TESZERAKT SCI-FI KLUB

 

Twin Peaks 2 (színdarab)
1992 XII.22

A gyűlésterem prezídiumi asztalánál a Rendező ül, ő az aki kezeli a technikát, mármint az előtte tornyosuló kaszetofonokat és erősítőt. A Narrátor az asztal egyik sarkán ül, a másik felében, az asztal előtt, Andi áll.

(A gyűlésterem 150 férőhelyes, de még a falak mellet is állnak a nézők)

Narrátor : Másik idő, másik galaktika.
Utazzunk egy kicsit képzeletben : elindulunk naprendszerünkből és gondolatnál sebesebben célba vesszük a Világegyetem másik végét. Egyes tudósok szerint a Világegyetem másik vége ugyanaz a pont, mint ahonnan elindultunk.

 

NARÁTORTÉGLAS REZSŐ
1976 VI 14

2003-ban: üzletvezető, Orange GSM Center

Zene : „Canal B” jele

Narrátor : A Madisz Sci-Fi Klub bemutatja : Twin Peaks 2 !

(Bejátszás az előadásból : Zsolt rossz kazettát indít. Rezső : „Ez jól kezdődik”)

 

Narrátor : Hölgyeim és uraim, elmondunk egy mesét önöknek. Történhet bárhól és bármikor. Éppen ezért, hogy történetünk egy ismert helyen játszódjon, válaszuk helyszínül az egyik amerikai kisvárost, amely éppen olyan mint a többi. Lehet találgatni is. A nyertesek között semmiféle jutalmat sem sorsolunk ki. Mint ahogy sokan már biztos gyanították, a kisváros neve Twin Peaks.

Mint mondottuk, az időpont tetszőleges. Tehát, hogy ne vesződjünk a történelmi hűséggel, és egyéb zavaró tényezőkkel, a történet a jelen pillanatba játszódik.

1992 december 22-ike van. Egy fáradt alak csatangol a sivár tájon, mely helyenként unalmas szürke, másutt unalmasan barna, a többi ennyire sem érdekes. Andy a város rendőrségének igen jeles tagja megszokott ellenőrző körutját végzi, a számára kijelölt körzetben. De ez egy cseppet sem fontos. A fontos az, hogy a rendőr talált valamit.

Andy mit találtál ?

Andi (dadog) : E-egy hu-hullát ! (Előveszi adó-vevőjét, amely a belső zsebében tartott telefon kagyló) Ha-halló, rendőrség ?

(A hangfalakban az adó-vevő válassza hallatszik)

Telefon : „Vă reamintim că din 15 noiembrie s-a schimbat numerotaţia telefonică”

(Bejátszás az előadásból)

Andi (meglepődik, megnézi a telefont, ránéz a közönségre) : Mit mond ? (Kiabál a telefonkagylóba) Rendőrség ! Itt Andy beszél, vétel !

Telefon : „Jaj nagyon szerettem mesélni, táncolni nevetni, imádtam az életet. Jött egy irigy tündér és géppé változtatott. Üzeneteket rögzíttek. Csodát várok. Ha tudod a varázsigét, visszaváltozom. Ha nem ?! Átadom üzenetedet a gazdáimnak. A sípszóig dönthetsz, azután beszélned kell”

Andi : A fenébe (megrázza telefonját) Itt Andy, Truman seriff, hall engem ?

Seriff (a közönség közt ül onnan válaszol) : Na, mi van?

Narrátor : Innen talán hallgassuk Andy saját előadásában a történteket

Andi : Jaj, édesanyám! Képzeljétek, megyek a kocsimmal az út jobb oldalán – mit csináljak, én ilyen jobb oldali természet vagyok -, azonkívül még meggyőződéses zöld is. (Elgondolkodik) Mit is akartam mondani? Igen ! Azt, hogy zöld vagyok. Tessék rám nézni ! Akkor meg valami pirost látok a Tavasz palota (Románia államelnökének székhelye) kertjéből kifolyni. Mondom magamnak, ezeket megbüntetem.

Narrátor (kíváncsian) : És?

Andi : Bekapcsoltam a szirénákat és követtem (Valaki a szájával utánozza a sziréna hangját) Kezdetben nem érdekelt, de aztán felfigyeltem néhány furcsa részletre. Például arra, hogy nincsen számtáblája. Később, miközben egy szabálytalan előzést csinált (Valaki más, egy kerék csikorgást utánoz) arra is felfigyeltem, hogy nincsenek jelzőlámpái

Narrátor : Talán elromlottak ?

Andi : Francot. Nem is volt soha, mint ahogy kerekei sem voltak. Csak úgy lebeget alacsonyan a föld felett !

Narrátor : De hisz ez lehetetlen !

Andi : Én is ezt mondtam, és már készültem is hazamenni kajálni, arra gondolva, hogy az éhségtől hallucinálok, amikor a szóban forgó ágy, mert egy ágy követtem, fittyet hányva a „Vigyázz állatok” táblának, fennakadt két fa között. Pont úgy mint a privatizációs törvény a két politikai testület között

Narrátor : És tovább ?

Andi : Megálltam. Odamegyek és látom, hogy a mindannyiunk legkedvesebb barátja (hümpög), az a drága jó lélek, aki sohasem hazudott, tele volt mindig fantáziával, nagyon sokunknak nyílt, vagy rejtett szerelme volt, aki megvigasztalt szomorú pillanatainkban, akire mindig számítani lehetett, az aki nélkül most már nincs célja az életünknek(sír). Ott fekszik kinyújtva, két keze az ágytámlához kötve egy fehér selyem sállal…

 

ANDI - BÁLINT ÁKOS
1975 IX.29

2003-ban : rendszermérnök, programozó

Narrátor : Andy! Ki volt az ?

Andy : Értünk halt meg ! (fanatikusan) Mostantól egy új időszámítás kezdődik!

Narrátor : Könyörgöm. Ki volt az ?

Andy (csodálkozik) : Tényleg nem tudod?

Narrátor : Mond már !

Andy : Hát a SCI-FI ! (zokog). Bocsáss meg de most hívnom kell a rendőrséget (előveszi a telefon kagylót a kabátjából) Halló seriff ! Főnök gyere gyorsan, nagy baj van !

Seriff (a teremből) : Hova mennyek te barom !

Narrátor : Andy, milyen ember a főnököd?

Andy : Na hallod, hát szuperszonikus

Narrátor : Ezt, hogy érted?

Andy : Ő a szuper, másnak szólni kuss! (Megint a telefon kagylóba) Truman seriff, hall engem? Az ég szerelmére, seriff, mire vár? Jöjjön sürgősen!

Seriff (előre jön a „színpadra”) : Itt vagyok, te…te…hm. Andy, ne telefonálj annyit mert drága. Mi a baj?

Andy : Írtam egy verset.

Seriff : Ezért hívtál ide ?

Andy : Hallgasd. Gyönyörű vers. (szaval)

 „Hull a pelyhes fehér hó

 Jöjj el kedves bankrabló.

 Van zsákodba minden jó:

 Kézigránát, géppisztoly.”

(A Seriff közbe fogja a fejét, majd pisztolya csövét a homlokához teszi de annak a csöve lekonyul) 

Andy : Várjál, még van egy szakasz :
 „Hull a pelyhes dinamit
 Felrobbantjuk a sulit
 Minden gyerek várva várja,
 Mikor repül a tanárja.
 Jujj, jujj, jujj !”
 Na! Tetszett ?

Seriff (hörög, és meg akarja fojtani Andyt) : Te ! Ezért hívtál engem ide ?!

Andy : Mi ?! Ja, dehogy. Ott van egy hulla (hanyagul hátra bök a hüvelykujjával)

Seriff : Egek! De hisz ez a Sci-fi ! Hívd gyorsan a fiúkat, zárjátok le a területet, fényképezzétek  le az áldozatott és rakjátok a hűtőszekrénybe amíg felboncolják. Ha a sajtó megtud valamit, végünk van. Mozgás !

 

SHERIFF - HUNYADI ZSOLT
alias Csípi - 1976 XI. 7,

2003-ban : üzletvezető, EURO GSM

Narrátor : A boncolásból csak az derült ki, hogy a sci-fit egészen különös módon ölték meg : ellaposították.

Seriff : Andy, olvastad az orvos jelentését?

Andy : Igen, főnök. Úgy vélem , ez egy kicsit nagy falat számunkra.

Seriff : Én is úgy gondolom. Túl bonyolult az egész, a sok nyom és belekevert személy miatt. Úgy döntöttem., hogy a Szuper Rendőri Intézethez fordulok segítségért.

Andy : Ez jó ötlet. Csak nehogy valami nagyképűt küldjenek…

Narrátor : A téridőugró útjának végcélja felé közeledett. Kibocsátotta az anyagsürüségvizsgáló plazmagömböket, melyek nekiálltak letapogatni és azonosítani a tér-idő szeletet, majd elkezdődött az ergomezök árnyékolásával a felbukkanás rutinmunkája. Apró tűzgömbök villództak fel-alá cikázva, majd megálltak egy ikozaéder csúcspontian. A csúcsokból fehéres szikraeső hullott, lassan, kéveszerű kötésekkel hálózva be a forma éleit. Színes köd lepte el belsejét, majd felszívódott. Az ikozaéder élvonalai, lassan elhalványultak, majd egy halk pukkanás kíséretében megjelent a Szuper Rendőri Intézet legjobb nyomozója

Narrátor : Dale Cooper ! ( a „színpadon” levő három szereplő a terem feneke felé mutat)

A fények eloltódnak, a technikát kezelő Zsolt pedig egy reflektor fényét bocsátja a terem fenekén levő bejárati ajtó felé, ahol megjelenik az integető Cooper. Hátán egy nagy tábla melyen azt írja, hogy „SRI” ( a román titkos szolgálat neve). Amíg a közönség hátra van fordulva, hogy nézze Cooper bevonulását, Hawk behoz és többiekkel elől felemel egy hatalmas táblát melyen az áll, hogy „Isten hozta!, Bine ati venit! Welcom!” (valószínű, hogy az RMDSZ használta, látogatok fogadására, ugyanis mi ott találtuk a helyszínen)

Cooper (kézi magnójába beszél) : Diane, ez egy olyan kisváros, mint ahova kölyök korunkba jártunk a nagyihoz. Emlékszem, mindig a kagylóba pisiltem. Ki gondolta volna akkor, hogy mi lesz belőlem ? Éppen minap mondtam feletteseimnek, hogy én egy olyan ügynök vagyok, aki nem bravúroskodik, nem henceg vakmerőségével, tudásával, sem azzal, hogy kivételes jellemű ember, még csak azzal sem dicsekszem, hogy tökéletesen begyakoroltam mindent. Nem. Ez egyszerűen tény! (Elteszi a magnot) Üdvözlők mindenkit. Azt hiszem, hozzákezdhetünk

Seriff : Coop, egy lépést se! Előbb meg kell kóstold a büfénk véres-májasát!

Cooper : Miért halt meg a sci-fi? (Fogpiszkálóval kaparja fogait) 

Seriff : Hülye! Mert megölték!

Narrátor : Cooper ügynők mindig úgy képzelte el a világmindenséget, mint egy gyémántot, vagyis, nagyon sokoldalú, és ahogy más-más szemszögből nézzük mindig más-más oldala csillog. Tudta azt is, hogy nem valószínű, hogy valaha is látni fogjuk az univerzum összes oldalát, de azért meg kell próbálni. Ezért így szólt a Twin Peks-i rendőrökhöz:

Cooper : Amint látom, ez egy szokatlan gyilkosság. Maga az áldozat is szokatlan, tehát szokatlan módszerekhez fogunk folyamodni. Ehhez viszont meg kell értenetek a Taoizmus alapelveit. A taoisták szerint, miközben a tudományosan képzet elme meghatározott dolgokat boncolgat, addig a mélyebb és tágabb dolgok megközelíthetetlenek maradnak számára. A földvoltaképpen az ég visszatükröződése, és nem az ember, hanem a saját törvényei szerint rohan. Minél több ember üti bele az orrát a természet egyensúlyába, annál nagyobb a baj. Hisz mindennek megvan a saját belső természete, árnyéknak és fénynek, nedvességnek és szárazságnak, gyorsaságnak és lassúságnak, és mindezeken nem lehet baj nélkül változtatni.

 

COOPER RÉMAN TIBOR
1973 IX.12,

2003-ban : újságíró, számítógépes szövegszerkesztő

Andy (aki mindeddig keresztrejtvényt fejtett, hirtelen megkérdi) : Mi az, hogy női nemi szerv, négy betűből ?

Cooper (elgondolkozik) : Vízszintesen vagy függőlegesen ?

Andy : Vízszintesen

Cooper : Akkor száj. De jobban tennéd ha figyelnél !

Andy : Igen főnök (elteszi a keresztrejtvényt)

Cooper : Azt a működést, amit minden égi és földi dolog mögött láttak, elnevezték tao-nak, az Útnak. A taoisták egyik alapelve az, hogy a világmindenségnek ezt az útját nem lehet méltóképpen szavakkal leírni. Ha mégis megpróbálnánk, az egyaránt sértené az Út korlátlan hatalmát és az emberi elmét. Az első lépés a tao megértéséhez az, hogy ne gondolkozz és ne tégy erőfeszítést. Az első lépés afelé, hogy békét leljél a tao-ban az, hogy ne menj sehova és ne tégy semmit. Az első lépés afelé, hogy elérkezz a Tao-hoz az, hogy ne indulj ki sehonnan és semmilyen utat se kövess. Mi is ezt a módszert fogjuk használni. Érted Andy?

Andy : Ezzel a módszerrel megtudhatom azt is, hogy melyik orvos tette fel Lucynak a spirált?

Cooper : Miért akarod te azt tudni ?

Andy : Hát, hogy vegye le rólam!

Hawk (egy nagy tollal a fején): Coop, egy pár szóra!

Cooper : Igen, Hawk?

Hawk : Mi indiánok már régóta gondolkodunk ezeken a dolgokon. Már rég rájöttünk, hogy az agyat közönséges és mindennapi dolgokra használni, éppen olyan hatástalan és alkalmatlan, mint bűvös tomahawkkal babkonzervet nyitogatni.

Cooper : Ez az, pont erről van szó! Tudom, hogy nehéz megmagyarázni, de így van. A dolgok mindig a kellő időben, és a kellő módon történnek. Nekünk ügynököknek, kifejlesztették azt a képességünket, mellyel örülni tudunk az egyszerűségnek és nyugalomnak, a természetnek és  a tisztaságnak. Ebből viszont, az következik, hogy képesek vagyunk spontán csinálni dolgokat, még ha másoknak le is esik ettől az álla. Most is magától jött az ötlet. Hawk, hogy hívják a benzinkutas indiánt ?

Hawk : Töltöttol, uram.

Cooper : Pontosan. Miközben a kocsimat tankolta, fél kézzel kefirt ívott. Pont ez lesz a mi módszerünk is.

Andy : Ez is valami indián boszorkányság lesz?

Cooper : Úgy is mondhatod, Andy.

Andy : Olyasmi mint a tenyérjóslás? Te ahhoz is értesz Coop?

Cooper : Igen, Andy.

Andy : Jósolj nekem egy kicsit (Kinyújtja bőrkesztyűs kezét)

Cooper : Szívesen (megfogja a kezét, hosszasan belenéz, majd balkezét Andy vállára teszi) Nem akarlak megijeszteni, de borzalmas dolgokat mutat a tenyered. Le leszel szúrva, fel leszel darabolva, meg leszel pörkölve, sütve…

Andy : És ha lehúzom a disznóbőr kesztyűmet, akkor sem változik semmi?

Seriff : Én meg mindig nem értem.

Cooper : Nem baj Seriff, majd menet közben tisztázódik minden, addig is segíts.

Felállítanak az asztalra hat üres kefires műanyag poharat.

Cooper : Kérlek rakd ki az első hat gyanúsított nevét és jegyezd a találatokat.

Kirakják a poharak mellé a papírra felírt neveket : „Asimov, Clarke, Van Vogt, Sheckley, -Escu, Bradbury”. Cooper eltávolodik a terem végébe és el kezd dobálni pénzérmeket a poharak felé. A zenét kezelő Rendező, lehajol és feltesz a fejére egy bányász védősisakot

Cooper : Az a tény, hogy nem találtam el egyik poharat sem, arra vall, hogy nem ezek között van a tettes. Más módszerhez folyamodunk.

Zene : Abba – India

Bűvész mutatvány: Cooper felhúzza kabátja és inge ujját. Megmutatja kezeit, majd egy üveg poharat. Leszámol egy könyvre hat darab gyufaszálat. Beleönti a könyvről a szálakat a pohárba. Félhangosan motyog, és kezeivel kabalisztikus mozdulatokat végez, majd kiönti a gyufaszálakt a könyvre. Megszámolja hangosan a gyufaszálakat, egyenként dobálva vissza őket a pohárba. Tizenegy lesz.!! (A könyvbe volt egy ablak vágva amiben a többi szálak rejtőztek)

Cooper : Seriff, ki a tizenegyedik gyanúsított ?

A Seriff oda megy és megsúgja. Cooper látszólag megdöbben

Cooper : Kicsoda?! De végül is nem számít. Letartoztatni !

Mindenki előveszi a pisztolyát és rendőri mozdulatokkal szétszóródnak a terembe.

Egy adott pillanatba a zene elhalkul…

Narrátor : Reklám !

* 1) Zene : Assos International reklám zenéje

Cooper egy Assos kartusból elővesz egy szivart és rágyújt. Közben Hawk egy esernyőt nyit ki a feje fölött, melyen rajta van egy Assos szíváras doboz fedele. Mikor a zene vége fele közeledik és a csaj bemondja a reklám szövegét, Cooper összeesik és fuldoklik

*2) Narrátor : Kolosszális izomzatú hősök, csodaszép nők, kaland, kung-fu mesterek, vér, szerelem, robbanások !

Seriff : Mindezt megkapod, méreg olcsón, en-gros és en detail, a Lazar Video Academi-nál

*3) Cooper : Télapók és angyalkák ! A Mikulást majd szétszedte a tömeg a neki szánt ünnepségen. Biztosan azért mert :

Seriff (énekelve) : „Trupul tău e irezistibil / Cu Palmoliv, cu Palmoliv”

Cooper : Mosakodjatok tehát Palmoliv szappannal!

*4) Hawk : A Kolozsvári Funay cég (utalás a nacionalista Funar polgármesterre), bajkeverőket és más mixereket árusít mindenféle méretbe és mennyiségbe.

*5) Andy : A férfiakért vívót harcban nem az a fontos, hogy győzöl-e vagy veszítesz, hanem az, hogy közben szép vagy-e ?

Seriff : Öltözködj a „Romarta Veche” üzletben levő Steilman kollekcióból!

*6) Zene : Kontrax reklám zenéje

Mindenki robotosan mozog. A zene végén Cooper felmutat egy golyósszámlálót, míg a többiek a zsebükből elővett öszegyürt papirgombocokat bedobják a közönségbe

*7) Narrátor : Idézze fel az ódon várak hangulatát. Töltsön el egy felejthetetlen szilvesztert szobáinkba. Elit társaság, szakképzet kiszolgálás, garantált biztonság.

Cooper : Mindezt az abszolút független fogda székházában !

Narrátor : Helyfoglalás nem kötelező. A törzsvendégeknek 10%-kos kedvezmény.

*8) Hawk : A magyar ember is emlős, de sajnos már nem erszényes

Cooper : Vásároljon tehát bőr pénztárcákat a szaküzleteinkben !

*9) Seriff : Miért teszi a rendőr a szőnyeget a mélyhűtőbe ?

Hawk : Azért hogy kirázza a hideg.

Seriff : Próbálja ki ön is. Válassza az Arctic hűtőgépet

*10)

Bejátszás az előadásból

Narrátor savanyú pofával feláll egy székre miközben Hawk fényképezgeti. Narrátor kifordítja üres zsebeit

Cooper : Aceste clipe minunate, doar cu Kodak !

*11) Andy : Figyelem ! Ismét kapható kulcsszappan!

Cooper : Minden színben és aromában az ön kívánsága szerint.

*12) Seriff : Totul merge din ce în ce mai rău

Narrátor : Suntem în rahat

Andy : Şi preţurile ăstea…

Cooper : Ce e de făcut? 

Hawk : Nu-i aşa că aţi prins ideea ?! Spălaţi dinţii cu Norvea 

*13) Narrátor : Íme, a jó vágású, életsikeres, kicsattanó egészségű férfiú. A nőkkel, hogy állsz?

Cooper : Vau, vau, vau!

Narrátor : Vagyis ?

Cooper (letörve) : Sehogy.

Narrátor : Igaz is. A nőkkel nem állni, hanem feküdni kell. Ezért vásárolj sürgősen Relaxa matracot !

*14) Cooper : For Electronic Security Kft., elektronikus biztonsági felszereléseket szerel fel, garancia mellet, üzletekbe, raktárakba, kasszákba, feleségekre, stb.

Hawk : Ne habozzanak, csak így tölthetik biztonságba az ünnepeket !

*15) Seriff (egy Koohinor óvszeres dobozt felmutatva) : Csak ezzel a gumival törölheted az AIDS-t!

Kinyitja a dobozt és kivesz belőle egy gumit (valóban rágógumi darab), és befalja, majd rágni kezdi.

Cooper : Doar în pachetul cu săgeată găsiţi calitatea americană originară.

*16) Narrátor : Special Constructions Hideg völgyi (cigány telep), rekord idő alatt felhúzott felhőkarcolói, jó befektetést jelent az ön számára. Saving time, saving maney.

*17) Hawk : 2000-ben Romániában csak Frescoért fogunk sorba állni. Mert más semmi sem nem lesz.

*18) Seriff : Nincs barátja? Elhagyta a szerelme? Kerülik az emberek ?

Cooper : Minden gondot elsodor a Mozaic dezodor ! (felmutatja)

A hangszórókból egy légy zümmögése hallatszik, röptét Cooper szemmel követi

Cooper : A szórófejből kiáramló permet, az illatok, tündéri régióiba emelik

Lefújja a legyet. A hangszórókból a légy hörgése és fuldoklása hallatszik

*19) Andy : Hitben és bajban testvéreink A Holttengeri barlangokból, új, eddig ismeretlen tekercsek kerültek elő. Megvilágosodott a kezdeti igazság!

Zene : Pink Floyd – Atom Heart Mother

Hawk : Kezdetben vala a sci-fi. S monda Isten : legyen világosság!

Cooper : S lőn Sci-fi Klub.

Narrátor : Twin Peaks !

Mindenki szétszóródik a terembe és fegyverrel a kézben, rendőri céltudatossággal, átkutatják a termet. Közben adó-vevőkőn kommunikálnak :

„-Gyertek gyorsan, sört osztanak a Fortunánál !”

„-Gyertek ide, itt süt a Nap”

Megfognak a közönségből egy ártatlan nézőt, kirángatják helyéről, falhoz állítják és megmotozzák. Kiderül, hogy egy női melltartó van nála. Szabadon engedik karácsonyi ajándék gyanánt. Tovább kutatnak, végül letartoztatják Izzát. Izza a közönségbe ült, de amikor feléje fordítják a „rendőrök” a pisztolyaikat, fel áll, veszi a kabátját és menni készül azt mondva :

Kinga : Nekem ebből ennyi elég

Cooper (pisztolyát rászegezve) : Állj vagy lövők !

Kinga : Lősz a fenét. Nincs is igazi pisztolyod

Elhangzik a valódi lövés, Cooper pisztolyából

Bejátszás az előadásból

Kinga felemeli kezei, a rendőrök pedig Cooperhez bilincselik, valódi bilincsel. Miközben a ”színpad” fele mennek, a többiek a nász indulót dúdolják.

Kingát leültetik egy székbe, szemébe egy vallató lámpával.. Szembe vele Cooper ül, többi három rendőr oldalt áll, egy sorba felsorakozva. Hosszas csend. Végül Cooper megszólal :

Cooper : A szöveget

Narrátor : Ja, igen

Megfog két lapot, az egyiket Cooper elé teszi, a másikat fél térdre ereszkedve úgy tartja, hogy Izza olvasni tudja.

Cooper : Te ölted meg a sci-fit ?

Kinga: Hát az meg mi? Még csak nem is ismerem. Eddig nem is tudtam, hogy létezik

A lábon álló három rendőr erre ritmikusan el kezd himbálózni azt kántálva :

Kórus : Csináljunk neki Buru-buru-burut! (Megismétlik háromszor)

Cooper : Hogy van akkor az, hogy amikor van videó, akkor nincs terem, amikor van terem, nincs videó, és amikor mindkettő van, akkor nincs újsághirdetés?

Kinga : Ezért is én vagyok a hibás? Szedjetek be egy féleezres tagsági díjat havonta és építsetek termet, vegyetek videót magatoknak.

 

SZÁSZ AMÁLIA KINGA
1974 XI. 22

2003-ban : pszichológus, Csikszereda

Kórus : Csináljunk neki Buru-buru-burut! (Megismétlik háromszor)

Cooper : Rendben. A nyomdai költségeket és a papír árát ki emelte meg?

Kinga : Én? A piacgazdálkodásban minden egység önálló. Hogy szóljak én bele egy nyomda vagy egy papírgyár dolgaiba ?

Kórus : Csináljunk neki Buru-buru-burut! (Megismétlik háromszor)

Cooper : Abba sincs beleszólásod, hogy sehol senki nem tudja megrendelni a Galaktikát, mert nem jut el a címzetthez? Ugyanez a helyzet a belföldi lapokkal és könyvekkel is.

Kinga : Hibáztassátok a Rodipettet, ne engem Én úgy tudom, hogy ez mind meg van oldva. Biztos nincsenek rendelések, azért…

Kórus : Csináljunk neki Buru-buru-burut! (Megismétlik háromszor)

Cooper (kis gondolkodás után, a fogolyra mutat) : Buru-buru-buru!

A többiek, Cooperrel együtt körbe állják a foglyot, aki összekucorodik és közbe kiabál

Kinga : Segítség! Ne ! Hol vannak az alkotmányos jogaim? Nem akarom, hagyjanak! Segítség ! Vannak emberi jogok is !

A négy rendőr némán közrefogják, majd egyszerre előrehajolnak, és ujjukkal az alsóajkukat mozgatják, hangot keltve.

Narrátor : Ezzel egyidőben azok, akik együtt és egymás között elérték és túlhaladták a fizika összes törvényeit, ujászerkeztették az anyag alapvető szerkezetét, kifacsarták és megtörték a valószínűség és valószínűtlenség törvényeit, azt tartották a legizgalmasabbnak, ha közbeszólnak. Ennek eredményeképpen a Twin Peaks-i rendőrség épületébe, két zilált személy robogott be. Az egyik Briggs őrnagy volt, aki mindig azt hangoztatta, beszédpartnereinek…

Bejön Briggs, PTAP egyenruhába, pionír, rock jelvények és munkásgárda kitüntetésekkel teleaggatva, tiszti disz zsinórral. Fején egy holland tűzoltó sisak, orrán napszemüveg

Briggs : Tudod a termodinamika tanítása szerint kétféle minőséget ismerünk. Vannak összeadható – additív – minőségek, és vannak olyanok, amelyek nem összeadhatok, nem additívak. Mi ketten nagyjából kétszer akkora, súlyt emelünk fel, mint külön-külön. Kezünk ereje additív minőség, testhőmérsékletünk viszont nem az. A te 36 fokod és az én 36 fokom sohasem eredményez 72 fokos meleget, bármenyire is összebújunk, kettőnk hőmérséklete 36 fok marad. Sajnos az ostobaság additív, az értelem nem az.

 

HAWK & BRIGGS őrnagy
PÁPAI LÁSZLÓ ZSOLT

1974 IV.17,

2003-ban : rendszermérnök, a Minolta cég Maros megyei képviselõje

Narrátor : Ilyen világnézettel megáldva, nem csoda tehát, hogy őrnagyunk mindig magányos. Éppen ezért volt rejtelmesebb érkezése a Tuskós hölgy társaságába, akiről mindenki tudta, hogy...

 Bejön a Tuskós Hölgy konyhaköténybe, fejkendővel, szemüveggel, mellén nagy jelvény : „Szobatiszták szövetsége”, kezében egy sárga bilivel

Tuskós Hölgy (a bilit a tenyerén tartva, Shakespeare Hamletját utánozva) : Ez bili, vagy nem bili? Ez itt a kérdés.

Narrátor : Szóval, értik ugye? De mivel sokkal jobb egy kis fényt gyújtani, mint a sötétség miatt átkozódni, hát lássuk a fejleményeket

Briggs : Úgy gondoltuk Cooper ügynök, hogy eljövünk és elmondunk mindent.

Cooper : Mi történt Briggs őrnagy?

Briggs : Elhoztuk ezeket (átadja a kezében tartott három nagy karton rombuszt)

Cooper : Nem értem. Mit akar ez jelenteni?

Briggs : Egy nagyon titkos programba dolgozom. Annyira titkos, hogy néha még magam sem tudom miről van szó. Sajnálom de nem beszélhetek tisztábban. Ez egy üzenet. Nem tudom mit jelent. Magára vár a megfejtése.

Cooper : Ki küldi az üzenetet?

Briggs : Sajnos nem tudom. Az erdőben sétálgattam, és pont ezzel a kedves hölggyel találkoztam, mikor hirtelen egy erős, vakító fény öntött el mindent, és butító erős rozsa illat terjengett (a kormánypárt szimbóluma a rozsa volt)

Cooper : Kérem, Briggs őrnagy, próbáljon visszaemlékezni. Mit látott? Mit hallott? Mit érzet? Mondjon el mindent ami eszébe jut

Briggs : Nem emlékszem. Próbáltam már, de üres az agyam, semmi sem ugrik be.

Cooper (a Tuskós Hölgyhöz fordul) : Maga sem emlékszik ennél többre?

Tuskós Hölgy : Én nem, de ő (a bilijét simogatja) azt mondja, ő látta Briggs őrnagyot

Cooper : Mit látott?

Tuskós Hölgy : Ssst! (a bilibe hallgatózik). Látta a fényt. És akkor Briggs agyának kieset az alja. Szemei kifordultak. Lábai a feje búbján szivárogtak kifele. Az erdő simára lapult körülötte, körbeperdült, a semmibe távozott és magára hagyta Briggset, aki szép lassan belecsúszott a saját köldökébe…

  TUSKÓS HÖLGY -
FERENCZ IZABELA

Cooper : Egek! Ez a hölgy olyan értelmes, mint egyes szenátorúnk ! Mondja Briggs, nem lehetne, hogy agykontrollal, dianetikával, vagy esetleg regressziós hipnózissal többre is vissza tudna emlékezni? Ismerek olyan technikákat, melyek segítségével elő lehet hozni a memóriából bármilyen információ, még ha az addig blokkolva is volt.

Briggs : Próbáljuk meg, hátha tovább jutunk.

Ketten, kezükkel, széket alkotnak, ebbe ül majd bele Briggs

Tuskós Hölgy : Hi, hi, hi … Engem senkinek sem sikerült elhipnotizálnia ! Abszolút senkinek.

Cooper : Kérem őrnagy úr, üljön le (Briggs leül). Helyezkedjen el kényelmesen. Mostantól az én utasításaimat fogja követni. Figyelje a tollam hegyét, de csak a szemeivel, a fejét ne mozgassa.

Tuskós Hölgy : Ezt is próbálták már rajtam, hi, hi, hi. De engem nem lehet csak úgy cakk-pakk elhipnotizálni.

Cooper (ingaszerűen mozgatva a töltöttollat ide-oda az őrnagy előtt) : Csak a szemeivel kövesse a mozgást, és közben próbáljon meg semmire sem gondolni. (Eközben Tuskós Hölgy is nézi a tollat, fejével az ingamozgást követi) Hunyja le most a szemét. Érzi, milyen nehéz a szemhéjája. Lassan lecsukódnak… Vegyen mély lélegzetet… Lassan, lágyan fújja ki… Szemhéjai, nem mozdulnak… Úgy érzi, mély álomba zuhan. Lazítson… Ellazul a teste… Izmai ellazulnak… Légzése egyenletes (Tuskós Hölgy tovább ketyeg a fejével) Egész teste laza … Elnehezedik a karja… Egyre nehezebb…

Tuskós Hölgy kinyújtott karjában a bilivel, fejével ingázó mozdulatokat végezve, holdkorosan elindul előre a közönségbe. Cooper döbbenten nézi, tátott szájjal, majd észbe kap.

Cooper : Hölgyem !

Az ránéz, Cooper kétszer tapsol és Tuskós Hölgy magához tér

Cooper : Őrnagy, érzi a karja súlyát … egyre nehezebb…elnehezedik most a jobb karja is…

A két rendőr aki karjai a széket alkotják, megroggyannak mintha nagyobb lenne a súlya

Cooper : Nehéz mindkét keze… Elnehezednek a lábai… lassan elnehezedik az egész teste… most nagyon nehéz őrnagy

A két rendőr aki Briggset tartja erre látványosan összedől, és Briggs, nagy zajjal, a földre esik.

Cooper : A fenébe. Azt hiszem, túl nagy hangsúlyt fektettem az elnehezedésre. Sajnálom őrnagy.

Felrakják Briggst az asztalra. Közben a Seriff eltűnik az asztal alá, átöltözni

Cooper : Szemek továbbra is csukva… megnyugszik… súly lassan kiszivárog magából… lazít …ellazul a teste. A test ellazulása maga után vonja a lélek megnyugvását. Elmaradnak a gondok… felszakadnak a tudást korlátozó gátak… nincsenek akadályok… mindenre emlékszik. Nyissa ki a szemeit (Kinyitja) Feleljen a kérdéseimre. Hogy hívják?

Briggs : Briggs

Cooper : Milyen rangja van?

Briggs : Őrnagy

Cooper : Jól van. Úgy érzi nincs semmi gátlása?

Briggs : Igen, úgy érzem

Cooper : Kipróbáljuk. Milyen a házas élete?

Briggs : Engem legalább 25 évvel megfiatalít

Cooper (döbbenten) : Ezt meg hogy érti?

Briggs : Most is csak a fürdőben szivarazhatok, pont mint kölyök koromban

Cooper : Egész jól sikerült ez a transz. Őrnagy most mesélje el mi történt az erdőben!

Briggs : Az erdőben sétáltam. Szeretek sétálni az erdőben, olyan csodálatos a sok fa, a tiszta le…

Cooper : A kérdésre feleljen Briggs! Mi történt ott magával?

Briggs : Csodáltam a fákat, az egész természetet. Csend volt. Csodálatos mély, romantikus csend. Az erdőben mindig olyan jó a …

Cooper : Briggs !

Briggs : szívtam a tiszta levegőt és bámészkodtam. Egyszer csak éles fény világított be mindent. Mintha mindenhonnan sugárzott volna. Éreztem, hogy valami nincs rendbe, mert a madarak a Lambadát fütyölgették. Aztán megláttam azt a nőt, Ó, micsoda borzalom ! (hánykolódni kezd, ültében rázza magát)

Cooper : Nyugodjon meg! Nyugi Briggs, kacsoljon alapjáratban (Briggs megnyugszik) Meséljen tovább.

Briggs : Akkor megláttam átsuhanni alacsonyan és hangtalanul a fák között. Majd leszállt. Ó de szörnyű! (hánykolódik egy kicsit, de aztán megnyugszik)

Cooper : Mi volt az Briggs?

Briggs : Színes pára körbevette, de aztán felszállt és én láttám. Iszonyatos!

Cooper : Mit láttál?

Briggs : Egy Húsvét szigeti szobrot! Rám nézet és… Ó, borzalmas! Kitátotta a száját… Mentsetek meg! (Hánykolódik)… Kitátotta a száját és azt mondta… Jaj, förtelmes! (Hánykolódik, de lefogják)

Cooper : Mit mondott Briggs? Mit mondott?

Briggs : Azt mondta (zilál)..hogy…Nem, rémes!

Cooper : Mit mondott?

Briggs : Kitátotta a száját és azt mondta : Bau! (csendes normális hangsúllyal kiejtve)

Cooper : Válaszoltál?

Briggs : Katona vagyok (kihúzza magát). Elmondtam az 5-ös fogadó szöveget. Már nem emlékszem rá, de le van írva

Kotorászni kezd a zsebeiben, majd egy papírlapot húz elő. Elveszik tőle és felolvassák:

Narrátor : „Végtelenül megtesztelő az a makacs érdeklődés amit bolygónk iránt táplál. Hadd biztosítsam önt arról, hogy a távirányított rakéták, melyek most ön felé tartnak, részét képezik annak a különleges ellátásnak melyet csakis a leglelkesebb ügyfeleink számára tartunk fent. A nukleáris robbanófejek csupán mellékes, udvariassági kérdésnek minősíthető. Örömmel tekintek az ön igényei elébe egy elkövetkezendő élet során.. Ég önnel!”

Cooper : Amaz mit válaszolt?

Briggs : Csákány fejűnek nevezett

Cooper : Válaszoltál a sértegetésekre?

Briggs : Nem. Mert mondott még valamit. Nagyon jól emlékszem. Igen, tisztán hallom amint azt mondja : „Mondjátok meg Coopnak, hogy a szobrok nem azok aminek látszanak !”

(Abban az időben nagy etnikai harc volt a városban, bizonyos magyar vagy román polgármester szobrának felállítása körül)

Cooper : A szobrok nem azok aminek látszanak!?

Briggs : Igen, a szobrok nem azok aminek látszanak.

Cooper : Mi történ ezután?

Briggs : Megláttam a szobor Bermuda háromszögét és pánikba estem. A dilis hölgy …aaa, akarom mondani a Bilis hölgy is rohanni kezdett, Futás közben hol egymásnak, hol mindketten a fáknak ütköztünk. Mikor kijutottunk az erdőből láttuk, hogy mindvégig a kezünkbe volt valami. Már nem emlékszem semmire, de tudtuk, hogy el kell hoznunk azokat ide.

Cooper : Elég volt. Köszönöm. Lassan ötig számolok. Amikor az ötöshöz érek, visszatér ismét a valóságba. Egy, kettő, három… Lassan újra bekapcsolódsz a realitásba… kezdesz magadhoz térni … Izé, hányas következik?

Andy : Kettős.

Cooper : Kösz. Kettő… három…négy… öt (tapsol) Most egy ideig fáradtnak fogja érezni magát őrnagy. Fiúk kísérjétek haza a hölgyet és az őrnagyot (Kimennek)

Narrátor : Ahogy Cooper magára maradt, nekifogott, hogy megfejtse a jelek értelmét

Cooper  (magnójába beszél) : Tudod, Diane, létezik 193 majomfaj, egyesek farokkal, mások nélküle (lenéz a lábai közé). Ezek közül 192-öt szőr borít. A kivételt egy csupasz majom képezi, mely Homo Sapiensnek hívja magát. Ez olyan lény, mely egy kifeszített kötélen egyensúlyoz. Rúdja egyik végén az ész, öntudat és szellem, a másik végén a test, ösztönök és mindaz ami tudattalan, mágikus és titokzatos. Ezekkel egyensúlyoz és pokolian nehéz. Az egyetlen abszolút, Diane, melyet az ember valaha is megismerhet : a teljes, tökéletes egyensúly. Ezt az egyensúlyt teszem most próbára, miközben egy üzenetet fejtek meg (Elteszi a magnót)

A három rombuszt különböző pozíciókba próbálja rakni

Cooper : Nem, ez így nem mond semmit (leveszi azt az alakzatot) Talán így (felteszi az első rombuszt helyesen)

A fények kialszanak

Egy zöld fénycsóva világít Cooper arcába, miközben az asztal alól elő jön a gázmaszkás táncoló télapó (Csipi). A filmbeli törpe mozdulataival körbe táncolja Coopert, tesz egy Michael Jackson mozdulatot, majd visszamegy az asztal alá. Fénycsóva kialszik, zene elhallgat, fények felgyúlnak.

Bejátszás az előadásból

Cooper : Ez az ! Most már tudom !

Kirakja az Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelét: (RMDSZ)


Cooper (a terem felé fordulva) : Szavaz az RMDSZ-re !

Narrátor : Na ez mind szép, de ki a gyilkos? Tudja közületek valaki? ( Mindenki vállat von) Akkor talán kérdezzük meg magát a rendezőt. Kérem jöjjön ki ide.

(A filmben is játszott a rendező, egy nagyot halló FBI ügynők szerepében)

Rendező (a süketek hallókészülékével a fülében) : Most mondtál valamit vagy csak rágógumizol? (üvölti!)

Narrátor (kiabál) : Jöjjön ki kérem ! (Inti, hogy jöjjön ki)

A Rendező kimegy

Narrátor : Ki a gyilkos?

Rendező (üvöltve) : Mi kínos ?

 

RENDEZŐSZATMÁRI ZSOLT
1961 V.17

2003-ban : autószerelő mester

Narrátor (kiált) : Azt kérdeztem ki a gyilkos?

Rendező : Miért csak kedden mos?

Narrátor . Ki a gyilkos ? (Kezét jelentőségteljesen elhúzza a torka előtt)

Rendező (üvöltve) : Ja, a gyilkos ! Hát az…. (lenéző kézlegyintést tesz) fix pix.

Cooper : Micsoda?! Nem tudod ki a gyilkos?

Andy : Gúnyt űzöl belőlünk? Nem azt mondtad, hogy az előadás végén megmondod?

Seriff : Gyertek verjük meg !

Narrátor : Igaz is, adjunk a pofájára

Körbefogják a Rendezőt és fojtogatják. A rendező térdre esik. A zene indultával, a szereplők lefagynak

Bejátszás az előadásból

Ezután egyenként kiválnak a megfagyott alakzatból és felmásznak a hátul mögött levő székre (így sejtetve az óriást).


Mindegyik elmondja kétszer a filmbeli óriás szövegét : “Ismét megtörténik! Ismét megtörténik!”

Mindenki más nyelven teszi ezt : angol, román, francia, és magyar. Végül az alakzatból kiválik a Rendező, majd mikor feláll a székre tátog és nemet int integet két kezeivel, majd oroszul :

Rendező : Kanyec filma !

A Rendező, zenei háttérrel bemutatja a szereplőket.

 

FényekBÁLINT ZSOLT
1974 IX. 9,

2003-ban : rendszermérnök, Lufthansa, Budapest

 

© 1992, MADISZ SCI-FI KLUB