. – A tiéd vagyok zZuk – suttogta. – De mit csináljunk ezzel a jóemberrel az FBI-tól ? érdeklõdtem. – Nem engedhetjük szabadon amíg még itt vagyunk”
E: - „Drágám – mondta Linda mentegetőzve – sóvárgásomban, hogy mielõbb veled legyek, csak kenyeret hoztam, de semmi egyéb harapnivalót…”
B: - Hát így áll a dolog az „uralkodjatok minden élõ teremtményen”. Inkább fogadjuk el az egyik Murphy törvényt mely így hangzik : „Az embernek olyan szüksége van a vallásra mint halnak a biciklire”
Zs: - Ha nem hiszik el, be tudjuk bizonyítani, ugyanis „bizarrul valószínûtlen, hogy pusztán az evolúció tiszta véletlenje eredményképpen, létrejöhet valami, ami ennyire észbontóan hasznos, mint a MADISZ SCI-FI Klub. Ezért, néhány gondolkodó egyenesen Isten nem létezésének végsõ és legkézenfekvõbb bizonyítékát látja benne.
E: - E gondolkodók nagyjából így érvelnek (Emese felveszi a telefon kagylót)
B: - Nem vagyok hajlandó rá – mondja az Úr – hogy létezésemrõl bizonyítékot szolgáltassak. Mert a bizonyíték kizárja a hitet, s hit nélkül én semmivé válok.
Zs: - A MADISZ SCI-FI Klub viszont – így az Ember – kész lebukás nem? Sose alakult volna ki véletlenül. Tehát létezésedet bizonyítja, ez esetbe pedig, saját érvelésed alapján nem létezel. Quod Erad Demonstrandum.
B: - A fenébe – mondja az Úr. Erre nem is gondoltam – és mentén felszívódik egy logikai buborékban.
Zs: - Ez könnyen ment – mondja az Ember, és gyorsan megpróbálja bebizonyítani, hogy a fekete az fehér, míg el nem gázoltatja magát a legközelebbi zebránál.
E: - Most kaptuk a hírt, a 6-os hadtest fõparancsnokságáról, hogy Cernavodán a helyzet drámai. (Diaképek : Magasfeszültségű oszlopok, transzformátor állomások) A katonaság bevetett 6749 katonát, 34 harci helikoptert, 70 páncélkocsit, 1 repülõgép-anyahajót és 2 atom tengeralatt járot. Mellettük felvonultatta erõit az összes környezõ megye zsandár parancsnoksága és az antiterorista csoportok, míg a bányászok különítménye alulról biztosította az erõmûvet. A lakosság közremûködik a hatóságokkal. Például csak az egyik faluban a katonai állomány ellátására a helybeliek levágtak 334 disznót, 772 tyúkot, 98 marhát és a szomszédot a gerendáról. A helyzet valóban válságos, de kérjük a lakosságot ne essenek pánikba és nyugodtan térjenek nyugovóra. Pontosabb információkkal a késõbbiekben visszatérünk.
B: - „Tudomány a sci-fi-be”. Ez volt 1991 szeptember 26-an a rajongok által végigszenvedett elõadás címe. A tudomány, a „science”, egyik alapeleme volt, és néha még ma is az, a sci-fi irodalom és mûvészeteknek.
E: - A bonyolult tudományos információk rendkívül könnyen hozzáférhetõk és megérthetõk ha sci-fi-be leljük fel õket. Ez persze nem azt jelenti, hogy így fog hangzani a dolog :
Zs: - „Elõször veszünk egy protont, és hozzá kötünk egy neutront. Ezután egy szokványos mikrokozmikus centrifugával a helyükre pöndörítjük az elektronokat. Majd berakjuk a szükséges alkatrészeket – mû-mezonokat, pozitronokat meg egyéb sallangokat. Ennyi az egész. Ezzel kész az atom”
E: - De talán találóbb lesz a következõ példánk :
Zs: - „Ha adott egy aleatorikus fíbrált tér két tetszõleges négydimenziós környezete úgy, hogy a geodetikus körön a homeomorf színes Boole-algebra hiperbolikus, akkor adhatók a négydimenziós környezetben olyan fonalak, melyek környezetfonalat alkothatnak a fekete szín vektora mentén (Diakép : Bolyai szobor )
E : - Igaz milyen érthetõ így a Bolyai – Lobacsevszkij nem euklideszi mértana?
B: - Aki pedig nem érti, ne aggodjon. Sokunkban kelt kényelmetlen érzést, ha egy Nobel-díjas azt mondja a riporternek :
Zs: - „Hát igen, váratlanul ért a hír, még örültem is neki, mert az az igazság, hogy valójában az átlagosnál csak kicsit jobb nukleáris bioórganikus mikroökologiai fizikokémikus vagyok”
E:  - Hát akkor mi, akik még egy torta receptjét is alig tudjuk követni, vajon mik vagyunk?
B: - Az elhangzott elõadáson sok kapcsolatot bemutatott az elõadó, a tudomány és a sci-fi között. Most mi próbálunk felsorakozni mögéje, kipótolva az akkor elhangzottakat, az antigravitációval, mely számos sci-fi remekmûben szerepel.
E : -„A feltaláló vállat vont, s a levegõben oda lökte a táskát a Tudósnak. Az némán, nyílegyenesen vitorlázott át a szobán. Szemmel láthatólag semmi sem tartotta. A Tudós értetlenül bámulta a közeledõ barna négyszöget. Képzeletben aktatáska aktatáskát követett míg szép görbe vonalban földet ért, de ez, ez az egy fönnmaradt a levegõben, s teljesen lekötötte a figyelmét. A keze önkéntelenül kinyúlt mig érintette az aktatáskát, csak egy pillanatra, s elájult. Mikor szemét kinyitotta azt suttogta :
-        Uram menjen haza és felejtse el ezt az egészet. Ez teljesen lehetetlen. Nem lehet, hogy antigravitációs készüléket dolgozott volna ki. A fizika törvényei…”
B: - Hát az igaz, hogy gond van a fizika törvényeivel mikor az idióta Worp kimegy a szemétdombra és...
Zs: - „ A legmegbotránkoztatóbb dolog az volt – mesélte késõbb Worp papája -, hogy mindegyik darab melyet a kézébe vett összeillet a másikkal. Semleges volt, hogy egy rúgó volt, vagy egy széttört TV készülék, úgy passzoltak egymással mint … (CENZURÁZVA), és az a … (CENZURÁZVA) kölyök egymáshoz illesztgette õket, és azok úgy is maradtak „
„A konzultált szakember, dr. Palmer így nyilatkozott : - Hogy a … (CENZURÁZVA) tudta olyan szorosan összerakni a dolgokat, hogy egy  egész legyen, mind a mai napig rejtély”
Worp végül is -  a tanuk szerint – meghúzott egy ágylábat és ami utána következett az fantasztikus volt. Egy furcsa hang hallatszott az alkotmány felõl, mely erõsödött míg egy vízeséshez vált hasonlatos, aztán az egész, büdös és rozsdás halom, felemelkedett a földrõl, úgy 3 méterre, és ott maradt függve a levegõbe.
 A kretén Worp hangosan, háromszor egymás után azt mondta, hogy „Uaa”, majd egy kávédaráló karját elforgatta és az egész mindenség szétesett.
B: - De mielõtt megbilincselnének a tudósok, íme egy másik példa, ahol mûködik a mi általunk ismert tudomány is.
E: - „ A szerkezet egy esetlen dupla szárnyú siklósárkányra emlékeztetõ tákolmány volt, de Porgie gyönyörûnek látta. Fedetlen törzsét négy hosszú, párhuzamosan összeszerelt rúd alkotta, melyek derékszögû vázat képeztek. A váz két végére egy-egy jókora szárny volt ráerõsítve. Porgie bemászott a nyitott vázba, lehajolt és megmarkolta a két alsó rudat. Nyögött egyet és addig emelte amíg a két felsõ rúd  a hona alá nem került. Aztán elõrelendült, kétségbeesetten küszködött, hogy megõrizze egyensúlyát, miközben botladozó léptei fokozatosan gyorsultak. Egyre sebesebben haladt, a lépések szökkenésekké változtak, a szárnyfelületek fogni kezdtek, lábujjaival végigszántotta a magas fűvet, és egyszer csak üres levegõben kalimpált. A magasba volt. (…)
Ment fölfele három, hat, kilenc métert és emelkedett…azután lassan ereszkedni kezdett.

A felszállás nem ment könnyen. Nem annyira ügyességének mint inkább szerencsének köszönhette, hogy a rét magas fűvében ért földet. Feje zsongott az izgalomtól. Hiszen repült, akár a madár seprû nélkül, varázsige nélkül. Hazafele repülve seprûnyelén arra gondolt, hogy bárcsak lenne egy nagy erõs seprűnyél mely felemelné gépét és hazaszállítaná … Ez igen. Ez talán jó lesz ! Éles kanyarral fordult meg a levegõben. Öt perc múlva a megfeneklett vitorlazógép mellett így szólt :
Zs: - Seprû járj el / földtõl válj el / felhõk fölött / égig szállj fel! /
E: - A seprû nem szállt fel, nem tudott Porgie ugyanis odakötözte a géphez. Amikor viszont megragadta szerkezetét és megemelte, az tizedannyit nyomot csak mint azelõtt, és vele már több száz méter magasra is repülhetett”
B: - Igen, így van ez. Talán valamikor az is kiderül, hogy …
Zs: - „ A varázslást, egész huszadik század második feléig tudománynak hívták. Akkor történt, hogy az FBI azon kapott egy atomtudóst, hogy munkája fölött idegen nyelven, az FBI szerint arabul vagy oroszul, mormog valamit. Azonnal vizsgáló bizottság elé vitték, s a tudós hamarosan megtört, és bevallotta, hogy véletlenül sem oroszul beszélt, hanem varázsigét mormolt, hogy jó legyen az atombombája. Kiderült, hogy minden tudós ezt csinálta. Nagy hûhót csaptak a találmányaik körül – atombomba, léglökéses repülõgép, televízió, rakéta, satöbbi – pedig az egész csak boszorkányság volt. A Felvilágosodás óta néhány makacsul kitartó cigány kivételével, minden varázsló illegalitásba vonult, és remekléseit tudományként sütötte el”
B: - Üzenetek, reklámok!

 


Zs: - A kétségbeesett vásárhelyi rendõrség, már napok óta kutatja hóvá tûnt el Suciu Gyözõ nevû lakos, a város polgármester jelöltjeinek listájáról. Az esetleg vele kapcsolatban lépõ személyeket kérik értesítsék a SANEPID-et, fertõtlenítés céljából.
E: - Humanitárius üzenet: Az az orvos aki páciense honalja alatt felejtette töltöttollát megtalálja azt a 15702 telefonszám alatt. Megismétlem a számot : 15702.
(Kis szünet)

B: - Mint mindegyik sci-fi klubban a marosvásárhelyiben is vannak író hajlammal megáldott tagok. S mivel sose lehet tudni… 1991 október 17-en a klub ülésén bemutattak egy pár ilyen mûvet:
Zs : - Egy nagyon rövid idézetett sugárzunk most egy ilyen szerzeménybõl:
E: - „ Valahol az ember által ismert és bejárt Metagalaktikának nevezett hatalmas térség peremén van egy bolygó. A legnagyobb mértékben elüt bolygótársaitól, a legfurcsább az összes közül, mert néma. Minden égitestnek van beszéde. Nyelvük a legsokoldalubb oly nagy a kifejezõ erejük, hogy az emberek által beszélt, hangokon alapuló tizedannyit sem tud kifejezni olyan rövid idõ alatt. A legkihaltabb bolygón is beszélnek a meteoritkráterek, a talajminták, a tömeg, a  gravitációtér – mindez minden esetben elárul egyet-mást bármelyik égitestrõl. Vannak világok, ahol ha nem más a feneketlen sötétben villogó fénypontok beszélnek. Máshol a szél hajszolja önmagát a nitrogénlégkör alatt elterülõ, kihalt sivatag homokdûnei között – ez is egy fajta beszéd. Létezik olyan világ, ahol a felszínen izzó vulkáni láva tört elõ a szétrepedezett tektonikus lemezek réseibõl – erre azt mondják, hogy halott, de ez is beszél. A legritkább eset az, amikor kék tengerek hullámai ostromolják a zöld kontinensek partjait, aranyló napsütésben fürdik a tündéri táj, felhõkarcolók magaslanak és hajók indulnak a térbe – ez a világtípus a legbeszédesebb. És vannak bolygók amelyeknek mély feneketlen sötét beszél, amely mélységeket uralja”.
Zs: - Eddig az idézet. Bevalljuk, kicsit féltünk ezt is közölni, mert az említett összejövetelen borzalmas dolgok történtek. Az ehhez hasonló „remekmûvek” felolvasása közben a hallgatóságból négyen a helyszínen kimúltak belsõ vérzés következtében, és a klub elnõke is csak úgy menekült meg, hogy lerágta a saját lábát.
(Zsolt itt üzenetet kap a fülhallgatójában)
B: - A szerzõ csalódottan vette tudomásul mûvének fogadtatását és egy ujjabb elbeszélést készült felolvasni, amikor a saját vastag bele elkeseredett gesztusra szánta el magát az élet és a civilizáció védelmében. Egyenesen keresztülszökkent a nyakán, és kiszorította agyából a szuszt.
Zs: - Ujjabb hírek Cernavodáról, ahol a rendfenntartó erõink hõsies odaadással végzik feladatukat, hogy uralják a helyzetet. Egy pár perccel ezelõtt helyszínre érkezett Iliescu elnök és Stolojan miniszterelnök is, valamint Radu Ceontea szenátor, két önkéntes hõs élén, akik azzal az eltőkélt szándékkal mentek oda, hogy akár életük árán is megvédjék Erdélyt. Ha még valami fontosat megtudunk azonnal jelentkezünk.
E: - És most felvesszük a kapcsolatot a marosvásárhelyi sci-fi klub egyéves ünnepségén jelen levő riporterünkkel. Tibi hallasz?
Tibi: - Igen hallak, átvettem a kapcsolatot….
(Tibi mindezt a terem hátsó végébõl kiabálta vissza, és a közönség röhögött, hogy milyen vicces lesz ezek most így fognak ordítozni egymásnak. Ám meglepetésükre, egybõl ezután Tibi hangját már a hangfalakból hallhatták, ugyanis a rádióadó mikrofonjának jelét befogtuk a rádiókazetofonnal és kivezettük a hangfalakba. Tibi interjúkat vett a jelenlevõktõl, inkluziv a helyi rádió egyik szerkesztõjétõl, megérdeklõdve mit keresnek ott és hogyan tettszik amit látnak).
Tibi : - Ennyit most innen Vásárhelyrõl. Berci átveheted a kapcsolatot.
B: - Köszönjük Tibi. Folytatjuk híreinket. A múlt év novemberében egyik klub tag kinyitotta lakása ajtaját, belépett és ledobta magát a heverõre. A szülei üdültek, így büntetlenül fölrakta lábát a márványasztalkára. A következõ pillanatban menydörgés csattant és villám sújtott le a nappali szoba közepébe. Az ifjú klubtagunk felült, és ki tudja miért a torkához kapott. A menydörgés eltartott néhány másodpercig, aztán ünnepélyes harsonaszó zendült. Riadtan lekapta lábát a márványasztalkáról. A harsonaszó elhallgatott mire vidám dudaszó rikkant. Aztán egy újabb villám, és tündöklõ ragyogásában ott termet …
E: - A kényszer, hogy elmenjen a Robert Sheckley címû elõadásra. Ott megtudta, hogy Sheckley, Zsolt kedvenc írói közé tartozik, és egyúttal Isaac Asimov véleményét is, mely így hangzott :
Zs: - „ Egyébként Robert Sheckley volt az elsõ író Robert Silverberggel együtt aki éreztette velem, hogy régimódi vagyok. Körülbelül tizenöt évig ragaszkodtam ahhoz a magamról kialakított véleményhez miszerint okos, fiatal és új vagyok ezen a területen. Aztán jött a két Robert és olyan tüneményesen robbantak be a szakmába mint egy rakétatöltet, és oly nyilvánvalóan fiatalabbak voltak, hogy én egy csapásra nyugállományba kerültem. Természetesen fontolgattam hogyan öljem meg õket, de nem találtam jó megoldást”
E: - Itt meg kell jegyezzük, hogy új sci-fi írót fedezett fel a Corvin Magazin szerkesztõsége, Robert Heckley személyében. A Corvin évkönyben megjelent novella kitûnõ, egyetlen kis hibája, hogy nem Heckley hanem Sheckley írta.
Zs: -  Gondolkodtak-e önök azon, hogy miért sötét az égbolt éjszaka? Ha nem, akkor bizonyára feltették a kérdést magukban, az e címet viselõ elõadás közben, ahol megismerhették Kopernikusz heliocentrikus naprendszerének kialakulását, Kepler szabályos oldalú poliéderekbõl felépített bolygórendszer sajátosságát, a csillagok születésének és halálának mechanizmusát, a fekete lyukak törvényeit, a galaxisok rendszerezését, a Big Bang elmélet jövõjét, és még sok más, fel nem tett kérdésre kaptak választ, kivéve a címben szereplõre.
B: - Üzenetek, reklámok

 

Zs: - A román TV és Távközlési Minisztérium közli a lakossággal, hogy nem minden égnek fordított lyukas lavór fogja a mûhold adást
E: - A vásárhelyi állatkert kéri a lakosságot, hogy a meleg idõjárás ellenére is öltözzön fel, ugyanis a kiszabadult bengáli tigrisben rendkívül undort ébreszt a csupasz emberi testrészek látványa.
Zs: - Eggyûgyû? Igen ! Igen ! Eggyûgyû vagyok! Te is együgyû vagy! Mert egy az ügyünk, hogy az írmagját is kiirtsuk a nagyokos csibészeknek, akiknek ezt az egészet köszönhetjük ! Gyertek együgyûek, mutassuk meg nekik ! Van itt olyan aki nem együgyû ?! Kapjátok el a disznót !
B: - Leibowitz Edward prédikál nektek együgyûek vasárnap d.u. 6-tól, a sportcsarnokban. A belépés ingyenes.
(Kis szünet)
Zs: - 1992 január 9-én a MADISZ SCI-FI Klub meghirdette az új év elsõszuperprodukcióját, amely az egyik legsikeresebb volt és mely a „Sci-fi a zenében” címet viselte.
B: - Hallgassák meg az akkor a legnagyobb sikernek örvendõ Isaoo Tomita féle feldolgozást


(Ez egy román népdal feldolgozása!)


(Zsolt vitatkozni kezd hangosan Lacival : - Mi ez ?, mire Laci
válaszol, vállát vonogatva : - Mit akarsz?! Ez is Tomita ! – majd felmutatja a közönségnek a kezettát.)

 

Zs: - A Lord, Astra és Wilkinson cégek pert indítottak a MADISZ SCI-FI Klub ellen, mert az 1992 január 23-an tartott „Kheopsz piramis rejtélyeibõl” címû elõadás után, zsilett pengéik iránti kereslet felére csökkent, ugyanis vásárlóik nagy része, piramis effektussal házilag újraélezték pengéiket.  (Zsolt itt megint kap egy üzenetet a fülhallgatójában)


E: - Szerencsére a per elmaradt, mert a törvényszéken használt kõnaptárak mûködési elvét, a február 21-én tartott elõadás útán se értették meg teljesen.
Zs: - Kedves nézõk ! A népi hadsereg és a rendõrség hõsi kiállása nyomán, úgy néz ki megoldódott a Cenavoda-i válság. Pillanatnyilag csak annyit közölhetünk, hogy nem ellenséges kommandók akciója hatására állt elõ a vészhelyzet. Visszatérünk majd részletesebben.
E: - „A fantasztikus Asimov” volt az ez évi márciusában Szatmári Zsolt által mgtartott eloadásnak címe, melyben a sci-fi klub szervezõje ecsetelte a …
B: - Halottakról jót vagy semmit !
E: - Igazad van. Folytassuk akkor a másik márciusi elõadással, mely így kezdõdött:
Zs: - „ A MIG-29-es szuperszonikus vadászgép pilótája kiguvadt szemekkel bámulta a mellette seprűnyélen repülõ anyókát.
- Mondja néni maga boszorka ?
- Dehogy fiam. Takarítónõ voltam Csernobilban”

E: - Aki tovább is bírta az megtudhatta az atomerõmûvek műödési elvét és egy pár, atomerõmûvekben fellépet baleset okait és következményeit
B: - Üzenetek, reklámok

 

Zs: - A legjobb pia nem a Barack Pálinka ! Igyon Pangalaktikus Gégepukkasztót ! Nem lesz másnapos, hatása olyan mint amikor szétverik az ember agyát, egy lédús citromszelettel, melyet vaskos aranytéglára erõsítettek.
E: - Az elmúlt éjszaka folyamán a fõtéren levõ egyik ékszerbolt rácsát letépte ormányával egy elefánt, majd betörve a kirakatott összeszedte az ott található ékszereket és aztán eltûnt a tett színhelyérõl. A rendõrségnek még nem sikerült az állatot azonosítania, mert egy nõi harisnyabugyi volt fejére húzva. Mindazok a személyek akik valami információt tudnak adni az üggyel kapcsolatban, kérjük forduljanak a legközelebbi rendõrõrségre .
B: - Az Egészségügyi Minisztérium felhívja mindenki figyelmét, hogy az alkohol az ember legnagyobb ellensége. A részegek azok, akik nem ijedtek meg tõle.
(A következő hír olvasásakor, a két fiú integetni kezd Emesének, hogy álljon le)
E: - A kormány sajtóirodája közli a Marosvásárhely-i polgármesteri választás végleges eredményeit. A polgármesteri funk… (Emese észreveszi, hogy integetnek) Bocsánat, ez a jövő év hírei.
Zs: - A SCI-FI Klub elõadásait általában videofilm megtekintése követte, kivéve azokat az alkalmakat amikor obiektiv okok miatt ez nem volt lehetséges. Értsd: irigy riválisaik által felbérelt terroristák elhurcolták a videokészüléket, vagy aláaknázták az épületet.
B: - De most tekintsük meg mi is a klubban elsöprõ sikernek örvendõ filmet

 

(Leoltódnak az íróasztali lámpák fényei, és miközben mindenki azt gondolja, hogy a nagy készülõdés a videó beindításáért történik, a falon megjelenik a diafilm elsõ képkockája :
Laci : - „ PIROSKA ÉS A FARKAS „
1)Laci : A magyar szinkron a MASTUDIÓ-ban készült, 1992-ben Š ALL RIGHTS RESERVED, 1992

         Unauthorized duplication is a violation of applicable laws
2)Laci: Valahol, valamikor a Galaxisban. Egy zord kietlen bolygón, annak is a legridegebb sarkában élt Piroska a hófehérbányász porontya. Éppen a kocsi féklámpáját javította mikor …
3)Laci: … édesanya hívogató hangját hallotta:
- Gyere csak Piroska. Kaptam parizert a városban. Vidd el belõle a romlott részt, sör, bor, pálinka és Molotov koktél kíséretében, részeges anyósomnak.
4)Laci: Piroska elindult: - Ma éjjel ne várjatok! 5)Laci: Az erdõben két szekus mókus figyelte.
6)Laci: Ment mendegélt, hát egyszer csak elébe toppant a farkas bõrdzsekiben:
-        Hová mégy? – kérdi
7)Laci: Nagymamához, mert másnapos.
8)Laci: - Hét orgonát nem viszel neki? – ravaszkodik a farkas
-        Dehogynem ! – lelkendezett Piroska
9)Laci: Betért a legelsõ butikba és vásárolt egy Yamaha nyolcoktávos elektronikus orgonát.
10)Laci: A farkas, hipertéren át, meg sem állt a nagymama házáig
11)Laci: - Big-bang
-        Megjött a Mikulás – szólt a nagyanyó
12)Laci: A számítógép megnyitotta a zsilipet és a farkast…
13)Laci: … bevitte a huzat
-        Ámen – rikkantotta a nagymama, és eltûnt a farkas gyomrában
14)Laci: A farkas beöltözött a nagymama bikinijébe
15)Laci: Piroska, maga elõtt tolva önteltségét, közeledett a nagymama házához.
16)Laci: Odaért és berúgta az ajtót !
17)Laci: Tripla szaltóval az ágynál termett.
18)Laci: - Ej de furcsa vagy nagyikám ! Miért olyan nagyok a szemeid?
-        Hogy jobban lássalak !
19)Laci: - Miért olyan szörnyen nagy az orrod?
-        Zsidó vagyok nem látod ?
20)Laci: A farkas sértõdötten lenyelte Piroskát, mint egy aszpirint.
21)Laci: Az orgona andalító dalára és a gyomrában levõ nagymama alkohol tartalmától, elaludt.
22)Laci: A Kicsit-Zöld Vadászpuskás éppen arra járt
-        Mi ez a templomi zene ?
23)Laci: Névadójától fogva kirángatta az ágyából a farkast …
24)Laci: … majd fénykardjával császármetszést végzett rajta.
25)Laci: Világra jött nagymama és Piroska.
26)Laci: A gonosz farkas gyomrába radioaktív húladékot varrtak
27)Laci: További részleteket a „Gazeta de Mures” hétfõi számából tudhatnak meg.
VÉGE

B: - Reklám !

Zs: - Szeret olvasni, de nincs mit ? Rajong a sci-fi-ért, de mit ér vele ? Nincsen pénze könyvekre ? Nem szereti a sci-fit mert még nem olvasott belõle eleget ?! Jól érzi magát ? Ne aggódjon ! Mindez elmúlik, ha a MADISZ SCI-FI Klub könyvtárát felkeresi.!
B: - Külföldi híreink
E: - Irak az ENSZ-nél azzal fenyegetõzött, hogy beveti biológiai fegyverét, amennyiben a MADISZ SCI-FI Klub team-e nem hajlandó segítséget nyújtani egy bagdadi sci-fi klub létrehozásában.
(Behoznak egy papírt Emesének a terembõl)
Zs: - Az Intelsat 6-os TV relémûhold meghibásodása folytán, mind a 48 csatornán a magyar Duna TV adását sugározza. A válság megoldására összeült, közös piac országainak szakemberei, úgy döntöttek, hogy holnap délután 4 órakor, a defektes mûholdat … lelövik.
E: - Ujjabb információk a Cernavoda ügyrõl. A rendõrség jelentésébõl kitûnik, hogy Gabor Rudolf Tilica, éjszakai portás, a H Bejáratnál, arra ébredt, hogy füstszag terjeng az õrszobában. Észrevéve, hogy a kapucsengõ fûstõl, a kezében tartott borral leöntötte azt. Ez rövidzárlatot okozott és így sötétségbe borult az erõmû, ugyanis takarékossági okokból az egész hálózatnak csak ez az egy biztosítéka volt.
B: - Folytatjuk külföldi hírekkel.. A romokban heverõ Green Bank-i rádiótávcsõ egy értelmes üzenetet fogott a feneketlen ûrbõl. Hallgassunk meg egy részletett belõle:(DIAKÉPEK : Színes fényjelek, vonalak és csíkok)
Az üzenet, egyes szakemberek megfejtése szerint, arról szól, hogy a K-1417 –es csészealj kapitánya sajnálatát fejezi ki, hogy nem tudott részt venni legénységével a SCI-FI Klub által rendezett gödemesterházi UFO megfigyelési éjszakán. Hiányzásukat technikai okokra hárítják, mert a kartonpapír nem állja az esõt. A megfejtés viszont még nem végleges.
E: - A Marosvásárhely-i sci-fi klub szigorúan elhárítja magától azokat a gyanúsítgatásokat mely szerint Stanley Pons és Martin Fleischmann, a két tudós aki meghülyítette a tudományos világot a hideg magfúzióval, tagjai lennének a klubnak.
B: - Az Agerpres közli, hogy egy CNN –tõl átvett informció szerint, az amerikai Asztaltáncoltató társaság egy érdekes üzenetett rögzített egy szeánszon, melyben a marosvásárhelyi sci-fi klubnak további sikeres tevékenységet kíván… valami Isaac Asimov.
Zs:- Tegnap kiosztották az ez évi Hugo és Nebula díjakat. Elõször a két díj megállapítása óta, mindkét díjat, az összes részlegnél, egyhangúlag, ugyanazoknak a szerzõknek és címeknek utalták ki. A regény részlegnél, a két híres díjat ezúttal Leb Péter kapta az „Eutanasia” címû disztópiáért, mely a romániai Sport-Turism kiadónál jelent meg, 1992 júliusában. A Toth Levente vitte a pálmákat a „Park” címû rövid elbeszélésével. A folyóiratoknál, a magyarországi „Galaktiká”-nak utalták ki egyöntetõen a díjakat. A film részleg díjait a „Piroska és farkas” mesésen sci-fi-s paródiájával nyerte meg a vásárhelyi MADIFILM stúdió. Rendezte : Szatmári Zsolt, forgatókönyvet írta : Szatmári Zsolt, párbeszédek : Szatmári Zsolt, mûvészi rendezõ: Szatmári Zsolt, zene : Szatmári Zsolt. Szatmári Zsolt szerepében : Puiu Calinesu !
A „Klub tevékenységek” részleg díjait, mind a két döntõbizottság, egyhangúlag és lelkesen a MADISZ SCI-FI Klub-nak utalták.
E: - Tegnap, leszállás után az Enterprise legénysége, miközben a portól törölgette az ûrrepülõgépet, azt nyilatkozta egy CNN riporternek, hogy azért hagyták félbe az ûrben folytatott tudományos programukat határ idõ elõtt, mert részt szeretnének venni a MADISZ SCI-FI Klub egyéves megünneplésen ! Majd így fejeztek be : Az ERÕ legyen veletek !
B: - Idõjárás jelentés :
E: - A legszigorúbban ellenõrzött nyomás, hõmérsékleti, térfogati, szélsebességi, párasági, elektrosztatikai feltételek mellett is, a megfigyelt idõjárás, úgy alakul ahogy neki éppen kedve tartja.
Zs: - A mûsorunk ezzel véget ért. Jó éjszakát kívánunk kedves nézõink

 

(Zárószó hangszalagról:)
Laci : „Van egy elmélet, miszerint, ha egyszer kiderülne, hogy mi is valójában az Univerzum és mit keres itt egyáltalán, akkor azon nyomban megszûnne létezni és valami más bizarrabb, még megmagyarázatlanabb dolog  foglalná el a helyét.
Van egy másik elmélet, amely szerint ez már be is következett”
(Felgyúlnak a fények a terembe)

© Teszerakt Sci-fi Klub, 1992