TESZERAKT SCI-FI KLUB

 

Twin Peaks Mínusz 2
színdarab és film
1998 XII.22

 

 

Twin Peaks minusz 2 film (részletek)

Narrátor (lány !) :Van egy elmélet miszerint, ha egyszer kiderülne, hogy mi is valójában az Univerzum, és mit keres itt egyáltalán, akkor azon nyomban megszűnne létezni, és valami más, még bizarrabb, még megmagyarázhatatlanabb dolog foglalná el a helyét. Van egy másik elmélet, amely szerint ez már be is következett.

Sötétség

Fény  fel

N: Hölgyeim és uraim, egy mesét mondunk el önöknek. Messze kinn a Galaxis spirálkarjának egy soha fel nem térképezett, Isten háta mögötti zugában, található egy sehol sem jegyzett sárga nap . Durván 90 millió mérföldre tőle kering egy jelentéktelen, kékeszöld bolygócska, melynek majomtól eredő civilizációja oly döbbenetesen primitív, hogy a CD-ROM-os számítógépet még mindig pompás dolognak tartotta. Ez a bolygó a következő problémával  küzd : az ott élők többsége ideje nagy részében  boldogtalan volt, még azok is, akiknek volt CD-ROM-os komputerük. Többen mindinkább úgy vélték, hogy kár volt lejönni a fáról. Mások egyenesen azt állították, hogy felmenni is kár volt rá , jobb lett volna ha ki sem bújnak az óceánból. Ám egy napon, csaknem 2000 évvel azután, hogy valakit felszögeztek a fára, mert azt mondta, milyen remek is lenne ha az emberek a változatosság kedvéért kedvesek volnának egymáshoz, egy kisváros rendőrre talált valamit.


200
3-ban : egyetemista, III. éves gyogyszerész, MOGYE

Bejön Andy sokkos állapotban  

N : Andy , mit találtál ?

A : E-egy hullát ! ( Előveszi adó-vevőjét ) Ha - halló, központ ? Lucy, hallasz engem ? (Hallgatja a választ és döbbenten megnézi a készüléket, majd a közönség felé tekint )

Mit mond ? ( Kiabál ) Központ, itt Andy beszél, vétel ! ( Megint hallgatja a választ ) Nem értem, mit akar ? (Ránéz a narrátora ) Segítenél ?

N : Szívesen ( Odamegy Andyhez és a készüléket hallgatva hangosan mondja a közönségnek : ) Jaj, nagyon szerettem mesélni, táncolni, nevetni, imádtam az életet.

De jött a gonosz boszorka és géppé  változtatott. Üzeneteket rögzítek. Csodát várok. Ha tudod a varázsigét, visszaváltozom. Ha nem ( Sóhaj ) átadom üzeneted gazdáimnak. A sípszóig dönthetsz, azután beszélned kell. ( Ránéz Andyre aki fejét kezére támasztva, félig nyitott szájjal gyönyörködik benne. Halkan : ) Andy ! ( Semmi reakció) Andy te jössz ! (Előveszi a sípot és belefúj. Andy magához tér, megrázza a fejét és beszélni kezdd az adó-vevőjébe )

Á : Itt Andy, Truman seriff , hall engem ?

S : Na mi van ? ( A teremből válaszol )

N : Innen talán hallgassák Andy saját előadásában a történteket .

Á : Szűz Mária, édesanyám ! Képzeljétek, megyek a kocsimmal az út jobb oldalán. Mit csináljak , én ilyen jobb oldali természet vagyok, ráadásul meggyőződéses zöld is (Elgondolkodik ) Mit akartam mondani ? Ja, igen éppen az Otopeni-i katonai reptér mellett haladtam, mikor valami kisüvített onnan és szuperszonikusán elhúzott mellettem, miközben a fejembe esett egy kartus szivar. Na ezeket megbüntetem, mondtam magamnak .

N : És ?

A : Bekapcsoltam a szirénákat és követtem. Kezdetben nem érdekelt, de aztán felfigyeltem néhány furcsa részletre. Például arra, hogy nincsen számtáblája. Aztán arra, hogy nem kerülgeti a gödröket az úton mint én, ugyanis nem voltak kerekei, hanem csak úgy alacsonyan repült a föld felett .

N : De hiszen ez lehetetlen !

A : Én is pont ezt mondtam és már készültem hazamenni kajálni, arra gondolva, hogy az éhségtől hallucinálok, amikor az Azonosítatlan Repülő Tárgy, ( Narrátor hangosan megjegyzi : UFO ), hirtelen  irányt váltott, kikerülve egy szabálytalanul repülő verebet, majd nekicsapódott egy fának és fennakadt az ágai között. Pont mint a kapitalizmus itt nálunk.

N : És azután ?

Á : Kiszálltam  és ahogy odaérek látom, hogy mindannyiunk legkedvesebb barátja ( Szipog ), az a drága jó lélek, aki sohasem hazudott, tele volt mindig fantáziával, nagyon sokunknak nyílt vagy rejtett szerelme volt, aki megvigasztalt szomorú pillanatainkban, akire mindig lehetett számítani, az aki nélkül most már nincsen célja az életünknek...(Zokog) Ott fekszik kinyújtva, a teste ...

N : Andy, ki volt az ?

A : Értünk halt meg ! (Fanatikusan) Mostantól egy új időszámítás kezdődik !

N : Könyörgöm. Ki volt az ?!

A : (Csodálkozik) Tényleg nem tudod ?

N : Mond már !

A : Hát a science - fiction ! (Sir) Bocs, de most hívnom kell a rendőrséget (Előveszi az adó-vevőt) Halló, seriff ! Főnök, gyere gyorsan nagy hírem van !

S : (a teremből) Hova menjek te, te elvarázsolt fatökű lepkefing vadász ?

N : Andy, milyen ember a főnököd ?

A : Na hallod, hát szuperszonikus.

N : Ezt, hogy érted ?

A : Hát ő a szuper, másnak szólni pedig kuss ! (Megint a rádióban) Truman seriff, hall engem? Az ég szerelmére seriff, mire vár ?! Jöjjön sürgősen ! (A seriff előre jön a teremből)

S : Itt vagyok, te ... hm, hm ... Andy. Ne telefonálj már annyit mert drága. Mi a baj ?

A : Kaptam egy kartus bagót. Vajon ez a kormány árvízkárosultaknak adott segélyekből van?

S : (Hörög) Te ! Ezért hívtál ki ?!

A : Mit ? Ja, dehogy. Ott van egy hulla ! (Hátrabök hüvelykujjával)

S : Egek, de hiszen ez a science-fiction ! Andy, hívd gyorsan a fiukat és  zárjátok le a területet, senki sem jöhet ide ! Érted ? Senki ! Ha a sajtó megtud valamit végünk van. Mozgás !

Seriff :
ENGEL LEVENTE

2003-ban : internet klub gondnok

 
N : Az első nyomokból csak annyi derült ki, hogy a sci-fit egészen küllőnős módon ölték meg : ellaposították.

S :Andy, olvastad az orvos jelentését ?

A : Igen főnök. Úgy vélem ez egy kicsit nagy falat lesz számunkra.

S : Én is úgy gondolom. Ez egy olyan sötét úgy, hogy a szentjánosbogár háromszor cserél elemet míg körberepüli. Úgy döntöttem, hogy a Metafizikai Rendőri Intézethez fordulok.

A : Ez jó ötlet. Csak nehogy valami nagyképűt küldjenek ...

N : Ezt ugyan bizony, hogy gondoljátok ?

S : Hát kb. így . (Kimennek)

Bejön három napszemüveges fiú. Megállnak egyik a másik mögött.

Az 1 balra lép: Mi !

A 3 jobbra lép: Vagyunk !

A 2 helyben marad: A !

 1 leveszi gyors mozdulattal ,a balkezével a szemüvegét: Metafizikai

2 leveszi jobb kézzel a szemüvegét: Rendőri

3 leveszi balkézzel a szemüvegét: Intézet

1 jobbra fordítja fejét: Különleges

2 helyben: Speciális

3 balra fordítja fejét: Alakulata 

 Zene: Mafia - B.U.G: Mafia

1 és 3 kung-fu mozdulatokkal jobbra és balra mozognak, míg a 2 helyben gyorsan pörög. Mikor a fiúk ismét felsorakoztak ...
N : Tényleg pökhendiek. Kapcsoljuk ki őket (Felemeli a távirányított a csoport felé) / Fény és zene egyből kikapcsolódik

Fiúk kimennek. Fény fel

N: Nézzük meg inkább, hogyan is zajlott le valójában az ügynök megérkezése. (Az ajtóra néz )

Bejönnek a fiúk, az egyik megáll az ajtónál ,mellén összefonja karjait, dobbant hármat

- Hölgyeim és uraim ! Dale Cooper !

Bejön Cooper integetve, kezet fog egy pár nézővel. A többiek fütyülnek, tapsolnak, konfettiket dobnak fel, blitz villog, stb.

Figyelem ! Cooper szövegében minden “t” és “k” betűvel kezdődő szót a többi szereplő mondja felváltva ! (Attila ezeket nem tudta kiejteni ; dadogott !)

Cooper : Diane, ez egy olyan kisváros, mint ahova gyermekkorunkban jártunk a nagyihoz. Emlékszem, mindig a kagylóba pisiltem. Ki gondolta volna akkor, hogy mi lesz majd belőlem? Épp a minap mondtam a feletteseimnek, hogy én olyan ügynök vagyok, aki nem bravúroskodik, nem henceg vakmerőségével, tudásával, sem azzal hogy kivételes jellemű ember. Ez, egyszerűen tény !

Elteszi a magnót 

C : Üdvözlök mindenkit. Azt hiszem, hozzákezdhetnénk.

S : Coop egy lépést sem ! Egyszer meg kell kóstolnod a véres-májast és a töltött káposztát.

C : Jó, majd később. Most meg szeretném tudni miért halt meg a sci-fi ?

S : Mert megölték ?!

N : Cooper ügynök mindig is úgy képzelte el a Világmindenséget mint egy gyémántot. Vagyis, nagyon sokoldalú és ahogy más-más szemszögből nézzük, mindig más felülete csillog. Tudta azt is, hogy nem valószínű, hogy valaha is látni fogjuk az Univerzum összes oldalát, de azért meg kell próbálni. Így szólt hát a Twin Peaks-i rendőrökhöz :

C : Ez egy szokatlan gyilkosság és mi is szokatlan magyarázatokat kell találjunk. Ehhez viszont meg kell értenetek a Taoizmus elveit. A taoisták szerint miközben a tudományosan képzett elme meghatározott dolgokat boncolgat, addig a mélyebb és tágasabb dolgok megközelíthetetlenek maradnak számára. A föld voltaképpen az ég visszatükröződése, és nem az ember, hanem a saját törvényei szerint rohan.

 

Seriff : GARDA ATTILA

2003-ban : angol nyelvszakos tanár, fordító egy számítógépes cégnél

Andy, aki addig keresztrejtvényt oldott, hirtelen megkérdezi

A : Mi az, hogy női nemi szerv, négy betűből ?

C (Elgondolkozik) : Vízszintes vagy függőleges ?

A : Vízszintes.

C : Akkor száj. De, Andy, jobban tennéd ha figyelnél !.

A : Rendbe főnök. (Elteszi a keresztrejtvényt)

C : Azt a működést, amit minden égi és földi dolog mögött láttak, elnevezték Tao-nak, az Útnak.

A : Ennek is van fény a végében ?!

C : A taoistak egyik alapelve az, hogy a világmindenségnek ezt az Útját nem lehet méltóképpen szavakkal leírni. Ha mégis megpróbálnánk az egyaránt sértené az Út korlátlan hatalmát és az emberi elmét. Az első lépés a Tao megértéséhez az, hogy ne menj sehova és ne tégy semmit. A Taohoz úgy érkezel, hogy nem indulsz el sehonnan és semmi utat nem követsz.

A : Ezzel a módszerrel megtudhatnám azt is, hogy melyik orvos tette fel Lucynak a spirált ?

C : Miért akarod te azt tudni ?

A : Hát, hogy  vegye le rólam !

Hawk (Egy tollal a fején és tomahawk a kezében) : Mi indiánok már régóta elmélkedtünk ezeken a dolgokon. Rájöttünk, hogy az agyat közönséges és mindennapi dolgokra használni, éppolyan hatástalan és alkalmatlan, mint bűvös karddal babkonzervet nyitogatni.

C : Ez az, erről van szó. A dolgok mindig a kellő időben, és a kellő módon történnek.

H : Olvastam Coop, a ti Nagy Varázskönyveteket is. A Jelenések 12-ik részében, Daniel egy nagy  veres sárkányt látott, melynek hét feje volt és tíz szarva. Ez maga a Sátán ! Viszont az utolsó kép amit a ti Istenetek add János apostolnak erről a fenevadról elképesztő : egy asszony lovagol rajta ! Ha figyelembe vesszük ,hogy a Jelenések 13,8 szerint “imádják őt minden lakósai”, vagy is nemcsak a keresztények hanem a pogányok is, a megfejtés kézenfekvő : Egy új világvallást  képvisel az a sárkányon üllő nő, olyan vallást melyben egyesül minden felekezet. Ez pedig nem más mint ...

N ( Magasba szökve a helyéről): Reklámok !

Leoltódnak a villanyok. Mindenki kimegy

A zene elhalkul, fények felgyúlnak. Bejön két fiú

-- A kolozsvári Funar cég bajkeverőket és más mixereket árusít mindenféle méretben és mennyiségben.

-- Most a Nagy Bukarest fiók vállalatainál is.

Zene felerősödik, a fiuk kimennek

 Zene elhalkul, bejön egy lány és egy fiú

Az egyik lányra rátámad egy bandita ki zakója honalja alatt tarja a kezét

-- Pénz vagy élet ?!

A lány elővesz egy pisztolyt, de a rabló balkézzel kiveri a kezéből. Miközben a lány hátrál. Megfordulnak és most a másik irányba hátrálva a lány elővesz egy gazsprayt

-- Hagy békém mert lefújlak !

A bandita előveszi kabátja alól a gázmaszkot és felteszi, majd kiveri a sprayt a lány kezéből.
Az elővesz egy Cillit-es flakont és miközben a rabló magasba emeli ragadozó ujjait, főbe veri vele. A bandita kiájul. A lány felmutatja a flakont

Kórus: (Énekelve) -- Când n-ajută nimic, te ajută Cillit !

Zene felerősödik ,mindenki kimegy

Zene elhalkul, mindenki bejön

-- Idézze fel az ódon várak hangulatát

-- Töltsön egy felejthetetlen szilvesztert szobáinkban. Elit társaság, szakképzet kiszolgálás, fenséges kaja, garantált biztonság.

-- Mindezt megtalálhatja az abszolút független börtön székhazában !

-- Helyfoglalás nem kötelező. A törzsvendégeknek 10 % -os kedvezmény.

Zene felerősödik, mindenki kimegy

Zene elhalkul, két fiú jön be. Az egyik mondja a szöveget, a másik csinálja.


( A parodizált reklám realis szövege)

-- Fie că mergeam mai mult sau numai până la maşină, mereu aceeaşi problemă : strălucirea pierdută a portmoneului meu. (Felmutatja az üres pénztárcát)
-- Aveam nevoie de o revelaţie şi într-o zi ea s-a produs ! ( Fel áll a székre)

-- Bani n-ai ! (Kifordítja üres nadrágzsebeit )

-- În sfârşit buzunarele mele strălucesc cu adevarat. Pentru ca imaginea ta să fie perfectă!

Zene felerősödik, mindenki kimegy

Mindenki bejön.

 

A Philips reklám zenéje. Mindenki áll és távolba mered miközben mímelik a pop-corn fogyasztását. Zene elhalkul

--Nem tudom elfelejteni azt a széles képernyőjű Philips TV-ét, melyet a tegnap este láttam a fekete-fehér Olt tévémbe.

A zene visszaerősödik a reklám végéig, közben mindenki kimegy.

Zene lehalkul. Két fiú összetalálkoznak

-- Mi van veled ? Szinte repülsz !

-- Új nőm van !

-- Hogy csinálod. Mi a titkod ?

-- Blend-a-med fogpasztát használok !

--Ettől lesz olyan lehengerlő a csókod ?

-- Egy frászt. A fogaid ugyan kihullnak tőle, de a tojásaid kőkemények lesznek !

Zene felerősödik, mindenki kimegy.

Zene elhalkul. Mindenki bejön és az autóbuszon való utazást mímelik

--Nem akarsz buszjegyet vagy bérletet vásárolni  de mégis utazni? Semmi gond. Ha a 89 22  003 számot hívod, kinézek az ablakon és választ kapsz a kérdésedre : van kontrol vagy nincs kontrol ?

Zene felerősödik, mindenki kimegy

Zene kikapcsolva. Mindenki visszajön és a reklámok előtti pozícióba visszaáll.
H : Egy új világvallást képvisel az a sárkanyon lovagoló nő, egy olyan vallást melyben egyesül minden felekezet. Ez pedig nem más mint a sci-fi ! Uf.

C : De hiszen halott !

H : Éppen erről van szó ! Szintén a Jelenésekben, aminek a cselekményei, állítólag, akkor zajlanak majd le mikor “ itt az utolsó óra”, az van megírva, hogy “halálos sebbel megsebesíttetett ; de az ő halálos sebei meggyógyíttaték ; és csodálván, az egész föld követé őt”. Amin.

A : A TV-ben is bemondták, hogy eljött az utolsó óra.

S : De végül is ki akkor a tettes ?

C : Seriff, rakjon őrt a hulla mellé, nehogy csak úgy elsétáljon. Azt hiszem tudom a választ a kérdésére. Menjünk tartoztassuk le !
( Mindenki kimegy)

 

A fiúk bejönnek fegyverrel a kezükben és szétszóródnak a teremben melyet rendőri céltudatossággal átkutatnak. Megfognak egy nézőt és kiviszik az ajtóhoz. Felemelt kezekkel és terpesz állásba  tartják és megmotozzák. Felmutatják az, állítólag, nála talált melltartót.

  Vissza kísérik a helyére. Cooper bemegy a nézők közé, egészen a Lányhoz.

Zene leáll.

C : Megvan ! ( Mindenki oda fordítja fegyverét)

! Figyelem ! : Cooper légpisztolyának csöve az ég felé mutat !
Baleset veszély!

C : Fel a kezekkel ! Le vagy tartoztatva !

A lány felkell, kezébe veszi kabátját és elindul a kijárat felé

L : Na, nekem ebből elég. Megyek haza.

C : Állj vagy lövök !

L : Lösz a fenét. Nincs is valódi pisztolyod.

Cooper belelő egy párszor a légpisztollyal a szekrény tetején levő üres sörös dobozokba. A lövés hangjára a lány megdermed és felemeli a kezeit. Lefogják és kiviszik vallatni. Felültetik egy székre, Cooper pedig melléje áll. Hosszasan hallgatnak. Amikor a közönség zavartan kuncog ...)

C : Hm, hm. A szöveget ( a lányra bök a fejével)

Rendező : Ja, mindjárt. Csak egy pillanat.  ( Oda viszi a lány szövegét. Elővesz egy papír zsebkendőt, kamatosan  leteríti a földre és fél térdre ereszkedik. Úgy  tartja a szövegkönyvet, hogy a lány olvasni tudja. )

C : Te ölted meg a sci-fit ?

L : Hát ez meg mi ? Soha életembe nem hallottam róla. Még csak nem is tudtam mostanáig, hogy létezik.

A három fiú, hátratett kezekkel, lábujjhegyen ingadozva, kórusban :

K : Csináljunk neki buru-buru-burut ! ( 3-szor)

C : Hogyan van az, hogy szegényebbek vagyunk mint valaha ? Az iparunk grandiózus és fenséges, de teljesen hiányzik, annál több viszont a korrupció és a hazugság?
L : Ezért is én vagyok a hibás ? ! Olyan embereket vállaszatok a törvényhozó testületekbe akik nem csak magukkal foglalkoznak. Máskülönben köztudott, hogy nehéz helyzetet örököltünk és a nemzetközi gazdasági recesszió is negatívan hat a ...

K : Csináljunk neki buru-buru-burut ! ( 3-szor)

C : Abban sincs biztos beleszólásod, hogy miképp intéződik az anyanyelvű tanítás, vagy miért kell az embernek laposra tanulja magát egy diplomaért, hogy aztán mindenki magas ívben szarjon a tudására ?
L : Világszínvonalas egyetemeink és remek gimnáziumaink vannak. A diákjaink minden évben érmeket nyernek nemzetközi olimpiákon. Az igaz, hogy a termelésben való elhelyezkedés, a tudásuk felhasználásának terén pillanatnyilag gondok vannak, melyek ...

K : Csináljunk neki buru-buru-burut ! ( 3-szor)

C : Mi lesz az inflációval, a munkanélküliséggel, az emberi jogokkal, a ...?
L : De kérem. A privatizációs folyamatot most meggyorsítjuk, a veszteséges vállalatokat bezárjuk ...

K : Csináljunk neki buru-buru-burut ! ( 3-szor)

Cooper kis gondolkodás után, a fogolyra mutat

C: Buru-buru-buru !

Körbe állják a lányt aki védekezően összekucorodik és kiabál :

L : Segítség ! Nem akarom ! Hagyjanak ! Vannak alkotmányos jogaim ! Nem !
 A négy rendőr némán közrefogja, majd egyszerre előrehajolnak és ujjaikkal mozgatják alsó ajkukat : Brrr

 

Zene kikapcsolva, bejön a Narrátor

N : Ezzel egyidőben azok, akik egyűt és egymás közt elérték, és túlhaladták a fizika összes törvényeit, kifacsarták a valószínűség és valószínűtlenség szabályait, úgy döntöttek, hogy izgalmasabb ha közbeavatkoznak. Ennek eredményeképpen a Twin Peaks-i rendőrség épületébe két zilált személy robogott be . ( Bejön Briggs és a Tuskós hölgy. Briggs kezében  karton rombuszok) Az egyik Briggs őrnagy volt aki mindig azt hangoztatta beszédpartnereivel :
Briggs ( PTAP egyenruhába, zsinórokkal és mindenféle jelvényekkel felcicomázva, fején egy tűzoltó sisak):  A termodinamika tanítása szerint kétféle minőséget ismerünk. Vannak összeadható - additív - minőségek és vannak nem összeadhatók. Mi ketten nagyjából kétszer akkora súlyt emelünk fel, mint külön-külön. Karunk ereje additív minőség, testhőmérsékletünk viszont nem az. A te 36 fokod és az én 36 fokom sohasem eredményez 72 fokos meleget, bármenyire is összebújunk a kettőnk hőmérséklete 36 fok marad. Sajnos az ostobaság additív, míg az értelem nem az .
N : Ilyen világnézettel megáldva, nem csoda tehát, hogy őrnagyunk mindig magányos. Éppen ezért volt még rejtelmesebb érkezése a Tuskós hölgy társaságában, akiről mindenki tudta, hogy…
A Tuskós hölgy fejkendővel, szemüveggel és bilivel a kezében. A bilit tenyerén tartva, hamleti mozdulatokkal és hangsúllyal.

TH : Bili, vagy Monica Lewinsky? Ez itt a kérdés.

N : Szóval értik, ugye ? De lássuk hát a fejleményeket.

B : Úgy gondoltuk Cooper ügynök, hogy eljövünk és elmondunk mindent.

C : Mi történt, Briggs őrnagy ?

B : Elhoztuk magának ezeket ( Átadja a kartonfigurákat)

C : Nem értem. Mik ezek ?

B : Egy nagyon titkos programon dolgozom. Annyira titkos, hogy néha még magam sem tudom mi az. Sajnálom de nem beszélhetek tisztábban. Ez egy üzenet. Nem tudom mit jelent, csak azt hogy önre vár a megfejtése.

C : Ki küldi az üzenetet ?

B : Sajnos ezt sem tudom. Az erdőben sétáltam és pont ezzel a kedves hölggyel találkoztam, mikor erős, vakító fény öntött el mindent és átható, csípős mosópór illat terjengett.

C : Kérem Briggs őrnagy, próbáljon meg visszaemlékezni.

B : Higgye el, próbáltam már, de üres az agyam és semmi sem ugrik be.

C : ( TH-hoz fordul) Maga sem emlékszik ennél többre ?

TH : Én nem, de ő igen ( A bilit simogatja) Azt mondja látta Briggset.

C : Mesélje el kérem, mit lát...

TH : Sssst ! (Hallgatózik a biliben) Ott volt a vakító fény és ... Briggs őrnagy agyának leesett az alja. Szemei kifordultak. Lábai a feje búbján szivárogtak kifele. Az erdő simára lapult körülötte, körbe perdült és a semmibe távozott, magára hagyva Briggset, aki szép lassan belecsúszott a saját köldökébe ...
C : Egek ! Ez a hölgy olyan értelmes mint egyes szenátorok ! Mondja Briggs, nem lehetne serkentőkkel, hipnózissal, esetleg kínzással előhozni a memóriájából az információt ?

B : Próbáljuk meg, hátha tovább jutunk. ( Briggs felül egy székre)

TH : Hi, hi, hi ... Engem senkinek sem sikerült elhipnotizálnia. Abszolút senkinek.
C : Helyezkedjen el kényelmesen. Mostantól az én utasításaimat fogja követni. ( Andy és Truman két oldalt állnak és Briggs kezeit fogják ). Figyelje a kezeimet, de csak a szemeivel a fejét ne mozgassa . ( Kabalisztíkus mozdulatokat tesz kezével)
TH : Ezt is próbálták velem, hi, hi, hi ... De engem nem lehet csak úgy, cakk-pakk, elhipnotizálni.

C : Csukja be szemeit. Érzi milyen nehéz a szemhéja. Vegyen mély lélegzetet. Lassan, lágyan fúja ki. Mély álomba zuhan. Ellazul a teste, légzése egyenletes ( TH feje továbbra is ismétli Cooper kézmozdulatait) Karja elnehezedik
TH kinyújtott kezekkel, holdkorosan, elindul előre, neki a közönségnek. Cooper döbbenten nézi ,majd észbe kap
C : Hölgyem ! ( TH ránéz, Cooper kétszer tapsol, mire az magához tér)
C: Őrnagy, érzi, hogy karjai egyre nehezebbek. ( Andy és Truman lábai megroggyannak a súlytól) Elnehezedik most az egész teste ... most nagyon nehéz őrnagy

Briggs székestől hanyatt zuhan, magával rántva a két rendőrt is.

C : A fenébe. Azt hiszem egy kicsit nagy hangsúlyt fektettem az elnehezedésre. Sajnálom őrnagy. A súly most lassan kiszivárog magából ( Vissza állítják Briggst ) Elmaradnak a gondok ... felszakadnak az emlékezést gátló  akadályok ... mindenre emlékszik ...Nyissa ki a szemét ! ( Kinyitja) Feleljen a kérdéseimre. Hogy hívják ?

B : Briggs

C : Milyen rangja van ?

B : Őrnagy

C : Jól van. Úgy érzi nincs semmi gátlása ?

B : Igen, úgy érzem.

C : Kipróbáljuk. Milyen a házasélete ?

B : Engem legalább 25 évvel megfiatalít.

C : Ezt meg, hogy érti ?

B : Most is csak a fürdőben szívárazhatok mint kamaszkoromba.

C : Egész jól sikerült ez a transz. Őrnagy most mesélje el mi történt az erdőben.
B : Az erdőben sétáltam. Szeretek kóborolni az erdőben, olyan csodálatos a sok fa, madarak éneke, virágok ...

C : A kérdésre feleljen Briggs ! Mi történt ott magával ?

B : Csodáltam a leveleket, az egész természetet. Csend volt, csodálatos, mély, romantikus csend. Az erdőben mindig olyan jó a ...

C : Briggs !

B : Szívtam a tiszta levegőt és bámészkodtam. Egyszer csak, éles fény világított be mindent. Mintha mindenhonnan sugárzott volna. Éreztem, hogy valami nincsen rendbe, mert a madarak egy Spice Girls számot fütyöltek. Aztán megláttam azt a ... Ó, MICSODA BORZALOM ! (Hánykolódni kezd, ültében rázza magát)
 

Hawk és Briggss :
KONYA LÁSZLÓ

 

C : Nyugodjon meg ! Minden rendben van ( Briggs megnyugszik) Meséljen tovább.
B : Megláttam átsuhanni alacsonyan a fák között, hangtalanul. Aztán leszállt... Ó, DE SZÖRNYŰ  ( Kétszer megvonaglik, aztán megnyugszik)

C : Mi volt az Briggs ?

B : A színes pára körbevette, de aztán eloszlott és én láttam ... JAJ, DE ISZONYATOS !

C : Mit látott ?

B : Claudia Schiffer volt ! Rám nézet és ... BORZALMAS ! ...Kitátotta a szájat  ...KÉREM, NE CSINALJAK EZT ! ... Kitátotta a szájat  és... ISZONYATOS ! (Hánykolódik, lefogják)

C : Mit mondott ? Briggs, mit mondott?

B : Azt mondta ... (Zilál) Azt mondta ... FÉLEK, NEM AKAROM !

C : Mit mondott ?

B : Kitátotta a szájat és azt mondta, hogy ... BAU ! (Döbbent csend. Briggs megnyugszik)

C : Mondott még valamit ?

B : Igen. Tisztán hallom amint szótagolja : mondjátok meg Coopnak,

AZ ELNŐK NEM AZ AMINEK LÁTSZIK !

C : “Az elnök nem az aminek látszik” ?

B : Igen

C : Mi történt azután ?

B : Mezítelen volt és megláttam a Bermuda-háromszögét, mire pánikba estem. A dilis hölgy, a, a,... akarom mondani a bilis hölgy is rohanni kezdett. Futás közben, hol egymáshoz, hol mindketten fáknak ütköztünk. Mikor kijutottunk az erdőből láttuk, hogy mindvégig a kezünkbe tartottunk valamit. Nem tudom miképp került hozzánk, csak éreztük, hogy el kell hozzuk azokat ide.

C : Köszönöm Briggs. Lassan ötig számolok. Amikor az ötöshöz érek, visszatér ismét a valóságba. Egy...kettő .... három. Lassan újra bekapcsolódik a realitásba ... kezd magához térni...Izé, hányasnál maradtam ?

S : Kettős

C : Kettő ... három...négy...öt (Tapsol)  Most egy ideig fáradtnak fogja érezni magát őrnagy. “Az elnök nem az aminek látszik ! “. Vajon melyik elnökre gondolt?
S : Úgy vélem, hogy bármilyen és bármelyik elnökről is van szó az állítás igaz. Gondoljon csak bele Cooper ügynök.

C : Hm , lehet, hogy igaza van seriff.

TH : Cooper !

C : Tessék ?

TH : Tudnia kell, hogy van két szállás. Az egyikben van minden ami jó, míg a másikban, a feketében, minden gonosz és ...

C : Jó, jó. Fiúk kísérjétek haza a hölgyet és az őrnagyot  (Kimennek)

Cooper kezébe veszi a rombuszokat és nézegeti

C : Vajon mi akar ez lenni ? ( Forgatja a kezében)

C : Talán így kell párosítani (Feltűzi az első két rombuszt) Nem, ez így nem mond semmit ( Leveszi) Talán így ..

Fények kialszanak . UV neon fény felgyúl.

Bejön a táncoló törpe, a fehér holmik sugároznak az UV fényben.  Tancol, lassan mozogva, majd int egyet és áttér a break dance -ra. Megérinti Coopert, majd kimegy

Rendes fények felgyúlnak, az UV leoltódik. Zene megáll.

C : Most már tudom ! ( Felrakja az RMDSZ jelet ) Szavaz az RMDSZ-re !

Mindenki bejön.

S : Ez mind szép, de ki a végül is a gyilkos ? Tudja közületek valaki ? ( Mindenki vállat von)

Akkor talán kérdezzük meg magát a rendezőt. Kérem, jöjjön ki ide.

Rendező : ( hallókészülékkel a fülében. Üvölti)

Most mondtál valamit, vagy csak rágózol ?

S : (Kiabál) Jöjjön ide kérem

R : (Üvöltve) Miféle krémes ?

Rendezõ : SZATMÁRI ZSOLT

2003-ban : autószerelõ mester

 

N : Megkérjük jöjjön ide mellénk.

R : (Meglepetten kiveszi a hallókészüléket a füléből )

 Hallottalak ! Hallottam, hogy mit mondtál (Kimegy)

N : Mi ebben a meglepő ?

R : Nem érted ? Hallottam mit mondtál a készülék nélkül.

A : Én arra lennék kíváncsi ki a gyilkos ?

R : (Üvöltve) Mi kínos ?

A : (Kiabál) Azt kérdeztem ki a gyilkos ?.

R : ( Üvöltve) Miért csak kedden mos ?

N : Azt kérdezik, hogy ki a gyilkos .

R : Ja, a gyilkos ! Hát az (Lenéző kézlegyintés ) fix pix !

TH : Micsoda ?! Nem tudod ki a gyilkos ?

S : Gúnyt űzöl belőlünk ? Nem azt mondtad, hogy az előadás végén megmondod ?.

B : Gyertek, verjük meg !

S : Igaz is. Adjunk a pofájára.

Félkörbe fogják a rendezőt és fojtogatni kezdik

Zene : Vangelis - Mr.Cairo : I’ll Find My Way Home.

A fények többször egymásután le és fel kapcsolódnak  /

Mindenki kővé dermed. Azután, egyenként kiválnak a szoborképből és felmásznak az alakzat mögött elhelyezet székre, így emelkedve a többiek fölé. Elmondjak kétszer: ISMÉT MEGTÖRTÉNIK !, mindegyik más nyelven, utána visszatérnek  a helyükre. Legvégül a rendező áll a székre. Először tátog és kezeivel integet, majd :) KANYEC FILMA !

 

( Zenei háttérrel bemutatják a szereposztást)

A bejárati ajtóra kiakasszák a táblát : FEKETE SZALLÁS - BEJÁRAT-, hogy a kimenő tömeg átmenjen alatta

 

Szereposztás :

Narrátor : Vitus Katalin Emese (2003-ban : egyetemista, gyógyszerészet)

Tuskós hölgy : Csíki Éva Laura (2003-ban: asszisztensnő)

Seriff : Engel Levente (2003-ban : internet klub gondnok)

Cooper : Garda Attila (2003-ban : egyetemista, tanárképző, angol szak)

Hawk / Briggs őrnagy : Konya László (2003-ban : munkanélküli)

Andy : Szőke Barna Zsolt (2003-ban : egyetemista, történelem szak, Eger)

Rendező : Szatmári Zsolt (2003-ban, autószerelő mester)

 

 

© Teszerakt sci-fi klub , 1998