TESZERAKT SCI-FI KLUB

 

Szex és szerelem a sci-fi-ben
1997 VI.6

Sajnálom ha egyeseknek csalódást fogok okozni, de a mai előadásomban nem valami űrbéli kamszutráról lesz szó. Feltételezem mindenki tisztában van vele mennyi tabu és előítélet van a szex témájával kapcsolatban már a régi idők óta. Ahogy Jung is mondta, gondolkodni nehéz ezért inkább ítélkezünk. Ha megfigyeljük a mai világot észrevesszük, hogy napjainkban már nincs szeretet hanem csak „kapcsolatok” vannak. Minden erkölcsi csőszben él a félelem, hogy ha nem tart vissza semmi a zabolatlanságtól, akkor végünk van. Pedig a primitív törzsek igazolják, hogy ez nem így van. Számukra a szex csak egy „szükséglet” és nem is tulajdonítanak akkora fontosságot neki, mint ahogy mi tesszük. Nekünk úgy tűnik, hogy a szexualitás lenne a legdirektebb ösztön, viszont a primitív népeknél ahol a „gyomorkérdés” nagyobb szerepet játszik egyáltalán nem ez a helyzet.
Miért csinálunk mi akkora hűhót belőle? Talán azért mert a sok mesterséges gátlás miatt a szexualitáshoz tartozó lelki szféra nagymértékben zavart állapotban van, ezért úgy viselkedik mint egy sértet istenség, amely közvetetten minden lehetséges területen érvényesíti igényét. Elvégre ha fáj a fogad, másra már nem is tudsz oda figyelni.
A szexualitás alapvető ösztön, amelyet, mint mindenki tudja, a legnagyobb mértékben titkolózás és kínzó sejtelmesség övez. A szexualitás legálabb ugyanolyan fontos mint a táplálkozás. De míg az utóbbi funkció minden variációban a falatozástól a társas étkezésig minden szem számára látható lehet, és csak az elhízás, vagy a általános drágulás következtében kényszerül önmérsékletre, a szexualitás erkölcsi tabu alatt áll, és számos törvényi rendelkezés szab eléje korlátokat. Napjainkban viszont a tudomány szemei félelmetesek és tiszták, nem félnek bele nézni a morális sötétségbe és a piszkos hátterekbe. Az emberek pedig már nem érik be a hagyományos ítéletekkel, tudni akarják a választ a miértekre is. Az új felfedezések viszont nem csak a jövendő nemzedékek világnézetet tudják megváltoztatni. A felnőttek is nevelhetők, csak nem úgy mint a gyerekek. Nekik meg kell adni a szükséges ismereteket, hogy önmagukat neveljék.
Soha ne feledjük viszont, hogy a szerelem hatalma a menytől a pokolig terjed.
A modern kutatások érdekes felfedezésekhez vezettek. Eddig azt gondoltuk, hogy minden egyes sperma lóhalálban vágtat, hogy elérje a petesejtet. Ám egy film, amit egy szeretkező nő hüvelyében készítettek, kiderítette, hogy a spermatozoidák egy része helyben marad, védő vonalat alkotva vegyi háborút folytat, az esetleges más hímek  behatoló spermájával !
Kimutatták azt az elgondolkodtató tényt is, hogy 1970-től kb. 25%-kal csökkent a szeminális folyadék sűrűsége és minősége.
Már régebbről ismeretes, hogy a nők menstruációs ciklusa kapcsolatban van a Hold fázisaival, legtöbbnél újholdkor jelentkezik Más kutatások folytán kiderült, hogy a petesejt burkának elektrosztatikus töltése változik a Hold ciklustól függően ez viszont kapcsolatban van azzal, hogy fiú vagy lány kromoszómákat hordó sperma képes áttörni a petesejt falát.
Azok számára akik még nem akarnak kisbabát, tudniuk kell, hogy megnövelték az óvszerek biztonsági normáit, most nem 16 liter vizet hanem 18 litert kell megbírjanak, maximálisan 1,20 méterre nyúlva.
Az állatvilágban csak az ember az akinek nincsen meg egy pontos párosodási időszaka. Sok elmélet születet azért, hogy megmagyarázza a lenyűgöző szexuális ösztönünket.
O.K. Maerth szerint egy szexuális kábítószerről van szó. Valamikor a múltban őseinknek három szeme volt, valahol a homlok közepén, valószínűleg azt a célt szolgálva, hogy ne kelljen teljesen kidugja a fejét a vízből ahhoz, hogy körbenézzen. Ez aztán vissza húzódott az emlősöknél az agy belsejében, egy hipofízis nevű mirigyé alakulva, a békánál viszont könnyen kitapintható a két szem között a bőr alatt. Ez a mirigy termeli a gonadotrop hormonokat (FSH, LH) is, amely a nemi tevékenységet befolyásolják. A ókori emberek elfogyasztva ellenségeik testét, többek közt annak agyát is (tehát a hipofízist és annak tartalmát), tapasztalták a nemi életük jelentős javulását. Maerth szerint, végül már csak az agyat fogyasztották, holmi szexuális kábítószer gyanánt. A hormonok gyakori fogyasztása végül állandó hatásként jelentkezet, és ezt örököltük mi.
Helen E. Fisher azzal magyarázza az ember korlátozott szaporodási időszak hiányát, hogy azok a nőstények melyek leghamarabb voltak ismét képesek párosodásra szülés után, jobban biztosították kölykeik védelmét, így ez a tulajdonság jobban öröklődött.
Egy brit zoológus, Desmond Morris úgy véli, hogy a „csupasz majom” szexualitása azért lett jelentős mert az evolúció folyamán, többi fizikai hátrányok kiküszöbölése véget nőt az agy, ez viszont hosszabb időt jelentett az utódok növekedésére és nevelésére, amit a nőstények biztosítottak. Viszont a hímeknek vadászni kellett, de ki ment volna vadászni anélkül, hogy biztonságba tudta volna az asszonyát más hímek közelgése elöl ? Ráadásul a vadászat akkor volt hatékony ha a hímek együttműködtek, ami kevésbé valószínű, hogy megtörtént volna ha állandóan egymásra orrolnak valami nőstény ügy miatt. Ezeknek a dolgoknak a kiküszöbölésére jelent meg a szex és a szerelem. A párok kapcsolatát az élvezetes szex biztosította míg a nők hűségét a partner iránt a szerelemnek nevezet érzelem.
Morris szerint ennek érdekében vesztettük el szőrzetünket, hogy jobban élvezhessük egymás testét, a két lábra való felállás következtében, vándoroltak a női test nemi ingerlést biztosító részei. A hím majmok számára, a hátsó kopuláció a természetes, aminek következtében a nőstény fara jelenti a nemi ingert. Amikor felemelkedtünk eltűnt szem elöl a far, ezért a mellek kezdtek növekedni, a két gömbölyű halom átvéve a far ingerlő szerepét. A négy lábon járó nőstény amikor nemi izgalomban van, a hüvelyk nyílása töltődik vérrel és kipirosodik. Ez jól látható minden hím számára, de amikor két lábon jár ebből nem látni semmit, így az ajkak kezdtek megduzzadni és pirosak lenni, utánozva a hüvely nyílását. Manapság a nők még rátesznek egy lapáttal erre az inger forrásra, kirúzsozva ajkaik. A természetben ugyanis, a piros ajkak a nemi izgatottság állapotát hivatottak közölni.
Ezek után nyilvánvaló, hogy a sci-fi irodalom sem hagyhatta ki egy ilyen fontos téma elemzését. Most nem arra gondolok amikor a szex mint valami fűszer van jelen az alkotásokban, hanem azokra amikor rajta keresztül kényszerítenek, hogy elgondolkodjuk mivoltúnkról.
Kezdetben is ne feledjük, hogy a szex egy módszer a szaporodáshoz, így felmerül a kérdés milyen lehet földönkívüli fajok szexualitása ?


Mit neveznek szerelemnek ? című elbeszélésében Isaac Asimov humorosan leírja amint fajunk két példányát elraboljak az idegenek. Az egyik idegen próbálja meggyőzni feletteseit, hogy veszélyesek vagyunk, ugyanis mi nem „rügyezünk” mint ők hanem minden utód más genetikai állománnyal rendelkezik mint a szülei így az evolúció nagyon gyorsan megy végbe nálunk. Beszéltem a szexet övező titkolózásról. Ez most jól jött, mert a képregényeinkből próbáltak rájönni szexuális szokásainkra. Ott le van írva, hogy a hős megfogja a kiduzzadó melleket és megcsókolja a nőt, majd következnek a pontok, pontok, pontok. Az idegenek feltételezik, hogy ahány pont annyi csók. Kényszerítik az elrabolt férfit és nőt, akik addig nem is ismerték egymást, hogy ezt végig csinálják, aztán látva, hogy ebből nem lesz gyermek elmennek és békén hagynak minket, nem hiszik el felderítőjük állításait fajunk veszélyességéről.
Egy Descolada génbontó vírus szimbiózisa következtében A holtak szószolója című regényben, Orson Scot Card egy olyan világot ír le ahol a „malackák” átmenet az állattól a nővényhez. Kis férgek melyeket az apa-fa termékenyit meg és az anya-fában nőnek fel. Amikor egy fejlet egyed hírneves „malacka” lesz, megkapja a társadalomtól az végső elismerést és kibelezik. Az illető viszont nem pusztul el, csak átalakul egy anya- vagy apa-fává .
Asimov elképzel egy másik univerzum béli bolygót, ahol a szexualitáshoz nem elég két személy, hanem három kell. A Maguk az istenek is című regényében, egy ilyen hármasnak a tagjai, melyek a lágyanyagúakat képviselik, az embereken is észlelhető lelki és szellemi tulajdonságokkal bírnak, de megosztva közöttük. Van egy balfelőli-apa akinek az ész a fő tulajdonsága, aztán a jobbfelőli szülő-apa, aki a gyermekeket szüli és neveli, majd végül az érzés lány. Bár lágyanyagúak, ahhoz hogy összeolvadhassanak (értsd : szexuális kapcsolat), főleg az érzés lányra van szükségük, aki a legritkább anyagú közülük. Az orgazmus pillanatában, egymásba olvadnak és elveszítik öntudatukat. A kiesés órákat vagy napokat tarthat. Következményei nem csak a pillanatnyi jóérzésben nyilvánul meg, hanem másban is. Így például az Ész-apák sokkal könnyebben megértik amit Keményanyagúaktól tanulnak (számukra a tudás a legfontosabb),a szülő-apák megszülik a kis esz, szülő és érzés babákat. Csak az érzés lányoknak nem jelent semmit utólag az egybeolvadás, sőt nagyon is jól tudja, hogy ha megszületik a harmadik kisbaba, akkor eljön az „elmenés” ideje Kiderül aztán, hogy a hármasok nem egyebek mint a keményanyagúak egy korai fejlődési szakasza ! Minden összeolvadásnál a hármas egy keményanyagúvá válik, de aztán nem emlékeznek erre.
A gyerekek megszületése után, a hármas Ész tagja olyan fejlődési szakaszba lép, hogy rádöbben a hármas céljára, és részlegesen emlékezni kezd az összeolvadás időszakában megjelenő keményanyagúra.
Mindenek előtt, véleményem szerint, két idegen faj közötti szerelem leírása a legcsodálatosabb.
Nem is muszáj az egyik félnek élőlénynek lenni, mint például Robert F. Young Szeptemberi nap című elbeszélésében ahol egy férfi halálosan szerelmes lesz fiának robot tanárnőjében, vagy Philip K. Dick kemény androida vadásza, aki a Szárnyas fejvadász című regényben, egy „készített” nőnek adja szívét Számomra a legmeghatóbb ilyen eset Stanislaw Lem a Solaris című regényében van leírva, talán azért is mert ez volt az első ilyen amit olvastam. Ebben a remekműben egy értelmes „óceán” kiolvassa a fejünkből legféltettebb titkunkat, alakot ad neki. Kelvinek ilyen módon megjelenik régi szerelmi Harey, aki szakításuk után miatta lett öngyilkos. Annak ellenére, hogy tudja ez a nő nem ember, Kelvin halálosan szerelmes lesz bele. Nem a régi szerelme újul fel benne Harey iránt, hanem őt, a mostani lényt szereti. Külsőleg olyan mint a régi, de a mostani lelkileg egészen más. Nem tudom menyire kellene részletesen leírnom itt annak a halhatatlan másolat Hareynek belső vívódását, annak aki kezdetben egy acélajtót tört szét, mert nem állhatott ellen annak a kényszernek ami belülről űzte, hogy állandóan lássa Kelvint, egészen addig, hogy aztán csöndesen órákig ne lássa. Min ment át eközben lelkében? Csak egy erő létezik amiből meríthetett : a szerelem.
Lehet sokan nem is sorolnák a sci-fi alkotások közé Joyce Thompson Tűzpróba című alkotását, inkább szépirodalmi mű, de témája a sci-fi irodalomhoz sorolja. Az amerikai sivatagok rejtekében búvik meg a Város, az atomszennyeződések következtében génmutációkkal  világra jött emberi torzók menhelye. A végtag vagy izomszövet nélküli félemberek a Város védelmében megtalálják mindazt, ami még valamelyest emlékeztet a gondolkozó, érző és teremtő emberéletre, amiben sorsa és tétje van az életüknek. Ám a Város zárt, és az Atyák (tudósok) politikai utasításra gonosz kísérleteket akarnak folytatni a menhely lakóin. Ebben a világban bontakozik ki a pikkelyes álruhában öltözött Alice és a menhely egyik lakója, a filmes Bartholomew között. Számunkra Alice egy gyönyörű fiatal nő, Bartholomew pedig egy szörnyszülött. Ám a Város világában ez pont fordítva van. Mégis ők képesek ezen túltenni magukat valami mélyebb érzelmektől hajtva.
A sci-fi nem feledkezik meg az esetleges szexualitáshoz szükséges eszközök vagy berendezésekről. A nefelejcs lepel egy olyan műbőr lepedő ami, Reinhard Wegerth elképzelésében, ami televan szőve microchipekkel és egy számítógéphez van hozzákötve. Ha az egyik szeretkezés alkalmával a két test között van ez a lepedő, akkor a komputer rögzít mindent. Aztán amikor egyedül vagyunk, magunkra terítjük a lepedőt és bekapcsoljuk a berendezést, mire az hűen megismétli a felvett mozdulatokat.
Ezek a berendezések lehetnek akár egy egyszerű TV. Frank Herbert leírja amint egy földi riporter részt vesz a rukuchipan civilizáció Nagy Peonnak nevezet szertartásán. Kiderül, hogy az itt elhangzott fenséges muzsika egy Nász ének, ugyanis ők partogenezissel szaporodnak. Ez egy elő lény kifejlődését jelenti egy megtermékenyítetlen petesejtből valami külső fizikai hatás következtében. Ebben az esetben a szertartáson elhangzott zene az ami megindítja a folyamatot, és mivel a TV-én volt közvetítve, minden földi nő is aki hallotta, teherbe esik.
Remélem nem képzelitek, hogy ezek az eszközök kizárólagosan műtárgyak, ugyanis Philip Curval a sokat mondó Mindannyian az extázis felé című regényében, egy kétségbeeset keresés folyik az a lény után mely lehetővé teszi bármilyen két értelmes faj közötti nemi kapcsolatot.
Mint már sokszor hangoztattam itt is a csúcsot a virtuális valóság jelenti, mint ahogy Lino Aldini Az álom film című elbeszélésében is leírja, egy olyan nemi kapcsolat ami nem valódi, de mégis minden érzékszervünkkel átéljük.
Talán nem is gondolunk rá, de a szexualitásnak lehetnek transzcendentális vonatkozásai is. Példaképpen megemlíteném Ian Watson Földönkívüli nagykövetségét, ahol tantra joga segítségével (ez a szex jógája) a kundalyni kígyót arra használják, hogy aktiválja a csakrákat, ezzel módszerrel sikerül felvenni telepatikus úton a kapcsolatot más bolygók lényeivel. Meglehet ez nem is olyan kellemes ha Robert Silverberg az Utasok című elbeszélésére gondolunk ahol a testünket időnként hatalmába veszik a földönkívüliek és orgiákat rendeznek.
Meglehet egy olyan világban élsz ahol mindenki színészkedik, minden hamis körülötted, figyelmeztet Theodor Sturgeon a Ha aggódsz ha szeretsz című elbeszélésében. Mindez csupán csak azért van mert a valós világba egy nagyon gazdag személy szerelmes lett beléd, te viszont voltál olyan pimasz és meghaltál. Újra klonoztak, de egy ember személyiségét nem csak a DNS adja, hanem az eletében ért tapasztalatok is, és pont ezt kísérelik meg veled, míg a szerelmes párod kriogénikus álomba vár rád. Néz tehát jól körül, mert nem tudható mikor jön el az ideje, hogy találkozz vele !
Sokunkat foglalkoztat az Isten létezésének gondolata. A Trininitás című alkotásában Nancy Kress egy olyan számítógépes szimulátort képzel el, mely egy folyadékkal teli akváriumhoz hasonlít ebbe jelenve meg a háromdimenziósan az agyunk által vetítet kép. A szexuális aktus folyamán nyert energiát hozzá adják a neurális kapacitásunkhoz, ekképp téve kétségtelené az Istent.
Azért nem szabad túl komolyan vegyük magunkat, elvégre a szex egészen jó humorral rendelkező elbeszéléseket is szült. Rajta, válasz új világot magadnak buzdít Bob Shaw, és elbeszélésének főszereplője meg is teszi, háromszor. Természetesen itt érvényes a figyelmeztetés mely szerint vigyázz, hogy mit kívánsz mert teljesülhet ! Az első világba ahova vágyódót ő akart lenni a legizmosabb, ám a nők voltak őt rendkívül csúnyák. A másodikban gyönyörű nők voltak, akik pont azokat imádták akik olyan vagány nyál buborékokat tudtak csinálni mint ő, de egy idő után kezdett fárasztó lenni, hogy mint arra kényszerítgették eregessen nyál buborékokat. A harmadik világban, amire vágyott, azt kívánta legyen átlagos, de szeressék. Semmi sem változott körülötte, ugyanis abban a világban a hol volt a cég titkárnője teljesítette a kívánt feltételeket.
Ha már kívánságnál tartunk, említsük meg Asimov Galatea című alkotását, ami a klasszikus hyperion egyik változata. Itt egy szobrásznő készíti el egy fenséges mezítelen férfi szobrát, ami aztán szerelmes lesz. Más bolygóról származó kis, manó szerű, lényt segítségét kéri, hogy a hideg márványt változtassa puha, meleg emberi hússá. Egy apró hiba csúszik a számításaiban, ugyanis a férfi szobor mindenhol puha lett !
A villám történetek nagy mestere Fredric Brown sem szalassza el a témát. A Hans Carvel gyűrűje című elbeszélésében a vén, de gazdag férj féltékenykedni kezd a fiatal üde feleségére. Álmában egyezményt köt az ördöggel, aki ad neki egy gyűrűt mondva, hogy amíg azt viseli a felesége nem fogja tudni megcsalni, tudtán és akarata kívül. Fel ébred és érzi is a gyűrűt az ujján, ám a felesége is megébredve figyelmezteti, hogy nem az való oda !