TESZERAKT SCI-FI KLUB

 

 

 

 

Iksz Fájlsz - The graffiti case (színdarab)
1997 XII.22

A közönséggel szemben egy iskolatábla, melyen felrajzolva egy városvégi névtábla látható :

Ezen írja, hogy Târgu Mures, de alatta nem látható a “Marosvásárhely” mert le van festve piros, sárga és kékre. A tábla előtt egy kisasztal melyen a kazettofon és erősítő található, más egyéb kellékekkel. A színpad másik végében egy asztal, rajta videó, TV és számítógép. Előtérben egy karószék.
Eloltódnak a fények.

 
(halkan)

Narrátor (rábeszél a zenére): Az univerzum határtalan, ismereteink pedig végesek. Az emberi tudás térképének fehér foltjain új és ismeretlen rémségek várnak felfedezésre. Vagy újrafelfedezésre. Vámpirók, farkasemberek, lidércek, kísértetek. Manapság esetleg másként nevezik őket, de a lényeg ugyanaz marad : a titok borzongató léte. Legendák és mítoszok formájában élnek az emberek tudatában, és nemcsak ott. A világon számtalan olyan esemény történik, amelyre a tudomány nem tud választ adni és ezért általában tagadja létezésüket. Ezek az események azonban makacskodnak létezni és rémületben ejteni az embereket. (zene vége)

ENGEL LEVENTE  - Narrátor 

Történetünk főszereplői két FBI ügynők, akik a különös dolgokat kutatják Mindenütt, ahol valami szokatlan, a józan észnek ellentmondó történik, ez a két ember megjelenik, hogy kiderítse mi történt. Egyikük nő, magasan képzett, gazdag tudományos ismeretekkel rendelkezik. Neve : Scully ügynők. A másik férfi, fegyvere a kíváncsiság és analitikus elméje. Ő Mulder ügynők.

Washington DC., délelőtt 11 óra 31 perc.

Scully a karószékben ül és tanulmányoz valamit. Mulder a pisztolyát tisztítja. Az asztalon egy szobor. A teremben, a nézők között ül Hosé és telefonál.

Mulder : Halló, itt az FBI különleges ügyosztálya. Ha telepatikus vagy levítációs nehézségei vannak, forduljon bizalommal hozzánk. Szúnyog és szellemirtást kedvezményesen vállalunk ! Vámpírelhárító berendezések, telurikus generátorok, intergalaktikus kommunikátorok nagy választéka kapható !

Hosé : Haló ! Buénosz diász ! Jo szono Hosé Salvador Maria del Real Madrid. Tuto sziosz pantante mon estrami la casoral ki vili tequila! Per favor !

Mulder : Mi ?!

Hosé : Dante pár lé viszto mácsácso Speedy Gonzáles

Scully : Spanyol ?

Mulder (Scully felé) : Si, muher, si ! (A telefonban) Azonnal jövünk !

Egymás mellé állnak, a nézők felé fordulva.

Mulder (ököllel a mellére üt ) : Enterprise ! teleportálás két személy !

Eloltódnak a fények.

Narrátor : Tekintettel az egyik különleges meghívottunk szerény idegen nyelv tudására, a darab többi részét szinkronizáltuk. A szinkron a Teszerakt Sci-fi Klub megbízásából a Panonia stúdióban készült.

Felgyúlnak a fények. Hosé kezében tartja a szobrot, mellette van Mulder és Scully

Hosé : Á, mucsácsosz !

Narrátor : Hé !

Hosé : Ja, bocsánat. (Mulderékhez) Örvendek, hogy eljöttek. Nagyon féltem.

Mulder : Erről a szoborról van szó ?

Hosé : Igen erről. A tegnap este …

Mulder : Hogy került ide ?

Hosé : Hová ?

Mulder : Az asztalra.

Hosé : Odatettem én.

Mulder : Maga ?

Hosé : Igen, én.

Mulder : A kezével ?

Hosé : Igen. Miért ?

Mulder : Furcsa (Scully felé) Volt még ilyen esetünk ?

Scully : Igen, volt. 1994 április 15, Norvégiában egy Gjöktár Elalson nevű nő az ágyneműs ládára tett egy vázát. Szintén saját kezével. A váza 30 centiméter magas volt, váltózó átmérővel, foncsorozott üvegből készült a piros szín 16-os árnyalatában.

Hosé : A tegnap este..

Mulder : Aha. És mi történt vele ?

Scully : 1996 szeptember 4-én, a nő férje leverte.

Hosé : A szobor…

Mulder : És mit nyomoztunk mi akkor ?

Scully : Mexikóban voltunk, a Chichen Itza körüli rejtélyes fogkő ritkulást vizsgáltuk.

Hosé : Az este a szobor…

Mulder : És ?

Scully : És kiderült, hogy a váza volt a hibás.

Mulder : Na jó, erre még visszatérünk (Hosé felé) Nézze uram, nekünk nincs időnk egész nap magával foglakozni. Mondja már el egyszer, mi van azzal a szoborral.

Hosé : Tegnap este a szobor megszólalt.

Scully : Írja le pontosan hogy történt.

Hosé . Hát, én itt üldögéltem a tévé előtt és néztem a Discovery-t, amikor a tévé mögött hirtelen füst kezdett gomolyogni.

Scully : Tudja honnan jött a füst ?

Hosé : Igen, a tévéből ! Mért már régi szegény… Na és abban a pillanatban én meg akartam ragadni a távirányított, hogy kikapcsoljam a tévét. De a távirányító nem volt sehol. Kerestem a tévén, a tévé alatt és előtt, de nem találtam. Ekkor halk zajt hallottam a sarokból, és mikor oda néztem ott lebegett a távirányító. Tíz centire volt a padlótól és halkan zümmögőt. Körülötte vörös lángnyelvek lobogtak, miközben kénkőszag terjenget a szobában. Elmondtam hamar két miatyánkat , odaugrottam és megfogtam a távirányított.

Mulder : És ?

Hosé : És kikapcsoltam a tévét.

Mulder : És a szobor ?

Hosé : Ja, a szobor. Az utána vagy két órával szólalt meg.

Mulder : Mit mondott ?

Hosé : Hát azt, hogy „itt a Contact (olvasd :Kontakt) rádió. Bakó Károly vagyok, a híradó következik. Tegnap a rendőri felügyelet ellenére ismét lefestődtek a városvégi helységnévtáblák. Egy bukaresti tudósokból álló bizottság megvizsgálta az ügyet, de semmiféle magyarázatott nem talált a rejtélyes esetre”.

Narrátor : Az igazság rajtunk túl van !

Mulder : Hol lehet ez a Marosvásárhely, ha létezik egyáltalán ilyesmi?

(Scully a papírjai között keresi a választ)

Scully : Érdekes. Emlékszel Ceauşescura? Hát a Căluşaricra ? Esetleg Drakula  grófról hallottál? Ezeknek az anyaországában van Vásárhely is. Valamikor a '90-es években a főterén megtartott tavaszi ünnepségek átalakultak svédtornává , így a város bekerült a nemzetközi hírekben. A várost többségében a hun Attila leszármazottjai lakják, a másik felét az a népség teszi ki, melynek eredetét rajtuk kívül senki sem ismeri. Van nemzetközi repülőtere.

Mulder : Scully, csomagolj ! Odamegyünk !

Sötétség

Narrátor : New York – soare puternic, părul este protejat ; Londra – ploaie, părul are volum ; Hamburg – vânt puternic, părul rezistă ; Tg-Mureş – aerul plin cu amoniac, părul este îngraşat chimic.

(Ez egy ismert reklám szövegnek az átdolgozása. Fordítása : „New York – erős napsütés, a haj védve van ; London – eső, a hajnak tömege van ; Hamburg – erős szél, a haj ellenáll ; Vásárhely – a levegő teli amoniával, a haj vegyileg táplálva van.”. Utalás a városban levő vegyi kombinát által véghezvitt légszennyeződésre )

Felgyúlnak a villanyok. Bejönnek Mulder és Scully

Narrátor : Marosvásárhely. Rendőrségi főhadiszállás, délután háromnegyed egykor.

Mulder : Még amikor az oroszoknál jártam, a Tunguzkán sem történt meg, hogy eltűnjön az esőkabátom. Valahogy meztelenül érzem magam nélküle (lenéz a lábai közé).

Scully : Az enyém is oda lett, de én inkább a zsebében tartott Protex szappant bánom. Ideális volt a családomnak.

Mulder : Reméljük hogy megkerülnek. Kedves volt a helybeli rendőrségtől, hogy rendelkezésünkre bocsátották ezt a szobát. Bár egy kicsit furcsán néztek rád Scully.

Scully : Hát igen. Egy kicsit sok az előítélet bennük. Tudod, Mulder, a románoknak az ördög, férfi lévén, nem volt elég rossz, ezért kitalálták az ördög anyját.

Mulder : Tegyük barátságosabbá ezt a helyiséget. Rakjam ki a kedvenc plakátomat

Felragaszt egy plakátot melyen rajta van a Télapó és alatta pedig azt írja : „I want to believe”

Mulder : Te Scully, ha nem találják meg az esőkabátjainkat, mennyi kártérítést igényelünk?

Scully : Hát, nekem csak egy csipkés díszpárnácskát adjanak.

Mulder : Népmotívumost ?

Scully : Mindegy. A lényeg az, hogy Petre Roman mellszőrével legyen kitömve (Roman egy szépfiúnak tartott politikus volt)

Mulder : Már azt hittem komolyan gondolod.

Scully : Á, dehogy. Mind azon a táblán jár az eszem. Megfigyelted, hogy minden egyes alkalommal csak az alsó része volt befestve ? Vajon miért?

Mulder : Gondolkodtam a dolgon. Ha egy Ted Serios típusú gondolatfényképészet lett volna, akkor nem valószínű ez a térbeli elhelyezés. Gyanítok inkább egy telekínetikus módszerrel teleportált festékfelhőt. Ez megmagyarázná azt is, hogy a rendőrök miért nem látták a tettest. Ugyanis a diffúz festékfelhő alig észrevehető. De igazából arra gyanakszom, hogy parciális élet felfüggesztési jelenség lépett fel, ez gyakori az UFO-k megjelenésének esetében, ennek következtében az emberek egyszerűen szoborrá merevednek és csak a csészealj távozása után térnek magukhoz. A tanuk ilyenkor időkiesésről panaszkodnak és percektől órákig terjedő időről nincsenek tudatos emlékeik. Viszont hipnotikus transzban visszaemlékezhetnek a történtekre

HUNYADI ZSOLT - (CSIPI) Mulder ügynök

Scully : Nézd Mulder, 1979 november 26-án, a Párizs-Lyon országút mentén az autósok egy hatalmas fénygömböt láttak száguldani. Értesítették a rendőrséget az UFO jelenlétéről, azok pedig, mivel várták az egyik orosz Cosmos típusú műhold zuhanását, melynek fedélzetén radioaktív izotópos áramforrás volt, a sugárzástól tartva leállították a forgalmat. A különleges sugárzásálló öltözékben mozgó emberek lépésről lépésre közelítették meg a furcsa tárgyat. Öt méter volt a gömbig, majd három és végül egy, de a sugárzásdetektorok némák maradtak. Nem csoda, mert a két méter átmérőjű polieszter gömb volt, melyre több száz tükröcske volt ragasztva és amely leesett arról a teherautóról mely a Jean Michel Jarre londoni koncertjére kellett volna szállítsa. Ezért mondom, hogy vigyázzunk a képzeletünkre, mert még kiszúr velünk

DÁVID MÁRIA - Scully ügynök

Mulder : Jó, jó. Vajon kihallgathatunk valakit azok közül akik a táblát őrizetére voltak kirendelve?

Scully : Megpróbálhatjuk

Mulder előveszi mobil telefonját

Mulder (nyomkodja a gombokat, majd a közönség felé): Nincs valakinek egy telefon kártyája? Az enyém elfogyott.

Narrátor : Van nekem egy 60 perces Connex Go kártyám. Tessék (Mulder elveszi és a készülékbe rakja)

Mulder : Parancsnok úr ? Üdvözlöm, Mulder vagyok az FBI-tól. Szeretnék beszélni a táblák őrizetére kiküldött emberekkel, főleg azokkal akiknek esetleg emlékezett kiesésük van. (Hallgat egy kicsit, majd eltakarja fél kézzel a mikrofont és Scullyhoz fordul). Azt kérdi, azzal is beszélni akarunk aki nem emlékszik mi történt vele a negyedik üveg vodka után ? (Elveszi a kezét) Talán az utóbbit mellőzzük. (Hallgatja mit mondanak a készülékben) Jó, köszönjük. (Elteszi a telefont) Mindjárt felküldenek valakit.

Bejön a Rendőr, PTAP egyenruhában, rangjelzéssel, fején a sapka alatt, egy női harisnya bugyi melynek két szára lelóg. Kezében hozza a két esőkabátot

Rendőr : Să trăiţi ! Ion törzsmester vagyok.

Scully : Helló ! Én Scully ügynök vagyok, ő pedig Mulder ügynök az FBI-tól. Foglaljon helyet.

Rendőr : Köszönöm. Megkerültek az esőkabátjaik (átadja). A félreértés az egyik alkalmazottunk túlbuzgósága miatt történt. A néni egyik rajongójuk és feltűnt neki, hogy önök mindig esőkabátban vannak, ezért úgy gondolta, nagyon mocskosak lehetnek ennyi idő után. Így hát kimosta.

Scully : A szappanom ! (A kabátja zsebében kotorász és előveszi a szappant). Nem értem ? Ha kimosták a kabátot, hogy-hogy nem olvadt szét?

Rendőr : Á, a legmenőbb hazai mosógépünk van : ALBALUX. Szappanbuborékos, porolós és szellőztetős. Nem használ vizet.

Scully : Elképesztő. De kérem foglaljon helyet. (A Rendőr leül) Nézze szeretnénk egy pár kérdést feltenni önnek a lefestett táblákkal kapcsolatban.

Mulder : Van kifogása az ellen, hogy hazugságvizsgáló készülékkel ellenőrizzük válaszait?

Rendőr : Mivel nincs semmi rejtegetni valóm, csak nyugodtan.

Mulder kezébe veszi a villogót és a tanú homlokához érinti

Mulder : Kezdetben ellenőrizzük a szerkezet működését. Tehát : miért van magán ez a női harisnya ?

Rendőr : Álcázom magam, nehogy valaki felismerjen, hogy azok között voltam, akik a táblát őrizték. (hangos csengetés, a Rendőr gyorsabban kezd beszélni). A kommandósok is takarják az arcukat és mivel én is közéjük tartozom… (csengetés) Na, jó. A harisnya a barátnőmé, és az illata egészen szédítő emlékeket idéz fel bennem.

Scully : Elnézést, nincs szándékunkban a magánéletét bolygatni. Próbaképpen inkább tegyük fel, hogy én vagyok Piroska, maga pedig a farkas, nagymama hálóruhájában. Kérdem : nagymama, miért olyan nagy az orrod ?

Rendőr : Mert lóg a sok áremelés miatt.

Scully : Nagymama, miért vannak olyan nagy szemeid ?

Rendőr : A sok tévézés miatt.

Scully : Nagymama, miért vannak olyan nagy füleid ?

Rendőr : Hogy meghalljam a politikusok szájából az igazságot.

Scully : Nagymami, miért olyan sűrű a bundád ?

Rendőr : A drága központi fűtés miatt.

Mulder : Szereti a meséket?

Rendőr : Igen, nagyon.

Scully : Miért?

Rendőr : Mert nincsen reklám minden oldal után.

Mulder : Véleményem szerint áttérhetnénk komolyabb kérdésekre is. Tehát, mit tud ?

Rendőr : Semmit sem tudok.

Mulder : Nem az általános műveltsége felől érdeklődtem. Mondja, miért rakták magát oda táblát őrizni ? Soron volt, a Tudor negyed az ön körzete, vagy miért ?

Rendőr : Nem , egyik sem. Tudják, én egy nagy depresszión mentem keresztül. A kedvenc aranyhalam egy szívfacsaró búcsúlevelet hagyott hátra és lehúzta magát a vécén. A főnökeim úgy gondolták, ott egy lezser szolgálati hely lesz. A pszichológus azt mondta, hogy porofóbiában szenvedek, így …

Mulder : Az mi ?

Scully : Azt jelenti, hogy mindentől fél.

Rendőr : Így igaz. Ott pedig egy benzinkút van, tehát nem lennék magányos.

Scully : Nem tudja, hogy festődtek le a táblák ?

Rendőr : Nem

Mulder : Látni sem látott semmi különöset ?

Rendőr : Nem (csengetés!)

Mulder : Csak a biztonság kedvéért, ha most hirtelen így csinálnék (grimaszkodik) akkor észrevenne valami különöset?

Rendőr : Hát…ööö…igen. Azt gondolnám, hogy teljesen bedilizett.

Mulder : Helyes. Csak tudja, uram, egyeseknek néha egészen sajátos elképzelésük van arról, hogy mi furcsa és mi nem.

Rendőr : Mint például a földönkívüliek?

Mulder : Én hiszek a létezésükben! (csengetés !)

Scully : Én viszont nem (csengetés).

(Duchovni, a Muldert alakító színész nem hit az UFO-kban, viszont a filmben a szkeptikus Scullyt alakító Gillian, annál inkább)

Scully : Mondja inkább el, mi volt a helyén a benzinkútnál .

Rendőr : Valamikor nyomoztam a városunkban található Találmányok Hazánál. Ott elvégeztek egy kísérletet ami, ha jól emlékszem, Schrödinger macskájának neveztek.

Mulder : Mi az?

Scully : A kvantum szint eseményeit a valószínűségek irányítják, de ezek a valószínűségek nem valósulnak meg mindaddig, amíg nem próbáljuk megmérni őket. Ezt szaknyelven úgy mondják, hogy a mérés aktusával összeomlik a hullámfüggvény. Addig a pontig az összes történés lehetséges, semmi sincs eldöntve. Amíg meg nem mérjük.

Mulder : Értem. De mi van a macskával?

Scully : A Schrödinger macskája kísérlet arra való, hogy a kvantum szinten működő valószínűségi hatásokat makroszkopikus szinten is el tudjuk képzelni. Képzeljük el tehát, hogy fogunk egy macskát és beletesszük egy dobozba, amit tökéletesen le lehet zárni. Teszünk a dobozba egy darabka radioaktív anyagot is, és egy fiolában mérges gázt. Úgy rendezzük a dolgot, hogy egy adott időintervallumon belül pontosan 50-50 % esély legyen arra, hogy a radioaktív anyag kibocsásson egy elektront. Ha ez megtörténik, ettől elszabadul a mérges gáz, és a macska elpusztul. Ha nem, életben marad. Azon az 50%-on lóg a macska élete. Amíg ki nem nyitjuk a dobozt, a macska meghatározatlan állapotban van. Annak a lehetősége, hogy él, és annak a lehetősége, hogy elpusztult egymás mellett léteznek a dobozban és csak akkor  dől el minden ha a dobozt kinyitjuk.

Mulder : De mi kőzze van mindennek ahhoz amit Ion törzsmester látott?

Rendőr : Ó, hogy ahhoz….Hát néhány kutató elvégzett egy ilyen kísérletet, de mikor kinyitották a dobozt, a macska nem volt sehol. Eltűnt ! Engem bíztak meg a megtalálásával. Nem jártam sikerrel. Erre fel mikor ott szobrozok a városvégi kétnyelvű tábla előtt, megjelenik a SMURD egyik járműve és kiszáll belőle két kezeslábasban öltözött ápoló, majd az évekkel ezelőtt eltűnt macska. Közben megjelent a benzinkutas, mire a macska begörbített háttal fujtani kezd, majd mosolyát hátra hagyva eltűnik. A mentőben levő hét egészségügyi, feltűnően hosszú ujjú kabátot húznak a benzinkutasra, majd beülnek a kocsiba és szirénázva elhajtanak.

KONYA LÁSZLÓ - Hose, Rendõr, Télapó

Mulder : Értem, a nyolcadik utas a benzinkutas !

Rendőr : Igen, de mire magamhoz tértem, a táblák elszíneződtek. Esküszöm, hogy csak ennyit tudok.

Scully : Köszönjük a közreműködést. Szereti a banánt ? (Adnak neki egy banánt)

Rendőr : . Köszönöm.

Leveszik róla a detektor érzékelőjét. A Rendőr megbontja a banánt. Közben Scully és Mulder elébe jönnek és úgy állnak, hogy eltakarják. A rendőr a banán héjat, mint egy széttárt karú polipot az arcára helyezi

Mulder : Nem úgy tűnik, hogy tud valamit.

Scully : Nekem is az a benyomásom, hogy öszin…

Rendőr : Segítség !! A szörny kiszívja az agyamat !

A Rendőr hörög, vergődik, miközben Scully kecsesen két ujjal megfogva leveszi arcáról a banán héjat. Ahogy azt eltávolították a Rendőr megnyugszik.

Rendőr : Mi történt ?

Scully : Olyasmit kiabált, hogy az idegenek kiszívják az agyát.

Rendőr : Miféle idegenek ?

Narrátor : Miféle agyát ?

Scully : Nem tudom. A banánhéj az arcára került és ettől sokkos állapotba került.

Rendőr : De én…

Mulder : Véleményem szerint a tudat alattija rejt valamit. Talán hipnózissal tovább juthatunk. Volt már valaha hipnotizálva?

Rendőr : Igen

Mulder : Mikor?

Rendőr : Amikor szavaztam. Másként nem tudom megmagyarázni miért ütöttem oda azt a pecsétet ahova tettem.

Mulder : Nézze, ha beléegyezik, és hipnotikus álomba süllyesztem és így hozzáférhetünk tudatalattija emléktárához. Az sokat segíthet nekünk, de magának is.

Rendőr : Fáj ?

Mulder : Dehogy. Na?

Rendőr : Rendben. De kérem, költsenek fel idejében, mert meg akarom nézni a Psi Factor sorozatott a tévében.

Mulder : Jó, jó

Zene : Bit To Beat – Man In Black.

Mulder és Scully felrakják napszemüvegeiket. Mulder megfogja a vakut és felmutatja

Mulder : Kérem figyelje ezt a tárgyat.

A vaku felvillan, a rendőr kővé dermed.

Mulder : Halló, Ion, hall engem?

 Rendőr : Nagyon rosszul

Mulder megfog egy zsebkendőt is kitörli a Rendőr füleit

Mulder : És most?

Rendőr : Most már jobb.

Mulder : Mit látott az előbb?

Rendőr : Egy szörny tapadt az arcomra. Közölte, hogy a földönkívüliek telepatikusan hizlalnak minket, majd a kövéreket elviszik. Most rajtam lett volna a sor.

Mulder : De most minden rendben van, mert leszedtük magáról, igaz ?

Rendőr : Igen, de ő azt mondta, hogy rajtam tartja a szemét, és valóban ki is szedte az egyik szemét és rám kente ! (Elővesz a zsebéből egy ping-pong labda „szemet”, majd felmutatja)

Mulder : Szeretném, ha visszamenne arra a helyre, ahol volt akkor este mikor lefestődtek a táblák.

Rendőr : 2.650 !

Mulder : Tessék ?

Rendőr : Ennyibe került a taxi, ami kivitt a táblához.

Mulder : Milyen taxi ?

Rendőr : Relaxa

Mulder :Hagyja a taxit. Most pontosan a táblafestődés pillanatában vagyunk. Mit lát ?

Rendőr : Kiszáradtak a szemeim.

Mulder : Mitől ?

Rendőr : Félek a sötéttől és még pislogni sem merek.

Mulder : A félelem elmúlt.

Rendőr : Édes istenem ! Fények !

Mulder : Mesélj a fényekről.

Rendőr : Jönnek, egyre közelebb nyomulnak. Vakítanak. Erősek a hangok.

Mulder : Mit mondanak a hangok ?

Rendőr : „Atenţiune ! Atenţiune! Se execută un exerciţiu de apărare civilă împotriva unui raid aerian. Vă rugăm intraţi în adăposturi ! (halkan) Ca noi să putem vopsi tăbliţele în linişte” („Figyelem ! Figyelem ! Egy polgári légvédelmi gyakorlat van folyamatban. Kérjük menjenek be az óvhelyekre. Azért, hogy mi csendben festhessük le a táblákat”). A fények! Kialszanak a fények ! Óóó! Ajtók nyílnak a hatalmas tárgyakon. Furcsa lények szállnak ki. Felém jönnek ! Sokan vannak, talán vagy ötvenen. Szólni akarok, hogy nem jöhetnek közel a táblához, de nem tudok mozogni. Nem tudok mozogni !! Kővé meredten bámulom. Ne ! Hagyjanak békén. Nem akarom ! Anyuka ! (hánykolódik)

Mulder : Ion mi történik ?

Rendőr : Festenek. Eresszenek el ! Iszonyatos (sír)

Mulder : Ion, mit festenek? Azt kérdeztem mit festenek ?

Rendőr : Hát… (kis szünet) a lábujjaim körmét. Ez elviselhetetlen  (morog, a fogait vicsorítja és rúgkapál)

Mulder : Ion, elszámolok háromig. Amikor tapsolok, visszajön közénk, de nem fog emlékezni semmire. Egy, kettő három

Tapsol, a rendőr pedig elnyúl a széken és horkolni kezd. Mulder megrázza, de a rendőr nem ébred. Elhúznak egy Jacobs kávé dobozt az orra előtt és a reklám szövegét énekli : „ Cafeaua Jacobs dă savoare / Orcărui răsărit de Soare” (A Jacobs kávé ízet ad minden napkeltének).

Mulder : Hé, azt mondtam visszajön nem azt, hogy elalszik !

A rendőr felébred, ásít és nyújtózkodik

Rendőr : Elnézést, egy kicsit elszundítottam. Tudnak segíteni rajtam ? Scully ügynök, ön orvos, kell vegyek valami gyógyszert?

Scully : Véleményem szerint az aceton is megteszi. A pedikűrösöm  is azt használ. „És ha semmi sem segít, ott a Cilit !”.

Mulder : Ion törzsőrmester, köszönjük a közreműködést, nem tartjuk fel tovább.

Rendőr : Viszontlátásra (Kimegy)

Mulder : azon gondolkodom, hogy ha megfordítanánk a táblát, akkor is az alsó része festődne le?

Scully : Szerintem azért  festődik le az alsó fele, mert ott van a magyar felirat.

Mulder : Ugyan Scully, ez nevetséges. Akkor már inkább hiszem azt, hogy törpék azok akik festegetnek, és csak addig érnek fel, a rendőrök pedig nem látják őket mert bűvös csákó van a fejükön. Ha még hupikékek is …

Mulder és Scully feltesznek a fejükre egy-egy újságpapír csákót, melyen jól látható helyen van a lapok címe : Cuvântul Liber és România Mare, a két nacionalista sajtótermék.  A két ügynök kivonul. Amikor a zene lejár visszajönnek.

Narrátor : Marosvásárhely. Rendőrség főhadiszállása. Délután fél négykor.

Scully : Igazán felépülhetett volna már az a McDonald's. Bár az itteni rendőrség étkezdéje sem volt olyan szörnyű, mint ahogy gondoltam.

Mulder : Láttad az étlapjukat?

Scully : Nem.

Mulder : Figyeld csak : „Levesek : Lebenyleves, Búsleves ecsetes tornával, Tájgombóc leves. Ágyételek : Sóskajárás, Rántott sertésbordély, Tojásos felcsó, Túros csúszda, Töltött káoszka.”

Scully : Te Mulder, mi lehet a : „Érdességek : Dohos torta, Fejbegríz, Franciarémes, Epefagyi.”

Mulder : Italok is vannak, olyanok mint : „Gin-giszkán, Csínyzáró, Vodka dudorodva. Dühítők: Málnaszőr, Mily-randa, Hiponadé.”

Scully : Remélem nem esznek ilyesmit és csak viccből adták neked ezt az étlapot.

Mulder : Kicsit utána érdeklődtem a dolgoknak. Van itt a városban egy klub, ahol foglakoznak a minket érintő dolgokkal is.

Beteszi a videóba az Antena 1 TV adó által, a klubban készült riportfilm kazettáját. Egy kis ideig nézik majd lehúzzák a hangot.

Scully : Ki az illető?

Mulder : Szatmári Zsoltnak hívják. Nem tudok sokat róla, azonkívül, hogy főleg fiatalok között mozog. Egyesek azt pletykálják róla, hogy pedofil, mert mindig pimaszul fiatal barátnői vannak, mások a pedagógust, a tanítási vágyát látják benne. Ő azt állítja, hogy a különbség a pedagógus és a pedofil között az, hogy a pedofil szereti a gyerekeket.

Scully : Érdekes embernek tűnik.

Mulder : Menjünk, keressük meg.

Narrátor : Bármilyen hasonlóság élő, halott vagy képzeletbeli személyekkel csupán a puszta véletlen műve.

Kiveszik a kazettát és kimennek

Narrátor : Reklámok !

1)

A lány fel-alá sétál a fenti zenére és a mellette levők fuldokolnak és ájuldoznak az „aromától”. Egy adott pillanatban megáll és felmutat egy Raid rovarirtó spray dobozát:


- Légy felöltözve tetőtől talpig Raid-al

2)     A lány kalappal a fején. A fiú kérdi:
– Miért viseled a kalapot?
- Rettenetesen korpás a fejem
- Használd inkább a „Fa” korpaellenes sampont !
A lány leveszi a fejéről a kalapot, alatta, gumival felkötözve, égy „Fa” sampon papírdoboza van.
- Igazad van, sokkal jobban áll.

3)     A feleség felmutatja férjének, aki újságot olvas, egy fehér inget.
- Nézd milyen tökéletesen fehér lett az inged az új „Tide”-al.
- Igen, de én jobban szerettem a színes kockákkal !

4)

 

Közben a fejkendős, vasorrú banya egy lábasban kotyvaszt fakanállal. Mikor a zene lejár, megkóstolja a főztét.


- Ebből a méregből valami hiányzik ! Mi az ördögöt hagytam ki?
Egy kis gondolkodás után
- Aha megvan !
Megfog egy jól ismárt alakú üveget és önt belőle a fazékban, majd felmutatja az üveget.

Kórus :

5)     Egy fiú és egy lány, féloldalt átkarolva egymást.
Fiú : Szeretem a feleségem. Nagyon jól főz, ugyanis Galina Blanca-t használ, rendkívül fortélyosan osztja be a kevés pénzünket, mindig Dosia termékeket vásárolva. A fogpasztánk azért mégis Colgate. Szóval csodálatos. Kár, hogy nem olyan szép és fiatal, mint a barátnőm (a mellette levő lányra mutat), mert akkor valószínű, gyakrabban járnék haza

6)     R.:- România film prezintă. A Buftea stúdiók alkotása : Ánja kinja, színes, szélesvásznú mutogatós román történelmi szexfilm, moldovai feliratozással
N: - Ánja, 37 évesen találkozik élete nagy szerelmével, és láthatjuk a két embert életük mérlegelése közben. (Ketten a „mérleget” csinálják)
R.: - Kiderült, egy forró éjszaka után, hogy a nagy ő egy titkos ügynők mely tamponokra írt számlákat gyűjt az eladott erdélyi földekről és ráadásul az elnök titkos szeretője. A filmben szenzációs üldözések zajlanak.
Egy fiú sunyiban körbe néz, majd rá akar gyújtani. Egy hirtelen megjelenő őr megfogja a vállát
M.: - Megvagy ! Óvszer nélkül tilos a dohányzás
R: -A második csalódás a legszörnyűbb : végleg bebizonyosodik, hogy az ügynök elmaszkírozót buddhista szerzetes, aki egy éjszakai szex klubban arab hastáncot imitál, talpig lobogóban és inkább a horror műfajra jellemzően, közben iszonyatos hamis hangon énekel:
M: - Sorcova vesela / Să traiti să înbătrâniti / Ca un păr ca un măr / Ca un fir de trandafir. La anul si la multi ani !
N: - Vérfagyasztó. Ne szalaszd el ! Nemsokára mozikban.

Narrátor : A genetikusok elképesztő megállapításokkal állnak elő. Azt mondják ugyanis, hogy a minden sejtben megtalálható mitokondriumok valamikor különálló lényekként léteztek és ezért saját génállományuk van. A mitokondriumokat az anyától örököljük, a tőle származó petesejt által. A mitokondriális gének alapján kimutatták, hogy minden nő, legyen az pigmeus, román, kínai vagy akár magyar, egyazon nő leszármazottja, mely 243 ezer évvel ezelőtt élt. Ugyanakkor tudjuk, hogy az ember nyomai a földön egymillió évnél is régebbiek. Ha nem léteznének ugyanazok a „teromorf” típusok férfiaknál és nőknél egyaránt, akkor már hajlamosak volnánk hitelt adni olyan sci-fis ötleteknek is, melyek szerint az emberiségen belül  a nő és férfi nem egyazon fajhoz tartozik, hogy az ember „az eredeti nőjét” az őstörténelem során, külső beavatkozásra, elvesztette és mást kapott helyette. Ezért kutatja Zsolt annyi szenvedéllyel ennek az exotikus fajnak a titkait.

Zene közben bejön Zsolt, berak egy videokazettát amin reklámok vannak. Amint megkezdődik az X-Files film a hang elhalkul és bejön Scully meg Mulder .

Narrátor : Marosvásárhely. Madisz székháza, délután negyed hatkor.

Zsolt : Vagány reklámok ! Kár, hogy állandóan félbeszakítják azzal az unalmas filmmel.

Mulder : Jó napot kívánunk ! Elnézést ha zavarunk.

Zsolt : Üdvözlöm (kikapcsolja a videót)

Zsolt : Tudom, tudom. Van egy jó hírük számomra és sok Őrtornyuk. Sajnos én (égnek emeli a kezeit, ujjait begörbíti, közben morog) sátánista vagyok, vérre vágyom.

Scully : Itt valami félreértés lesz, ugyanis…

Zsolt : Az AMWAY sem érdekel.

Scully (suttogva Muldernek) : Elég infantilisnek tűnik.

Zsolt közben magához öleli plüss maciját és befalja másik kezének hüvelykujját.

Mulder : Most, hogy jobban megnézem, bennem is azt a benyomást kelti.

Scully (hangosan): Scully ügynők vagyok, a társam pedig Mulder ügynök, az FBI-tól. Itt a névjegykártyánk

Átad egy A4-es nagyságú névjegykártyát, melynek közepén óriási vastag betűkkel azt írja, hogy MIB. Zsolt elveszi és ő is ad egy hasonló nagyságút, melyen ugyanolyan betűkkel azt írja, hogy MADISZ.

Zsolt : Miben lehetek segítségükre?

Mulder : A város végén levő táblák titokzatos lefestődése ügyében nyomozzunk. Valószínűleg ön is foglalkozott a kérdéssel, nem ?

Narrátor : Szorgalmas színházlátogató tudja, hogy minden darab végén a főszereplő kiáll és elmondja a mű velejét, nehogy valaki hülyén távozzon. Mivel mi nem reméltük, hogy marad még valaki darabunk végéig, a közepére tettük e magasztos pillanatot.

Zsolt : Valóban. Megfigyeltem, hogy a táblák elhelyezése egy háromszög alkot. Azok a személyek, akik ezen belül vannak, mint mi, vagy akár csak közvetlen közelében, megváltoznak. Elveszítik józan eszüket, ostobák, bambák és buták lesznek. Olyan mint egy fekete lyuk, melyben elködösödik az agyuk, lemállik a tudásuk, műveltségük. Szemük van, de nem látnak, fülük van és mégsem hallanak.

Mulder : De én nem érzem magamon ezeket !

Zsolt : Ők sem. Szerencsére létezik egy bizonyos immunitás a kreténizáló mezővel szemben, éspedig a kíváncsiság, a tudásvágy és az álmodozás. Azok a személyek, melyek bírnak valamelyik ilyen tulajdonsággal, megőrzik normális állapotukat. Ezeket az emberkéket próbáljuk mi itt összegyűjteni a teszerakt sci-fi klubban. Amellett, hogy népszerűsítjük körükben a fantasztikus irodalmat, megpróbáljuk bővíteni általános műveltségüket és frissen tartani kíváncsiságukat a világ csodáival szemben.

SZATMÁRI ZSOLT - Rendezõ

Narrátor : Nyugodtan lehet tapsolni.

Mulder : nem lehetnek ennek a mezőnek mellékhatásai? Olyanok, mint azok a gyerekek akik kezüket ráhelyezve különböző tárgyakra megemelik őket, függetlenül attól, hogy azok miből készültek, üvegből, fából, fémből vagy műanyagból.?

Zsolt : Könnyű nekik. Ha majd megnőnek, elég lesz csak így csinálniuk (Zsolt, ülő helyzetben van és tenyerét vízszintesen mozgatni kezdi az ágyéka fölött ). Lehet, nem tudom.

Scully : Mulder, nem kellene ide rendelni a kért mintát ?

Mulder : Jó ötlet. Intézd el, kérlek.

Scully előveszi a mobil telefonját és arrább vonulva halkan lebonyolít egy telefon beszélgetést.

Zsolt : Milyen minták?

Mulder : Elemezni szeretnénk a festék alapanyagát, hátha megtudtunk valamit belőle. A színkombináció is érdekel.

Zsolt : Halottak a Bácsi erdőről ? (Zsolt eközben megkeresi a videokazettát és berakja a készülékbe, majd megindítja )

Mulder : Nem .

Zsolt : Kolozsvár mellett van és egy Sift Sándor nevű biológus volt az, aki először felfigyelt arra, hogy bár szabad szemmel nem látható, ha fényképezünk, időnként a képeken furcsa sötét foltok, úgynevezett bigyuszok jelennek meg. A fizikai mérések abszolút semmiféle anomáliát nem mutattak ki. Nem létezik szokatlan sugárzás, energiamező vagy vegyi anyag konventráció. A képeken viszont makacsul megjelennek a gömbök.

 Barátaim évek óta kutatják ezeket és ők fedezték fel a flash motion nevű jelenséget. Ilyenkor a kép olyan, mintha elmozdult volna a kamera, de szó sincs erről. Ezeken a képeken például át lehet látni a tárgyakon, be lehet látni mögéjük, vagy rajtuk levő személyeknek, lábuk vagy akár a fejük válik láthatatlanná. 1968-ban pedig Emil Barnea mérnők egy UFO-t látott az erdő fölött, melyet le is fényképezett.

Mulder előveszi mobil telefonját és halkan beszél bele

Scully : De mi köze van mindennek a színekhez ?

Zsolt : Ki tudja ? Tény, hogy az erdő melletti városban mindenhol megtalálják a táblákon is látható színeket, akár az utcai padokon is, nemrég pedig hallottam, hogy a villanyrendőr színeit is meg akarják változtatni.

Scully : Elnézést, a fürdőszoba merre van ?

Zsolt : Arra.

Scully : Köszönöm (Kimegy)

Zsolt : Tudja a sci-fi klubban mindig megtekintünk egy videó filmet is. Akarja látni melyik volt a legsikeresebb?

Mulder : Miért ne.

Zsolt előveszi a diavetítőt és levetíti a „Capra cu trei iezi” című nép mesét

*) A magyar szöveg a teletext 236-os oldalán található. Mivel a mi készülékünk nem rendelkezik ilyesmivel, szinkron fordítással próbálkozunk

1)Valahol kint, egy radioaktív hulladékoktól bűzlő bolygó felszínén, egy ügyes kis földalatti bunkerben élt a kecskegida három mamájával … ááá… bocsánat, a kecskemama három klonozot gidájával.

2)”Capra sare capra” és háttérben a Vátra (Vatra = tűzhely, egy nacionalista szervezet neve)

3)Mikor elromlott a kályha, az anyuka azt hagyta hátra : Ne nyissatok ajtót senkinek. Fűtés pótlékért vagyok elmenve.

4)Itt látható a szponzorok listája.

5)Mivel az anyuka tudta, hogy ez nem lesz egyszerű, becsomagolta az árvíz utáni kormány segélyt és zsebpénzt kérve gyerekeitől, elindult.

6)A kecskemama, miután egy hangkóddal ellátott zárral biztosított az ajtót, elment a legközelebbi teleportáló állomásra. Távolodóban még egyszer visszanézett, hogy megbizonyosodjon a bunker holografikus álcázásának tökéletességéről.

7)Zárjuk be az ajtót, nehogy megint rajtakapjanak az orgiázáson.

8)A szeparatista bolygóközi kukkolló eközben kileste a hangkód megfejtését és megpróbálta utánozni a kecskemama pávárotis hangját.

9)Mivel nem rendelkezett megfelelő hangkártyával és nem ismerte az ősrégi ortogalaktikus nyelvet, amely még az ősrobbanás előtti időkből létezett, nem sikerült neki.

10)Ne nyisd ki testvér, mert a Télapó mindig kétszer csenget és ő egyébként sem beszél székelyesen.

11)Ezért a FARMINÁTOR elment egy közismert nyelvészhez, ahol egy fél órán belül, hipnozissal és nanotechnológiával elsajátította a puliszkás nyelvet.

12)A Libero-tól egészen formás lett a popsija.

13) Visszatérve az alapálláshoz, ismét kipróbálta a nyelvét a záron és… az ajtó kitárult, mert a nagyobbik gida egy klonnak álcázott androgida volt, mely az idegen fajokkal való kapcsolat felvételre rendelkezett egy titkos programmal. A középső gida, aki már egy jobb technológiával készült, a technó oltalmában menekült, míg a legkisebb a Vátrába bújt.

14)Az androgida a galaktikus békejellel fogadta az idegen faj képviselőjét : „Hei Hitler!”

15)Jogázáshoz készülve, a FARMINÁTOR a szerencsétlen androgidát gáz formájában szabadon enged.

16)Ha vegyifegyvert használsz, sosem vesznek be a Space-Natoban fenyegetőzött a középső klon. A FARMINÁTOR erre huszemizálta a kényelmetlen megfigyelőt.

17)Csak a Funar-szárny volt, mely túlélte ezt a pusztító kimenetelű kapcsolatfelvételt.

18)A kecskemama hazatérve, kezében a Dűne fűszerével, táskájában a gonosz FARMINÁTOR kiűzésére gyűjtött aláírásokkal.

19)A nyitott ajtó láttán rosszat sejtve az ASIROM jutott az eszébe: „Într-o lume nesigură, Asirom vă asigură” (Egy bizonytalan világban, az Asirom bebiztosít)

20)A Relaxa matracok puha ölében a COFAR-i.u. zártkörű biztonsági kamerák felvételeiből kiderült  a harmadik típusú találkozás tragikus kimenetele.

21)Ez a felújított mélyűri kormány névsora (természetesen a FARMINÁTOR nélkül)

22)A kecskemama nekilátott, hogy a PedigriPal, Wiskas termékek és a Phallus Impudikus gomba segítségével egy mennyei utolsó vacsorát készítsen a FARMINÁTOR-nak, az alapszerződés aláírásának megünneplésére.

23)A politikai korszaknak megfelelően álcázták a múltjukat.

24)Ezután meghívta a FARMINÁTORT a vízumkényszer megvitatására.

25)Miközben a bolygóközi kábeltévé-program bőségét vitatták, közeledtek a mese vége felé.

26)A FARMINÁTOR Zsirinovszki vodkát kanalazva, nem vette észre, hogy az alatta levő ergonomikus cisztokinetikus szék változásokat szenved molekuláris szinten.

27)A FARMINÁTORT magába zárta a kapitalizmus égő fergetege.

28)Hiába próbálta meggyőzni a kecskemamát ezen világ áldásairól, ó-rossz fülekre talált.

29)Megtudva a FARMINÁTOR távozását, a Vezetők megvitatták a következő ötéves tervet és a sokoldalú továbbhaladást a szocialista neonfényes jövő felé.

A szinkron a Teszerakt sci-fi klub TV stúdiójában készült.

Bejön Scully

Scully : Egy nagy szőrős pók van a fürdőszobában. Az ön borotváját használja.

Zsolt : Á, az Helén lesz. Nem kell aggódni, gyűlöli a szenzoros Gillett-et, mert „este perfect bărbătesc”, ő pedig nőstény.

Mulder : Szereti a pókokat?

Zsolt : Pókokat, hangyákat, termeszeket és általában minden rovart.

Scully : Meghozták a festékmintákat (meglóbál egy mintás zacskót). A táblákról kaparták le.

Mulder : Remek. Nézzük meg milyen

Elveszi a zacskót beledugja az ujját majd megnyalja

Mulder : Ennek festék íze van

Scully is megkóstolja

Scully : Valóban olyan mint a festék.

Zsolt is megnyalja a zacskóba dugott ujját

Zsolt : Ez romlott festék. Vajon nem tartalmaz valami mérgező anyagot, mely most szép lassan…

Megfogják egymás kezeit, majd román néptáncot lejtve kórusban énekelnek : „Noi suntem români. Noi suntem aici pe veci stăpâni”, stb (Ez a nacionalisták népdala, fordítása kb. „Mi románok vagyunk, mi itt örökre urak vagyunk”)

Scully : Valóban. Itt valami nincs rendben. Csinálok egy számítógépes elemzést.

Scully odamegy a számítógéphez és elindítja Bálint Zsolt által készített programot.

Scully : Itt valami nagyon nincs rendben.

Zsolt : Ez vicces. Talán ezért kedvelem jobban az emberi agyat. Mindenki hordoz a fejében egy komplex számítógépet ami jóval bonyolultabb és fejlettebb mint bármelyik mesterséges intelligencia. Ráadásul ezeket a csodálatos komputereket bárki felépítheti, úgymond szakképzetlen munkával (Egy jelentőség teljes mozdulatot tesz az ujjával). És nem add ilyen lehetetlen eredményt.

Scully : Lehet, hogy kalibrálni kell a programot erre a balkáni vidékre.

Mulder eközben az ablak közelébe lép és kinéz rajta

Mulder : Úgy nézem minket keresnek. Rögtön jövök.

Mulder kimegy, Scully kikapcsolja a számítógépet.

Zsolt : Érdekes ez a számítógép program. Nem hiába mondta Shakespeare bácsi, hogy az ég és a föld több csodát rejt mint amit el tudnánk képzelni.

Mulder bejön egy dobozzal a kezében, melyen nagy betűkkel írja, hogy Whirpool

Scully : Mi ez?

Mulder : Mikor Zsolt említette a Bácsi erdőt eszembe jutott, hogy ellenőriztessem az itteni rivális pártok szemetes kosarait. A szemétkukák sokat elmondanak. Találtak benne élő embereket is mint például Funar, Tökés, Cionte vagy Ladariu. De legérdekesebb ez a gép volt.

Scully : Valaminek ismerősnek tűnik. Megvizsgálom.

Scully beöltözik fehérköpenybe, búvárszemüveg, gumikesztyű. Kezeit úgy tartja mintha műtétre készülne. A két fiú fél térdre ereszkedik úgy tartják a dobozt.

Scully : A vizsgált alany egy 30 x 25 x 15-ös doboz melyet egy helyi párt szemetes kosarában találtak. A doboz két ellentétes oldalán egy-egy rés látható. A tapintásra érzékeny gombok mellett felírat látható. Fordítom : Ha klonozni akar egy krumplit, nyomjon meg egy gombot. Ha klonozni akar egy gilisztát nyomjon meg egy gombot. Ha valami bonyolultabbat akar klonozni, mint például egy embert, akkor a gombot nem egyszer hanem kétszer nyomja meg. Megérinted és klonoz ! (Ez egy éppen menő mosógép reklám átdolgozott szövege volt). Ezekből kiindulva és szakfolyóiratokban olvasottak alapján arra következtetek, hogy ez egy kísérleti klonozó berendezés.

Mulder : Vajon működő állapotban van ?

Scully : Kipróbáljuk

Megfog egy ollót és kivág egy emberkét papírból.

Scully : Ezt a fehér emberkét behelyezzük a jobboldali nyíláson. Megnyomjuk a gombot, az utasítások szerint kétszer (Mindez közben csinálja is). Majd a baloldali részben megjelenik a klonozott változat, mely azonos kell legyen az eredetivel.

A bal oldali részből hat emberkéből álló füzért húz elő, melyek egymás kezét tartják. Az első piros, a második sárga, míg a harmadik kék. Ezután egy szárnyas betét következik, majd egy piros, egy fehér és egy zöld emberke.


Scully : Ez berendezés nem működik tökéletesen. Valószínűleg azért is dobták ki.

Zsolt : Szerintem inkább a kicsi zöld emberke miatt.

Mulder : Vajon kezd rám is hatni a maga által feltételezett kreténizáló mező? Ugyanis nem értem, pont úgy mint a Nagy Láthatatlan Hős szobrát a kaszárnya előtt (Hosszú évek óta megépítették engedély nélkül a háború gyilkos Antonescu marsall szobrának talapzatát).

Zsolt : Miféle Nagy Láthatatlan Hős ?

Mulder : Hát láttam a szobortalapzatot. Tetszet az ötlet : mindenki azt képzel rá amit és akit akar, így nem áll fent a bakói Ştefan cel Mare szobrának felavatási problémája (felavatáskor nem tudták leszedni róla a leplet !).

Scully : Hagyjuk ezt Mulder. Van-e inkább valami épkézláb ötleted, hogyan folytassuk a nyomozást ?

Mulder : Persze. De ahhoz ki kell mennünk a táblához.

Zsolt : Én mehetek önökkel ?

Mulder : Ijedős ? Lehet, hogy borzalmas dolgokat fog látni.

Zsolt : Gondolja ? Én már láttám az Infláció, Munkanélküliség, Tranzició és Szegénység nevű szörnyeket. Van ezeknél is borzalmasabb?

Mulder : Hát, nem. Rendben van, velünk jöhet. Maga lesz a helyi tanácsadónk

Kimennek.

 

Bejön a narrátor és leül a székben.

Narrátor : Az élet olyan mint egy csokoládés doboz. Egy olcsó ajándék minden jelentőség nélküli és melyet senki sem kíván. Nem lehet vissza adni mert helyében csak egy csokoládés dobozt kapsz. Úgyhogy maradsz ezzel a megnevezhetetlen kotyvalékkal, melyet önkívületig majszolhatsz mikor nincs más ennivalód. Persze néha akad egy kis finomság is, de túlságosan hamar elvesz, az íze pedig annyira mulandó. Nem maradsz csak a megkeményedett zselével és fogadat törő dióval. Ha annyira kétségbeesett vagy, hogy meged őket, minden ami marad egy csomagoló papirkákkal bélelt üres doboz.

Narrátor : Városvége, este hét óra 23 perc.

Bejön Scully, Mulder és Zsolt. Mulder oda megy a Narrátorhoz

Mulder : Le akarok ülni ide.

A Narrátor feláll és arrább menve felül az asztalra

Mulder : Oda akarom rakni a papírjaimat.

A Narrátor leül a földre

Mulder : Most pedig elfoglalod az egész padlót.

Narrátor : Jó, jó. Kimegyek (Kimegy)

Scully : Mi volt ez Mulder ?

Mulder : Nem kell mindenki hallja mit tervezek. Szándékomba van kirakni ide a táblához egy riasztót. Ha ismét megjelenik az UFO, jelezni fog. Mondja Zsolt, voltak-e az országban hármas vagy négyes fokú találkozások ?

Zsolt : Hármas volt az idén. Egy Galaţi megyei Certesti nevű községben egy rendőr és egy éjjeli őr látták a lebegő járművet és a lényeket. Lehet vonzza őket itt ez a vidék, hiszen rengetek sci-fi alkotásban a földönkívüliek amoniát lélegeznek.

Mulder : Hátha szerencsénk lesz és rajta kapjuk őket. Én most beállítom a riasztót, aztán megvárjuk, hogy beesteledjen.

Mulder felvesz a földről egy rágógumi csomagot

Mulder : Hoppá, találtam valamit !

Scully : Mi az?

Mulder : Azt hiszem rájöttem miért nem láttak semmit a rendőrök.

Scully : Éspedig ?

Mulder : Rágógumiztak !

Scully : Ezt hogy érted?

Mulder : Itt azt írja, hogy ORBIT ? Ez a helybeliek nyelvén azt jelenti, hogy vakulás !

Scully : Rakd ki inkább a riasztott.

Kirakják a riasztót, majd ellenőrizik fegyvereiket, adóvevőiket és elemlámpáikat.

Scully : Mulder én abba a felébe leszek

Zsolt : Én is magával megyek.

Scully : OK.

A közönség közé vonulnak. Leoltódik a villany.

Scully : Mulder hallasz engem ? Vétel.

Mulder : Igen. Tiszta a vétel,

Scully : Mindjárt éjfél.

Mulder : Hogyan rohan az idő.

Scully (körbenéz) : Hol ?

Mulder : Scully mit csinálsz ?

Scully : Játszom Zsolttal.

Mulder : Scully !

Scully : Nem úgy értem. Valami táblénak nevezet játékról van szó.

Bejön valaki télapó ruhába öltözve és a táblához megy. Ráhelyez valamit, mire a riasztó megszólal. El akar menekülni.

Mulder : Kapjátok el !

Felgyúlnak az elemlámpák fényei. Zsolt és Scully dulakodnak

Scully : Engedj el. Engedj már el !

Zsolt : Szó se róla. Mindig mikor akcióba lendültök, ti húzzátok a rövidebbet. Féltelek. Figyeld inkább mit csinál Mulder.

Mulder eléri a menekülőt, aki kiveri kezéből a pisztolyt. Mulder viszont elővesz egy másikat.

Mulder : Állj ! Fel a kezekkel !

A Télapó karáté mozdulatokat végez és azt mondja : TO-SI-BA ! Kirúgja Mulder kezéből a második pisztolyt is, de az elővesz egy harmadik pisztolyt, mire az üldözött felháborodik

Télapó : Hé, a forgatókönyvben nem írja, hogy neked három pisztolyod van.

Mulder : Elfelejtetted, hogy Romániába vagyunk. Itt semmi sem úgy történik ahogy meg van írva. Ki vagy és mit csinálsz itt ? Állítsátok már le azt a riasztott és gyújtsatok villanyt.

Scully és Zsolt mindezt megcsinálják

Mulder : Ki vagy és mit csinálsz itt?

Télapó : Jánosnak hívnak és a polgármesteri hivatalnál dolgozom.

Mulder : Mit csinálsz itt éjnek idején?

Télapó : Hát díszítem a várost Karácsonyra.

A táblára mutat, ahol a román nyelvű felíratott eltakarja a három léggömb. Az egyik piros, a másik fehér a harmadik pedig zöld.

Narrátor : Csak a regényekben történik meg, hogy a Vége szó előtt a szereplők olyan pózban merevednek meg, amely esztétikai gyönyörűséggel tölti el az olvasót. Ez a mi esetünkben most következne be. De az élet máskép működik. Így hát még van egy végső jelenet.

Mulder és Scully előtérbe lépnek.

Mulder : Jézus milyen ostoba vagyok ! Ott a bizonyíték az orrom előtt és én nem láttám.

Scully : Rájöttél ki festette le a táblákat ?

Mulder : Miféle táblák ? Évek óta próbálok bizonyítékokat szerezni a földönkívüliék ittlétének bizonyítására, és most azt hiszem sikerült

Scully : Nem értelek Mulder.

Mulder : Te Scully hát nem jössz rá ?!Beismerem zseniális álcázás, de …

Scully : Ne főz már Mulder, bökd már ki.

Mulder : Hogyan lehetséges, hogy egy ilyen kis porfészkes városban létezzen égy olyan remek dolog mint a Teszerakt sci-fi klub? Erre csak egy magyarázat van : ezek földönkívüliek !
És mindenki aki itt van (körbemutat a nézőkön), mind álruhás földönkívüli, és azok is maradnak míg földön belülivé nem válnak ! Az Erő legyen veletek !