TESZERAKT SCI-FI KLUB

 

 

Alternative International Short Film Festival
Apokrif filmek- (6 rövidfilm)

1999 XII.10

 

 

A Marosvásárhelyi Madisz megszervezte, imár hagyományossá vált, ALTER-NATIVE rövid film fesztivált. Így adódott tehát, hogy a Teszerakt sci-fi klub tagjai adták ehhez a rangos rendezvényhez a technikai személyzetet. Magyarán mi voltunk akik vetítettünk, felállítottuk maga a vásznát, összeszereltük és működtettük a külömbözõ videókat (VHS, SVHS, BETA, stb. Élvezettel csináltuk ezt a nem kis fáradsággal járó munkát, talán főleg azért mert elmondhatatlanul üde levegőt jelentett szemeinknek és elménknek ezek a kis filmek, melyeket csak ritkán lehet TV-be látni és amiket nem fertőzött meg a hoolyvoodi vaskalapúság. Az ALTER-NATIVE fájlban láthattok egy párat ezekből az alkotásokból. A kép minősége kivánni hagy maga után, de hát 10 évesnél is régibb videószallagról van szó, ami magában is már egy másolatnak a másolata volt.
Kezdetben a színdarabjainkat hangszalagra vételeztük, hogy utólag is tudjunk röhögni hibáinkon, majd videóra rögzítettük, Sajnos Tordai Zsolt egy adott pillanatban letörölte ezeket a kazetákát, így most csak csupán az itt következõ filmecskék élték túl az alexandriai könyvtár felégetéséhez hasonló tragédiát :-)
A klubtagok azt a feladatott kapták, hogy készítsenek egy filmet, melynek forgatókönyvét és rendezési stílúsát teljesen önnállóan kellett kiagyalják. Ez így szépen hangzik de volt egy kis gond, éspedig az, hogy pénzhiány miatt csak egy olyan kameránk volt melynek nem működött a vételezõ feje, így egyenesen a videórecorderrel készítettük a filmet. Nem létezett tehát ollózás ( talán jó is, mert a belsõ szépségérzetünk hajlamossá tett volna arra, hogy a szalagot hosszába vágjuk), minden lépést elõre meg kellett tehát tervezni, csupán csak az utóhangosítást sikerült egy különlegesebb videó készülékkel megoldani. Teljesen tisztába vagyunk a "remekmûvek" mûvészi szintjével, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy miközbe készítettük õket mi remekül szórakoztunk. Ez pedig nekünk mindent megért.

 

Apokrif filmek:

 

A KISÉRLET
Rendezte : Szatmári Zsolt
Szereplők : Szõke Barna, Garda Attila, Vass Szilárd, Kónya István, Papp Patrick

CINE ESTI TU OARE? (Vajon ki vagy te?)
Rendezte : Szõke Barna
Szereplõ : Szõke Barna

 

DEMONICA MODERNA
Rendezte : Kónya László
Szereplõk : Szõke Barna, Kónya István, Vitus Katalin.

 

DOBOZEMBER
Rendezte : Szatmári Zsolt
Szereplõ : Kónya István

ANNYIRA KÖZEL.
Rendezte : Vitus Katalin
Szereplõk : Vass Szilárd, Kónya István

 

AZ ÖRÖKSÉG
Rendezte : Vass Szilárd
Szereplõk : Kónya István, Vass Szilárd, Vitus Katalin

 Operatõr : Borbáth Barna >>>>>
(most a STII TV operatőre.)

Fények : Kónya László & Co.
Kellékek : Szatmári Zsolt, Vass Szilárd, Vitus Katalin, Konya László
Szakács : Garda L. Attila
Szponzorok: Corpul Gardienilor Publici, Salem Sliim Light, L&M Lights menthol, Romanest Kft,